• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON:
    HYPERION:

    Jak píše Hyperion, o článku jsem věděla. Nejdřív jsme se o tom s Luckou bavily (tady přes nyxí poštu). Pak navrhla, že to sepíše a jestli mi to nevadí, a já řekla, že klidně (když se žádná práce nebude chtít po mně :D). Stanice Armida je pěkná knížka, koupila jsem si ji, hned jak vyšla (čili někdy kolem minulých Vánoc), a zhltla jsem ji za večer, líbila se mi a dokonce jsem ji pak doporučovala tedy vedle v auditku o sci-fi. Je to krátké, odsejpá to a přesně ty věci, které někdo Myceliu vyčítá (hluboký ponor do hrdinů a pitvání nitra) tam jsou v míře mnohem střídmější, takže rozhodně nikoho nemohou obtěžovat. Prostě taková "odlehčená sportovní verze" (řeklo by se, kdybychom mluvili o autech :). Stanice Armida je telepatická detektivka, jsou tam dobré nápady a byla by škoda na ni zanevřít, jak vyhrožuje ROMI.

    Teď pokud jde o to, jestli má autor právo takový článek sepsat... hm, chápu, co všem vadí, hranice je tenká a záležitost ošemetná, ale v zásadě souhlasím s WITTGENSTEIN a nic strašného v tom nevidím. Možná by bývalo bylo lepší, kdybychom ten článek napsaly (nebo aspoň podepsaly) s Luckou obě, tím by se ona asymetrie odstranila, ale když už jsem nepřiložila ruku k dílu a klávesnici, bylo mi trapné to vůbec navrhovat... :)

    Když odhlédneme od konkrétních osob a autorství, samo o sobě je to srovnání zajímavé. Fascinuje mě, že jsme se s Luckou v tolika různých detailech shodly, a přesto ty knihy působí každá úplně jinak. :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HYPERION: Za mě je to win-win pro obě strany.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ROMI: Pro mě bylo podstatné to, že Vilma o článku věděla a četla ho a souhlasila s ním...
    ROMI
    ROMI --- ---
    JANADVORACKOVA: pro me to divny je, prijde mi to jako prizivovani se na nekom cizim, a nejak me to odradilo nekdy si tu knihu precist, ale to je muj nazor na vec. Tobe to taky neprijde uplne normalni, takze divny proste :)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    ROMI: Divné ne. Kdybych byla autor, který vydal román, bude mou snahou ho prodat (asi za každou cenu). Pak je normální dělat si reklamu a všemožně, i třeba takhle na knihu upozornit. Proč ne. Až přečtu oba příběhy, dost možná mě napadne to samé. Paralely existují všude :).
    Ale pak si taky řeknu, jak daleko až v té snaze chci zajít.
    Jenomže prioritně mi jde o prodání té knihy, takže je v podstatě jedno, jestli jdu bezohledně přes mrtvoly, nebo slušně formou srovnávacích analýz. Nejde to schvalovat ani odsuzovat. Jde to prostě přijmout někde mezi. A to je možná to, proč tam cítím ten rozpor.
    ROMI
    ROMI --- ---
    JANADVORACKOVA: je to hodne divny no
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    RICARDERON: neříkej, že nepoznáš, když jsem doopravdy jízlivý :-)
    Chtěl jsem jen poukázat na to, že jistá míra strukturální synchronicity je nutná (potažmo vyplyne sama bez nějaké vědomé snahy) jen ze snahy neodporovat charakteru použitého materiálu.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    GROBENIUS: Ale taky je dobrý naučit se plavat :).
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GROBENIUS: a takováhle jízlivost taky prodejům neprospívá.:)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    JANADVORACKOVA, RICARDERON: ale jinak je jen užitečné, když si začínající jachtař uvědomí, že necky i letadlovou loď nadnáší tentýž Archimédes :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    JANADVORACKOVA: A já zase nechtěl psát něco tak očividného, jako píšeš ty.:)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Takové srovnání bych nechala napsat kámoše, nebo bych ho pod tím podepsala i v případě, kdy bych si to napsala sama. A pak by se mu stala smrtelná nehoda, aby to na mě nepráskl :).
    Čenichám trochu takový ne moc ok prvek v tom, že si dám tu práci, sice chválihodnou a čtenářům naservíruji srovnání sama za sebe.
    Na druhou stranu je to zase ale docela dobrý tah k připomenutí ne moc propagovaných titulů. O Lucčině knize jsem se dozvěděla nedávno a to už je venku asi rok. A lidi si mají pomáhat. Nakonec... v čem dneska nejsou podobnosti.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Snaha Lucie prodat knihu na základě úspěšnosti jiného titulu? Wow! Knižní branže dohání západ!:))
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    HYPERION: Když se to podá takhle... :) Předtím mě vůbec nenapadlo, že je tam tolik podobností, asi zejména kvůli odlišnému stylu obou knih a tomu, že Armida je poměrně krátký uzavřený příběh, kde i Frenchstone má zatím relativně málo prostoru, kdežto Mycelium rozsáhlá sága. Ale teď mě paralelismus spousty motivů pobavil. Dvě úplně, ale naprosto jiné sci-fi - a přitom se zčásti výrazně scházejí.
    U hrdinů by mě asi ani netrklo, jak jsou si podobní, protože tenhle typ postav vyhledávám a patří mezi ně mí nejoblíbenější (anti)hrdinové - Johannes Cabal, Andrea Cortová, celkem i Sherlock Holmes, který je sice na rozdíl od prvních dvou výrazně kladný a čtenář díky vyprávění Watsonem nevidí snad žádná zranitelná místa, ale své zlozvyky má taky - drogy...
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Úvaha o zajímavém souznění mezi romány Stanice Armida a Jantarové oči...

    XB-1 » Synchronicita je rafinované peklo (úvaha)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/synchronicita-je-rafinovane-peklo-uvaha/
    VANEK
    VANEK --- ---
    Příloha Relax sobotních LN mezi "10 knižních trháků tohoto léta", potažmo "10 knižních tipů pro léto 2013" nebo snad "10 tipů na nejlepší prázdninové čtení" zařadila Jantarové oči (mezi dalšími 5 domácími autory). Článek redaktorky Kateřiny Hejdové je jinak mimořádně dementní, obzvláště v tom odstavci, kde přežvykuje anotaci a "v rozhovoru pro LN před pár dny vysloveně přiznala".
    RIP
    RIP --- ---
    JANADVORACKOVA: Jen v přeneseném slova smyslu. Tak třeba mladej Herbert je podle nějkterech v přeneseném smyslu dokonce otcovrah a Dunovrah :-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    SHEALA: Já být černá čínská lesba píšící SF, tak to rozhodně netajím.
    Trubkám, které v tom hledají kuriozity, bych toho alespoň víc prodala a ti ostatní by prostě jenom četli ty příběhy.
    Tedy popravdě nikdy jsem si nevybírala věci ke čtení na základě pohlaví, rasy a orientace (tedy ne, že by to z obálek knih bylo poznat, to kolikrát nejde ani z obsahu a nesnažím se o to).

    Ale teď vážně. Co vrazi píšící SF/F? Ví se o nějakých?
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ALONSY: No asi bych Mycelium nečetla s očekáváním na oldschool sci-fi plus to zbytečně odděluješ do odstavců, ale jinak myslím celkem fine.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tady je moje amatérská "recenze".
    Doufám, že jsem tam něco moc nepopletla nebo že to není hrůza co spíš všechny odradí :)
    Jantarové oči - nejdůležitější věci se odehrají v skrytu ~ Credendo Vides
    http://www.credendo-vides.cz/2013/08/jantarove-oci-nejdulezitejsi-veci-se.html
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    GROBENIUS: Diky Zdenku!
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Vyjde na Sardenu a v Interkomu (jednou, až bude všechna práce hotová)
    RECENZE (Jardy Houdka)
    Vilma Kadlečková, Mycelium I.: Jantarové oči
    Je dost těžké vyhnout se dobře připravené virální kampani na Mycelium, která nás obklopuje na conech, na facebooku, v časopisech. Člověk až zapochybuje – stojí to opravdu za to? Určitě ano. Tahle knížka by rozhodně neměla zapadnout!
    O čem to vlastně je? Správná odpověď je z mého pohledu jasná – o dominanci. Někdo by odpověděl, že je to o telepatech, o mimozemšťanech, o houbách, ale tohle všechno jsou jen zajímavé rekvizity. Příběh je o tom, jak někomu vnutit svou vůli, jak ovládat, manipulovat jednotlivci i celými civilizacemi a vládnout. A naopak jak si zachovat svobodu, jak vzdorovat a nenechat sebou vláčet. Právě tohle je na Jantarových očích tak výjimečné a fascinující.
    Jasně že nadvládu je možné získat zbraněmi, hrubou silou. Ale autorka se v knize převážně věnuje nadvládě duševní a skryté. Protože to je dominance efektivnější, trvalejší, pevnější a hlavně daleko zábavnější. Alespoň v „argenitovém“ vesmíru sci-fi ságy Mycelium to tak chodí.
    Celý děj se vlastně posouvá vpřed po jakýchsi mentálních soubojích. Většinou jsou to dialogy, nezřídka dojde i na fyzické násilí, ale i pak rozhoduje především odhodlání a psychická odolnost. Je to fascinující čtení a jakmile se do postav trochu vcítíte, bude vám v jednom kuse mrazit v zádech.
    Jestli jsem někdy četl takhle hutnou a drsnou psychologicky laděnou scifi, tak to byla kultovní Enderova hra od O. S. Carda. Zaznamenal jsem debaty o tom, jestli se opravdu Mycelium vymyká svou kvalitou z české literární úrovně a dosahuje světové. Ale pro napsání skvělé knížky není geografická poloha podstatná. Kdokoli má vůli, schopnosti a čas může napsat vynikající text. Důvod proč se čeští autoři tak špatně prosazují a zahraniční tak dobře spočívá hlavně ve velikosti domácího trhu. Ale to nic nemění na tom, že Jantarové oči jsou lepší než 90% všeho, co jsem doteď četl a to nečtu nic špatného.
    Výhodou domácí produkce je navíc nezávislost na překladu a jeho kvalitě. A když už jsme u literárních kvalit – na knížce je opravdu velmi znát, že autorka si s textem dlouho hrála. Takové vybroušenosti se nedá dosáhnout prostým napsáním. Je třeba text považovaný za hotový prošktrávat, přepisovat, vracet se k němu s odstupem a zapracovávat připomínky od známých, kteří polotovar už četli. Tohle autoři, kteří se pokoušejí psaním uživit neslyší rádi. Při nákladech českých knížek, i těch úspěšných, by si takovou dřinou nevydělali ani na slanou vodu. Oni to konečně mnohdy nedělají ani ti zahraniční autoři, vycházející doma v řádově větších nákladech.
    Nebudu se pouštět do podrobností o ději, jen napíšu pro mnoho potenciálních čtenářů důležitý fakt, že kniha popisuje jen jednu epizodu z chystaného pětidílného celku. Epizoda je napůl uzavřená, ale spíš jen rozehrává zápletku pro nadcházející díly.
    Raději než děj přiblížím hlavního hrdinu - je to řízek. Má nějaké zábavné charakterové vady, například ješitnost a jízlivost, ale jinak je to inteligentní a nesobecký fešák, vypadá prý jako mladší verze Christophera Lee. Kvůli vědě se vzdal kariéry v profesionálním sportu a o jeho vůli by se dály lámat skály. Není divu, že kolem něj krouží tolik žen, každá jiná. Jedna zakřiknutá a nesmělá, jiná ctižádostivá, ale naivní, třetí je naopak příliš skeptická a podezřívavá. A čtvrtá... Ale nehledejme v tom love story. To není hlavní téma. Hlavní je, přinejmenším v prvním díle, protagonisty čtenáři přiblížit, nechat ho si k nim vytvořit nějakou empatii nebo averzi, aby pak byl ještě více vtažen do jejich osudů. Sympatické a čtenáři blízké postavy se chovají jako skuteční lidé, ve kterých neustále poznáváte když ne sebe, tak alespoň svoje kamarády. Jen hlavní hrdina je řízek, jaký se rodí jednou za generaci, s hadrem obaleným strouhankou si ho nespletete.
    Jestli mi na Myceliu něco vadilo, je to problém společný skoro všem sci-fi z daleké budoucnosti. Technologie všedního dne, jako jsou mobily, se mění příliš rychle a nedají se předvídat. Je možné odhadnout co bude za deset let, ale už ne co bude za stovky let. Takže v ději odehrávajícím se za stovky let, jsou hračky z doby za maximálně deset let. Je z mé strany hnidopišství, ale u jinak vybroušeného románu mě to trochu iritovalo. Na druhou stranu každému je po přečtení jasné, že autorka ve skutečnosti doopravdy píše o tom, co se může stát za deset let. Stačí si nahradit Akkütlixe Mohamedem a posvátné houby hašišem...
    Takže za mě nakonec jednička s hvězdičkou. Je to knížka, která umí vtáhnout do děje, umí skvěle bavit a nakonec poskytne i trochu látky k přemýšlení nebo diskuzím na conech. Přestože jinak ze srdce nenávidím reklamy, těm na Mycelium jsem vděčný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam