• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    FIFI
    FIFI --- ---
    BRAMBOREENA: druhy dil jako papirova nebo e-book?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JANADVORACKOVA: no, pokud je na světě asi 4500 jazyků, tak zbývá asi tak 4495, o kterých bych neřekla, že je ovládám. Něco jsou průtočné znalosti.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    GENTIANA: Tak to je obdivuhodné. Měla jsem dojem, že univerzální tlumočníci fungují jen ve Star Treku -:).
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: citaty klidne nahod a diky za Pinky :) sice verim, ze ji potkam casteji nez lucase, ale cist se mi o ni zas tolik nechce :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: To udělej. Mám zkušenost, že čtenáři o tohle překvapivě dost stojí. :-) A ty citáty bych bral.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Já už se na ty vyškrtané kusy dívala (s tím, že bych je sem dala), ale je to fakt odpad... co nakonec vypadlo, vypadlo z dobrého důvodu (například scény s Pinky byly původně delší, ale to bych opravdu nikomu nepřála číst :D)
    Citáty ještě nějaké jsou, ale jsou roztroušené asi ve dvaceti souborech s názvem "Zbytky(podtržítko-cosi)"; časem si třeba natáhnu gumové rukavice a prohrabu to... :D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: To by mě docela zajímalo. Předpokládám, že těch citátů typu "Vzývání nicoty" muselo vzniknout během psaní mnohem víc, a ne všechny byly nakonec použity. Uchováš je? A pokud ano, nechceš je časem někam dát... zní dost dobře a mohly by mě inspirovat. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Nestraš, to bych je musela napřed napsat... :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Já mám poměrně dobrou paměť na "příběhy," děje knih, filmů, apod. Naučit se všechny Knihy Akkütlixovy by tak pro mě asi nebyl zásadnější problém (už tak si občas některé citáty opakuji...), ale s jazykem jako takovým by to bylo o hodně horší.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Mno, a jak zbylé tři? S trochou snahy by šly stihnout všechny napřesrok: trojku v únoru-březnu, jakmile se trh trochu zotaví po vánocích; čtyřku jako teď, radši o pár týdnů dřív, aby se dostala do žebříčků "co s sebou na dovolenou", a pětku na podzim (ono když Argo řekne "na vánoce, reálně někdy v říjnu", znamená to, že s vyplazeným jazykem stihnou poslední dávku předtím, než knihkupci zamknou zásobovací vstupy, 30. listopadu).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DELLAMORTE: Pasivita je ZLO! Já to dopracovala tak nějak do řiti s finštinou, akorát čtu, takže bych spíš dala valenou klenbu než pome na pivo.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    GENTIANA: Já ti závidím, já po cca 15 letech používání pasivní angličtiny pořád neumím skoro nic :(
    IDLE
    IDLE --- ---
    GENTIANA: Pražským turistům se taky vyhýbám, jak to jde; pro jistotu včetně veškerého turistického ruchu. :) Jo, motivaci rozhodně chápu.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: a btw. me ta knizka prisla akcni az dost :) sceny jak z matrixu :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DELLAMORTE: no, asi před pětadvaceti lety jsem si v Basicu podle návodu z ábíčka vyrobila vlastní Tetris a tím jsem tak nějak skončila.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IDLE: Ono to snad souvisí s tím, že jsem žila v Praze zasrané turistama až po střechy, ve Florencii zasrané turistama snad až nad střechy a že pracuju v turistickém ruchu. Takže jsem si vypěstovala upřímnou a hlubokou nenávist vůči turistům: je to strašná pakáž, co leze do kostela málem polonahá, z titulu My tu utrácíme prachy kašlou na jakýkoli respekt k čemukoli místnímu... a já nechci být ztotožňována s touto sběří. Což mj. dokazuju i tím, že umím koupit dvě kila támhletoho (mrkve) portugalsky.
    ROMI
    ROMI --- ---
    GENTIANA: ahoj Lucasiano, tesi me, rad se s tebou seznamim :) Pinkas
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    GENTIANA: A co programovací jazyky? :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: Ani ne, ja mam rad hlavne dobry veci :) me jde hlavne o pribeh a kdyz neni tak o humor aspon :)

    btw. zkus omezit tu uchylku na nevyslovitelny jmena a budu jeste spokojenejsi :) a kdyz jsem cetl o argenitu v myceliu, tak jsem si vzpomnel i na tve predesle knihy, ale to je asi tak vsechno, co si z toho pamatuju :) ale privedlo mi to nejakou vzdalenou vzpominku, i postava as-sada mi to pripomnela, budu se na to muset podivat nekdy
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Takovejch má matička spoustu, akorát je podává podstatně spektakulárněji, než tu skutečnost vidím já, takže... a taky jsem se za dva měsíce v Itálii naučila plynné florentštině a jestli jsem neumřela, mám strašlivý přízvuk dodnes. V květnu jsem měla možnost pohádat se s francouzskýma policajtama, což jsem učinila ke svému překvapení velice zdatně. O víkendu přijel jakýsi Estonec, já si myslela, že mluví finsky, tak jsem zkusila nějaké to Terve atd. a nějak to fungovalo, k mému ještě většímu překvapení. No a obecně funguje, že když někam přijedu, tak začnu místní jazyk okamžitě nasávat z okolí, zvláště když jest navíc psán mně srozumitelným písmem, přičemž řecké čmáraniny jsem se naučila z dvojjazyčných cedulí na Kypru....

    Máti má doktorát z didaktiky a mě používá jako pozorovacího subjekta pro cokoli, co nezapadá do tabulek o normálním mentálním vývoji, tuhle schopnost absorbovat jazyky bez učení mají mít pouze děti do cirka tří let. No.

    Fskutečnosti jsem se naučila za ty dva měsíce italsky dost obstojně, neměla jsem problém se základně domluvit, ale přednášky jsem si psala napůl foneticky a čtyři, pět hodin denně jsem se poctivě učila. Ke kvalitní italštině jsem se dobrala tak za rok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam