• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IVANA_ANAVIČeská strana sociálně demokratická (ČSSD)
    Vše o ČSSD, případně spřízněných sdruženích (Mladí sociální demokraté, Oranžový klub apod.): historie, program, aktuální dění, pozvánky na akce. Vítáme pouze slušnou diskuzi.

    www.cssd.cz
    www.mladi.cz
    www.oranzovy-klub.cz
    rozbalit záhlaví
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    BOBR: TOP09 - co řeší?
    BOBR
    BOBR --- ---
    Dotaz z twitteru:

    Miroslav Masný @MirekMasny
    Nebyla by tady nějaká politická strana pro levicově liberálního voliče?? Protože po Sobotkově debaklu už fakt nevím, koho volit. #ČSSD
    OBIWAN
    OBIWAN --- ---
    gender gender gender gender
    gender gender gender gender
    gender gender gender gender
    MUSHROOM MUSHROOM!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OBIWAN: zakazane neni, ale "kazdej" prece vi, ze treba Tchatcherova mela muzskej gender, tj. vlastne to vubec nebyla svine zenska, ale chlap v suknich :-)
    OBIWAN
    OBIWAN --- ---
    IVANA_ANAVI: Slovo "pohlavi" je uz zakazane? :-O
    BOBR
    BOBR --- ---
    DOCKINEZ: souhlas, ale citace Marvanové míří jinam.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBR: nevidim nic spatnyho ani nekulturniho na tom, ze se nektery veci dohodnou mimo zasedani bunky. Ono na schuzi uz pak muze bejt pozde.

    Napr. chci kandidovat na predsedu revizni komise. Ocekavam, ze o tu funkci budou mit zajem dalsi 2-3 clenove a spocitam si, ze realne ke zvoleni potrebuju napr. 10 hlasu (uvazujme o male az velmi male bunce). Myslis, ze je vhodne si o tom suskat behem schuze, kdyz se tam resi uplne jine veci?

    Kdepak, radsi si o pripadne podpore s dotycnymi popovidam napr. na obede nebo po schuzi nad cajem. A neni na tom nic nekulturniho ani nedemokratickeho.
    BOBR
    BOBR --- ---
    DOCKINEZ: neumím si představit zákaz, který by to vyřešil. To je o politické kultuře.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Takze zrusime bary nebo tech chlapum zatrhneme vychazky? :-)
    BOBR
    BOBR --- ---
    IVANA_ANAVI: Ano, máme kvóty, resp. zip na kandidátkách. Nejsem fanda kvót, ale tohle mi celkem nevadí. Proč nejsem fanda kvót? Protože neřeší problém. Málo žen v politice je dáno tím, jak u nás politika vypadá. Jak kdysi podotkla Marvanová - když vám dojde, že vše důležité si v noci vyřeší chlapi na baru, tak pro matku, která chce v tu dobu být s dětmi, tam místo není.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    ZAPPO: Jinak k tomu blogu: Nějak nechápu, proč hned v úvodu žádá čtenáře, aby počítal témata, která se týkají především žen. Hlavně je to takové sporné. Pokud někde napíšou článek např. o nebezpečných porodech doma, tak se to ve skutečnosti bude týkat celé společnosti. Možná tak nějaká novinová příloha "Pro ženy" a spol, ale to se přeci nemusí vydávat každý den...

    Důvěra vládě a výsledky různých soutěží mohou zajímat muže i ženy. Je jasné, že budou citovat Sobotku, protože je předsedou strany. Ve vedení parlamentních stran je jen jedna žena, takže, ať už si myslíme o zastoupení žen v Parlamentu cokoliv, prostě nemůžeme obejít psaní zpráv tak, že se budeme snažit docílit genderově vyvážené prezentace názorů (protože citovat dejme tomu pět mužů, předsedů stran, a pět žen, přičemž jen jedna bude ve vedení strany, by znamenalo, že bychom zase třeba měli nevyváženost hlasů z jednotlivých politických stran).

    To s těma statistikama mě u Smiggels Kavkové taky zarazilo, myslela jsem, že když se někdo věnuje společenským vědám, bude v ní zběhlý... A taky mi není jasné, jak chce definovat ženské zájmy. Snad není jednou z těch, které si myslí, že ženy baví akorát kosmetika, vaření a pletení pufů...

    ZAPPO: Oká :D
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    IVANA_ANAVI: Musím říct, že zařazením mě mezi Zelené jsi mě poměrně dobře pobavila - sice relativně často čtu i přispívám do jejich zdejšího klubu, většinou dostávám sepsuto :))
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    ZAPPO: Nejsi ty zelený? Nemaj oni náhodou taky nějaké kvóty (jakousi obdobu zipu na kandidátkách)?
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    IVANA_ANAVI: Velmi dobře napsaný. Jen k tomu přidám text, který jsem otevřel náhodou vzápětí: http://kavkova.blog.ihned.cz/c1-60374780-kdo-chce-v-srpnu-zasunout-aneb-zeny-v-mediich

    Tak hrubá a hloupá manipulace se statistikou, respektive zaměňování příčiny a důsledku, to se jen tak nevidí:)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Dlouho jsem přemýšlela a nakonec jsem se odhodlala k tomu, že napíšu svůj názor na genderové kvóty. Předem chci předeslat, že jakožto sociální demokratka věřím v rovnost genderů a myslím si, že je potřeba diskutovat o jejich zastoupení ve veřejném životě.

    Bohužel však nemohu říci, že bych byla se současnými tendencemi tohoto diskurzu v rámci strany nadšená. Nestala jsem se fandou kvót ze dvou důvodů: Jednak si myslím, že není správné přijmout kvóty v jednom aspektu a ignorovat je v ostatních (např. věk, bydliště, sociální status atd.), jednak – což je dost zamlčované – to může uškodit lidem, kterým binární genderové dělení nevyhovuje (transgender osoby, třetí pohlaví atp.). Tím, že by se přijaly generové kvóty v současné diskutované podobě, bychom nutili společnost si vybírat pouze ze dvou možností: „privilegovaných“ a „utlačovaných“.

    Také se mi nelíbí argumentace některých zastánkyň (píšu v ženském rodě, protože jsem se zatím nesetkala s mužskými zastánci, pro které by to platilo, a myslím si, že v tomto případě je vhodné specifikovat gender lidí, o kterých budu hovořit). Ohánějí se tím, že žen je ve společnosti cca 50 %. To je jistě nepopiratelný fakt, ale co dál? V různých vedeních jsou zajisté potřeba především lidé schopní a kvalifikovaní, nicméně jsem se nesetkala s tím, že by nějaká taková zastánkyně v rámci ČSSD otevřeně v rámci probíhající diskuze řekla, že ženy dokáží být stejně chytré, schopné a kvalifikované jako muži, mají za sebou úspěchy, tak v čem je problém, aby byly týmy talentů posíleny o další sortu lidí, na kterou se z různých důvodů dosud nedostávalo? Jistě, možná si to ony ženy myslí, ale to nestačí – má-li se projednat nějaký problém, je potřeba argumenty vyložit na stůl, ne si je nechávat pro sebe.

    Dobře to bylo vidět na nominačním projevu Aleny Gajdůškové, která vyzdvihovala jako své kvality krásu a empatii pod značkou „ženský + určitá vlastnost nebo rys“. Vlastně tak rovnou přikyvuje šovinistům, kteří ženy považují za nelogické bytosti, které jsou dobré akorát jako modelky na billboardy a na žehlení interpersonálních roztržek. Téhle hře nahrávají i média, která interpretují boj kandidátek na místopředsedkyně tak, jako kdyby soutěžily ženy pouze mezi sebou. Je otázka, jak to vnímají členové strany.

    Už jsem se setkala i s názory, že by ženy měly držet víc při sobě, „jako muži“. Nemyslím si, že by ve straně existovalo něco jako mužská struktura, už jenom z toho důvodu, že některým nepohodlným mužům jsou okopávány kotníky (např. Jiřímu Dienstbierovi). Vytvářením ženských aliancí se navíc těžko rozbijí mužské struktury (existují-li), jen dojde k souboji genderů, což ovšem asi není to, co by si strana měla přát. Objevily se také nesouhlasné reakce na stínovou vládu, kde se zmiňoval nízký počet zastoupení žen. Problém je v tom, že ti lidé, kteří volají po jiném složení stínové vlády, nejsou schopni říct, kdo by tam tedy měl být alternativně dosazen. Jak se již vyjádřil Jakub Patočka z Deníku Referendum, nejspíš by tito členové nebyli rádi, kdyby byla místo Dienstbiera dosazena Benešová a místo Zaorálka Zemanová. Také mi nepřijde správné kritizovat stínové ministry za jejich gender, u kterého mají neoddiskutovatelné právo výběru a který nemá vliv na výkon jejich role. Setkala jsem se ovšem s jednou sociální demokratkou (prokvótní), která na jedné panelové diskuzi poměrně naštvaně hovořila o tom, že ve stínové vládě žádný ministr není odborníkem a že na krajských konferencích mají muži vše předem dohodnuté a baví se akorát mezi sebou. Neznám podrobně její situaci, ale jak jsem ji poslouchala, přišlo mi, že z ní tak trochu čiší nenávist vůči mužům ve straně obecně, protože ona má pocit, že její gender ji limituje. Nepopírám, že hulváti existují, ale přijde mi smysluplnější bojovat proti nim konkrétně.

    Osobně mám s muži (ale i ženami) ve straně dobré i špatné zkušenosti. Také pozoruji, že ti muži, kteří jsou zastánci kvót, by je vlastně ani nepotřebovali, protože u nich v klubech se ženám dostává rovného zacházení. U hulvátů lze předpokládat, že proti kvótám budou aktivně vystupovat (samozřejmě, proti kvótám mohou vystupovat i slušní jedinci), nicméně pozoruji absenci nějaké snahy se na tyto hulváty zaměřit, výrazně jim vyčinit jejich chování a na tomto základě vybudovat svůj návrh kvót. Kdo odsoudil Vítězslava Jandáka za jeho neslušné řeči o ženách? Proč ty ženy, které se zastávají kvót, nejdou s mužem do otevřeného konfliktu? Takhle to vypadá, že v ČSSD existují dva světy: Jeden mužský, kde se pečou jak spolupráce, tak i souboje, a jeden ženský, který s tím prvním nemluví a chce s ním bojovat.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Protestní shromáždění proti nelegitimním krokům Rusnokovy vlády
    úterý 6. 8. 2013, místo konání bude upřesněno
    pořádá Inventura demokracie

    Česká republika prožívá a bude prožívat politicky turbulentní dobu. Máme úřednickou vládu, jež stále nemá potvrzenou důvěru v demokraticky zvolené Poslanecké sněmovně. Přesto vláda činí dalekosáhlá a významná rozhodnutí, ke kterým v současné době nemá mandát a která významně ovlivňují fungování řady institucí i politické a společenské klima v ČR. Proti tomuto postupu je třeba se razantně ohradit.

    Rozhodnutí premiéra Rusnoka o zrušení odvolání Jana Buriana je nejen ukázkou nekompetentnosti ministra kultury Balvína, ale i nekompetentnosti celé současné vlády a jejího pokusu o nekontrolované ovládnutí ministerstev a dalších klíčových státních institucí.

    Rusnokova vláda svými dosavadními kroky i kontroverzním personálním složení znevážila význam slova odborník a ukázala, že si nezaslouží důvěru Poslanecké sněmovny k tomu, aby ve svém politickém experimentu, neomylně řízeném z Hradu, pokračovala.

    Vyzýváme všechny, kterým vadí nekompetentní a nebezpečné personální kroky současné vlády a kterým není situace v této zemi lhostejná, aby se zúčastnili protestního shromáždění, které se bude konat večer před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě na blíže určeném místě.

    FB: https://www.facebook.com/events/1375601752662201/
    BOBR
    BOBR --- ---
    MT @AlexandrMitrofa: @josefslerka Tady jsou všechna tři vyjádření: BS, MSD a Krejčí k vládě. http://bit.ly/15f1tqQ Mladí socdem konečně.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jet na černo do Bráníka - zakazuje se.
    Při potlachu hráti cvika - zakazuje se.
    zpívat trampské písničky, do chat vodit paničky,
    toho střezte se - to zakazuje se.

    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    K čemu je dnes manéž s tygry? | Fokus - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/fokus/c1-60294470-k-cemu-je-dnes-manez-s-tygry

    Já bych ty cirkusy se zvířaty zakázala...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    IVANA_ANAVI: No jasně schvalování zákonů nemůže být úplně holubník, tak to musí mít nějakou štábní kulturu, která bude relativně neprůstřelná proti nějakým excesům (což by mnou uváděné postupy asi nebyly). To ale nic nemění na tom, že v realitě tuto věc ve většině případů zvládne dobře instruovaná cvičená opice.

    Hele o tom, že Hašek tomu poslancování asi nedává co by měl se nepřu (ale také o tom nic moc nevím). To že ten článek je demagogie neznamená, že se náhodou jeho závěry neshodují s realitou ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam