• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Já teda dodnes lituju, že naši byli v mém mládí chudí, takže se v mém vzdělání museli spoléhat na laciné a začasté neochotné státní instituce a nenajali mi učitelku francouzštiny nebo podobných věcí. Jenomže já fakt byla dítě, které našlo prastarou jazykovou učebnici a vzalo to jako intelektuální výzvu, takže mi v sedmi zakázali učit se bukvy a když jsem pak našla šesnáctijazyčnou konverzační příručku pro soudruhy na cestách, už jsem nic neříkala a prostě jsem se podle ní učila švédsky, to mi bylo tak devět.
    (a už držim hubu)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Právě. Najít rozumnou hranici nemusí být vždycky snadné. Na druhou stranu, abychom se drželi tématu, Gilesova "výchova" už byla jednoznačně za ní, a bylo fuk, čím to zdůvodňoval.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: tak ono staci vzit nejake uspesne sportovce ;) i u nas se nejaci nasli, treba pantata Holik, jak drel syna a dceru. pro uspech vsechno
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jak se tu mluvilo o Lucasovi a brutální výchově - znáte někdo toto: http://amychua.com/ ? (Respektive přímo tu knihu? - tohle je jen odkaz na doprovodný web.) Kdysi jsem o téhle matce tygřici četla rozsáhlý článek v novinách (v Anglii tedy), kde popisovala, jak jednu ze svých dcer nutila cvičit na klavír: byla to nějaká příšerná skladba, u které se zdálo, že to ta malá holčička prostě nemůže zvládnout (kvůli zatím ještě ne úplně vyvinuté jemné motorice...), ale nepustila ji na záchod, dokud se jí to nepovedlo. Byl to fakt masakr a hluboce mi to utkvělo. Euroatlantské standardy jsou úplně jiné (hlavně respektovat tu jejich malou miminčí osobnost a nesrážet jim sebevědomí!); ale stačí se podívat na nějaký film z Číny (výživný je třeba Sbohem, má konkubíno) a člověk vidí věci, na které normální představivost (ovlivněná realitou NAŠEHO kulturního okruhu) prostě nestačí. A přitom jinde je to úplně běžné.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FIFI: "Obojí," řekl Medvídek Pú. "Ale s chlebem se neobtěžuj..." :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Já bych je zkrátil ještě tak o třetinu všechny.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BRAMBOREENA: druhy dil jako papirova nebo e-book?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JANADVORACKOVA: no, pokud je na světě asi 4500 jazyků, tak zbývá asi tak 4495, o kterých bych neřekla, že je ovládám. Něco jsou průtočné znalosti.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    GENTIANA: Tak to je obdivuhodné. Měla jsem dojem, že univerzální tlumočníci fungují jen ve Star Treku -:).
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: citaty klidne nahod a diky za Pinky :) sice verim, ze ji potkam casteji nez lucase, ale cist se mi o ni zas tolik nechce :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: To udělej. Mám zkušenost, že čtenáři o tohle překvapivě dost stojí. :-) A ty citáty bych bral.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Já už se na ty vyškrtané kusy dívala (s tím, že bych je sem dala), ale je to fakt odpad... co nakonec vypadlo, vypadlo z dobrého důvodu (například scény s Pinky byly původně delší, ale to bych opravdu nikomu nepřála číst :D)
    Citáty ještě nějaké jsou, ale jsou roztroušené asi ve dvaceti souborech s názvem "Zbytky(podtržítko-cosi)"; časem si třeba natáhnu gumové rukavice a prohrabu to... :D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: To by mě docela zajímalo. Předpokládám, že těch citátů typu "Vzývání nicoty" muselo vzniknout během psaní mnohem víc, a ne všechny byly nakonec použity. Uchováš je? A pokud ano, nechceš je časem někam dát... zní dost dobře a mohly by mě inspirovat. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Nestraš, to bych je musela napřed napsat... :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Já mám poměrně dobrou paměť na "příběhy," děje knih, filmů, apod. Naučit se všechny Knihy Akkütlixovy by tak pro mě asi nebyl zásadnější problém (už tak si občas některé citáty opakuji...), ale s jazykem jako takovým by to bylo o hodně horší.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Mno, a jak zbylé tři? S trochou snahy by šly stihnout všechny napřesrok: trojku v únoru-březnu, jakmile se trh trochu zotaví po vánocích; čtyřku jako teď, radši o pár týdnů dřív, aby se dostala do žebříčků "co s sebou na dovolenou", a pětku na podzim (ono když Argo řekne "na vánoce, reálně někdy v říjnu", znamená to, že s vyplazeným jazykem stihnou poslední dávku předtím, než knihkupci zamknou zásobovací vstupy, 30. listopadu).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DELLAMORTE: Pasivita je ZLO! Já to dopracovala tak nějak do řiti s finštinou, akorát čtu, takže bych spíš dala valenou klenbu než pome na pivo.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    GENTIANA: Já ti závidím, já po cca 15 letech používání pasivní angličtiny pořád neumím skoro nic :(
    IDLE
    IDLE --- ---
    GENTIANA: Pražským turistům se taky vyhýbám, jak to jde; pro jistotu včetně veškerého turistického ruchu. :) Jo, motivaci rozhodně chápu.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: a btw. me ta knizka prisla akcni az dost :) sceny jak z matrixu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam