• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RENFRIBoubelky boubelkam
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Tak já dodám poslední větu, ale i s fotkou, abych nebyla ot:
    jestliže Nukse není jasné, že někteří lidé nepocítí hlad celý den a někteří ten pocit mají furt, tak se na poradkyni nehodí. já mám třeba extra rychlé trávení, za chvilku mám prázdný žaludek. a musím říct, že kdybych neměla tak dobré trávení, pak při množství kalorického jídla, které sežeru, už bych vážila 200 kg... takže moje mírná nadváha je ještě super výsledek.
    Ať žijou baculky!

    Na fotce moje favoritka :-D

    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    IOM_NUKSO: přečetla sis název klubu? O hubnutí je tu X jiných klubů, odeber se prosím tam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: um. tak minimálně většina těch barevných antioxidantů je lépe stravitelná po tepelném opracování. Klasikou budiž betakaroten, který navíc potřebuje trochu tuku a nebo třeba lykopeny. Termonestabilní vitamíny typu C ne neničí skokově jako třeba případné enzymy, ale postupně. Takže pokud se ta zelenina nedusí dvě hodiny, tak tam toho zbude celkem dost. Mimochodem třeba v chlebu, kam se askorbovka přidává jako zlepšující přípravek jí po hodině pečení nad 180 zbude přes 50%.

    Ty rozdíly ve skleníkové zelenině u vitamínů bývají v maximálně jednotkách procent, daleko klíčovější je v jaké zemi rostly a případně jak byly hnojeny kvůli minerálům.

    Takže takové rajče ze skelníku, přihnojované draslíkem, aby mělo hezká rajčata bude z pohledu makroprvků lepší, než nehnojené biorajče z půdy, ve které toho draslíku je málo. Což je většina půdy ve Střední Evropě.

    Pravda - skleníkové rajče bude mít hnusnou chuť a přebytek dusičnanů - právě z toho hnojení.


    A v zimě je pochopitelně nejlepší jíst zeleninu z léta kvašenou - nejen že se uchovává C vitamín a spol, a obohacuje se to o Bčka, ale ještě se díky fermentaci zvyšuje využitelnost minerálů a jsou tam ty bakterie mléčného kvašení :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aneb vitariánství a poruchy příjmu potravy...

    GENTIANA: jistě - pránická výživa, neasi. Ideál půlky vitariánů, zejména těch mentálně anorektických.

    (a taky plynulost myšlení a vyjadřování a nedostatek B12)
    IOM_NUKSO: ale kdepak, ty si sem přišla poučovat a kázat a fskutečnosti se ujistit o tom, že jsi morálně na výši a tvůj způsob je ten lepší, protože ty ošklivé a tlusté s tebou nesouhlasí a to znamená, že ty to děláš správně, přece.

    Nevyžádané knížecí rady s povýšeným tónem (pokud si ho nejsi vědoma, tak to může být celkem častá příčina konfliktů, které se ti stávají a vlastně jim moc nerozumíš) fakt nepadají na úrodnou půdu.

    Pokud si té pasivně agresivní arogance si vědoma, tak se pak nediv a neurážej se, když není přijímána s nadšením.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    IOM_NUKSO: pokud mas 48 kilo, tak klub boubelky boubelkam asi nebude zrovna klub pro tebe.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IOM_NUKSO: Kdybych jedla, když mám hlad, tak už nejím tak měsíc. Zdá se ti to jako dobrý nápad?
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Protoze clovek potrebuje ziskavat energii z potravy a to nejlepe prubezne? Muj kolega nepocituje hlad cely den, vstane, da kafe, zapne komp, maka, nesni vubec nic, maka, vecer vypne komp, dostane brutalni hlad a ji prvni jidlo treba v osm vecer nebo taky v deset, samozrejme mnozstvim odpovidajicim vlcimu hladu, to ti prijde jako zdravy zpusob?
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Stale se nechytam. Ma-li to byt tedy poupe ze slamy, porad mi to nezni jako nic moc lakaveho, jako neco, jak bych se mela chtit citit...
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    TORUVIEL: Poradit mi nejaky vyzivovy poradce, ze musim jist az ve chvili, kdy pocituju fyzicky hlad, tak k nemu uz v zivote nepachnu...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: Já tvoje rady sice chápu, některé jsou mi blízké, ale bohužel nejsou všeobecně platné. První věc, co se učí člověk jako výživový poradce je to, že každý člověk je individuum a jídelníček musí být šitý na míru, resp. to ani není nový jídelníček, jen mírně upravený starý. Změny musí být pomalé a trvalé. Když takhle na někho vybafnu, ať nejí žádné pečivo, mouku, cukry, tak si poklepe na čelo a půjde dál.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Co to je " poupě že slámy"? Ani nevim, jestli to chci vedet, ale vim, ze citit se tak nechci :-D
    Btw - Proc jsi v tomhle klubu?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IOM_NUKSO: Tobě prostě hrabe. Každému, kdo kráká o neznámém zlu z pekárny a nektarech pro ženské tělo, hrabe.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: mně osobně na tento aspekt upozornila výživová poradkyně... přišlo mi to tehdy praštěné (všude se tehdy psalo, že hubnout se má především co nejvyšší konzumací ovoce a zeleniny) - pak jsem si to ověřovala i u svého lékaře, dohledávala u jiných výživových poradců - "vyhoněná" zelenina prostě zdravá není, je pitomost do sebe cpát "dotovanou" zeleninu

    nemluvě o následné osobní zkušenosti - i po vařené (po původním rozmrazení) brokolici a především kapusty a květáku mi bylo podstatně lépe než po "čerstvé" paprice... nemluvě o chuti - zimní rajčata (ta klasická velká) jsou chuťově prostě hnusná - když to srovnám s tím, co si vypěstuji doma, je to chuťově nesrovnatelné... nechce se mi tu rozebírat podrobnosti, ale zimní paprika způsobovala nadýmavost (plus opět ta "chuť")
    a nezasytí... kdežto ta mrkev ano
    saláty nehodnotím - v zimě je prostě nejím a v létě máme vlastní

    nemluvě o aspektu, že když člověku jídlo nechutná, tak těžko ho zasytí... a má pak tendenci se dojít následně opravdu nevhodnými potravinami
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: no, mám křivou hubu a nejednu syrovou zeleninu či ovoce neužvejkám, to je třeba důvod, proč si ty květáky a mrkve vařím. A některé jsou skrzevá tepelnou úpravu výrazně chutnější.

    Nicméně, když už jsme u toho, jaká je četnost kurdějí a jiných avitaminóz v české populaci?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: CORNELA: ILLUZE: člověk by u tebe čekal, že umíš číst - takže repete pro tebe zvlášť - byla řeč o zimní syrové zelenině...

    P.S.
    pokud chceš vyrypovat, zkus to o klub dál...
    nebo se jdi proběhnout... prospěje ti to nejen fyzicky, ale duševně...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: no těch "vitamínů" z té zimní vyhoněné jich opravdu dostaneš ;-D
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: podstatně vhodnější je tepelně upravená zelenina - uvařená či upečená - navíc ji lze chutně upravit bez zbytečného tuku nebo na jeho minimu
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IOM_NUKSO: jeden z mínusů je ode mne - za ty pitomosti ohledně vynechání cukrů a pečiva... a pohanka je pro lidi s rozhozeným trávením, které je velmi častým zásadním problémem lidí s nadváhou, těžko stravitelná a daný člověk si tím zadělá jen na další problémy...
    stejně tak syrová zelenina a některé typy ovoce nejsou v zimních měsících právě nejlepší nápad...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    IOM_NUKSO: hele, já jsem ti to mínus nedala :)
    rady, které uvádíš, pochopitelně každý zná.
    horší je to realizovat.
    např. když máš hlad furt :)
    ale to nech bejt, pořeším si to, až bude vhodnější období.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CHIMERA: Jestli chceš, můžu se na tebe podívat (zadarmo samozřejmě), jsem výž.poradce, zatím to dělám spíš jen pro sebe a rodinu. Jestli bys měla zájem, stačilo by mi, abys mi psala nějakou dobu (pár týdnů) někam jídelníček a pohyb (třeba na stob).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam