• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TABORACEK: Vyadl mi dotaz - které Fiskarsy se osvědčily?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TABORACEK: Zrovna jsem se tu chtěl zeptat, jestli někdo nezná alternativu. Protože Leatherman je multifunkční, skládací a tacticool, ale za 2500,-. Xshear za 900,- je mnohem příjemnější cena a ty Fiskarsy by mohly být ještě levnější (i když nevím, jsem zvyklý za dobré nůžky třeba krejčovské nebo tak dávat takhle nějak mezi pětikilem a litrem).
    (Přemýšleli jsme, že bychom se na nějaký balík složili a poslali ho na východ... Dobré nůžky jsou jedna z drobností, jako je třeba ochrana sluchu, které se tam nedostávají, ale lidé na místě by je dost ocenili.)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ALDARION: ja s sebou raptory na zachranku nosim, protoze proste erarni nuzky jsou tragicky. Jsou to asi nejlepsi nuzky (spolu s xshear) ktery si clovek muze poridit, ale stejnou sluzbu by udelaly i nuzky od fiskarsu (vyzkouseno). Je to proste o prachach.

    Ale jako pokud clovek nedela traumata kazdej den, tak se da zit i s tema mizernejma erarnima nuzkama.

    Jinak mam za sebou zhruba stovku primarnich vyjezdu, polytrauma jsem zatim nevidel ani jedno, krvavyho pacienta jsem mel poprve ted ve stredu, a hned dvakrat a ani na jednoho jsem nepotreboval nuzky. Drtiva vetsina pacientu ZZS jsou interni problemy a uplny picoviny (au au, boli me zadicka, honem pro me prijedte, jo vydrzte, do sanity si dojdu sam tech pet pater po schodech). Zivot ohrozujici stav jsem vezl mozna dvakrat.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    z postů zdravotníka z Bachmutu - HoHo @Jan_H_CZ
    ...Stříhám blůzu. Zase to nejde, beru lepší nůžky. Stejně je 9/12 to hrozný boj - vrstvy oblečení na rukávu jsou nasáklé krví a bahnem. V hlavě mi letí vzpomínka na Taylora a jeho úžasné nůžky leatherman raptor ty fungují úžasně i na takovém materiálu. ...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Po delsi dobe zase nesu nejakou chytristiku z oboru. Je to spis zajimavost pro zachranare s koulema:
    Jak vytunit defibrilaci aneb Tlačím, tlačíš, tlačíme (pouze pro odvážné) – ZACHRANNASLUZBA.CZ
    https://zachrannasluzba.cz/tlacim-tlacis-tlacime/
    a originalni puvodni clanek:
    DEFINE_ME
    https://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(22)00086-7/fulltext#relatedArticles
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TABORACEK: kdybys měl problém něco někam uploadnout, bál se o smazání nebo práva, tak zkus siasky.net
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: Btw, mam za sebou cca 50 primarnich vyjezdu v sanite, a krev jsem dotedka zadnou nevidel, krom tech zraneni ktery jsem zpusobil pacientum ja:)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: To se rozumi samo sebou, zadna specialni intervence v tom nehledej. Finalni osetreni se stejne provadi az v C...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: Masivní krvácení jako první (jak bylo v CABCD) dopředu nedáváte?
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Tady si odlozim plachtu, kde je hezky popsanej ABCDE algoritmus. Pokud byste meli pocit, ze to je pro laiky a ze my profici pouzivame nejakej jinej postup, tak nikoliv, jen vysetreni a intervence jsou vic, ale cil zustava stejne. Je asi jasny, ze laik nebude intubovat apod, ale postupujeme vsichni podle jedny kucharky, vcetne doktoru PNP...

    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    GOBERS:
    Jj Maciej a spol. jsou dobrý ovšem je taky spravedlivý dodat že TCCC ofiko certifikaci /trénink srovnatelný kvality šlo v ČR pořídit ještě celkem nedávno za +-300 Euro (bez ubytka) ofc v jaksi ..méně štědrém stylu :)

    BTW hodně lidí si chválí Alfa Metal na Ukrajině (momentálně -!!!- teda dělají tušim "jen" FPOS ) a jestli jseš v AČR na full time pozor na prověrky-pokud nějakej blbec usoudí že jezdíš "trénovat s žoldáky"(!!! lol ) atd. můžou bejt problémy.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Zatím ne zcela veřejná nabídka:
    Je poptávka po lékařích, záchranářích, ale (což je zde relevantní) také CLS / TCCC, kteří by byli ochotni jet pomáhat na Ukrajinu. Není to žádná levota, bude to legální a v součinnosti s úřady. Zároveň je lepší kompetence bez papíru, než papír bez kompetencí. Není to úplně do horké zóny, ale není to ani bez rizika. Délka nasazení se předpokládá od dvou týdnů po cca měsíc, podle možností a potřeby. Pokud by měl někdo vážně míněný zájem, napište mi soukromě.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Po delsi dobe vam zase neco nesu. Doporucene postupy pro resuscitaci podle ECR. Jak rekl muj vyucujici, je to uplne bozi:) Ja z tohodle budu mit zkousku:)

    https://www.resuscitace.cz/files/files/0/yhj6s/gl-2021-summary-final-cz.pdf
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: V mém případě viz. třetí řádek v NAVARA, expirace kartičky jako takové spíše pro připomenutí, že je čas si to zopakovat
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Ja rozumim tomu skoleni, ty jsi AZ, tak CLS budiz, i kdyz armada to jiste bere jako krasny gimmick. K cemu jinymu ta certifikace je beznymu frantovi?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Ty kurzy NAEMT jsou určené pro ozbrojené síly. ASM je pro všechny pro poskytnutí nejzákladnější (své)pomocí, CLS (které mám já) je střední článek mezi vojákem v poli a medikem - není to zdravotník, je to voják s vlastní specializací, který tohle má k tomu, MP je kurz pro zdravotníky, kterým doplňuje ty taktické postupy, protože spousta civilních postupu je v taktické situaci k prdu a vice versa. Tenhle systém je čím dál víc standard v armádách NATO.

    Srovnávat s civilem a ptát se na to, k čemu to je v civilu, se úplně míjí s tím, jaký je účel těch kurzu.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: Bingo: https://emcrit.org/ibcc/toc/

    Jak studuju tadyten humanitni obor, tak moje IT pozadi zacina trochu byt horsi:)
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Nemá to být https://emcrit.org/ibcc/toc/ ? Ta tvoje adresa hází 404.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: 404, zmiňují tam možnou nutnost přihlášení, pak ale nesedí kód :o
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Pisu nejakou seminarku do skoly a v ramci resersi jsem objevil tenhle poklad: https://emcrit.org/ibcc
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Ja vlastne ani nevim, jestli vas to zajima, ale tady si dovolim odkaz na paradni video o zakladnim stavebnim kamenu intenzivni mediciny, acidobazicky rovnovaze. Je to trochu mazec, pokud vam nic nerika patofyziologie a trochu i biochemie ale je to paradne prodany aby clovek pochopil proc je dulezita kapnometire v urgentu napriklad

    Acidobazická rovnováha ...Struktura a funkce lidského těla
    https://www.youtube.com/watch?v=LOO4VOQxMm8
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam