• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    RICARDERON: To s těmi cenami vyznívá trochu divně, jako by to autorka organizovala.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON:
    VLCACKA:
    Čekala bych, že to B.H. rozcupuje mnohem víc - samozřejmě otírání se o Akademii je klasika, ale jinak si říkám, že jsem vyvázla ještě lacino. :D
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    RICARDERON: Mě se líbí to o Boženě Němcové, za pár let se tedy děti budou učit o Myceliální Babičce :)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    RICARDERON: No vyčítat prvnímu dílu pentalogie, že má vlažnější rozjezd je trochu chucpe, ale jinak mi ten text přijde kladně vyznívající.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Mudrlant hledá chyby, aby se odlišil. Bohužel tak na mě tahle recenze působí.
    iLiteratura - Kadlečková, Vilma: Myceluim – Jantarové oči
    http://iliteratura.cz/Clanek/33263/kadleckova-vilma-myceluim-jantarove-oci
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Dle jeho výrazu soudím, že to nejsou jen tak obyčejný houby :-D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: To je horší než JZD Rudé Grónsko (Sadako, ty máš mojeho Eberhartda Hautbahnhofa, co? Neztratit, příležitostně vrátit.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vynalezli jsme zázračný elixír z hub pro sportovce, chlubí se KLDR | Svět | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ovce-chlubi-se-kldr-1c5-/zpravy-svet.aspx?c=A140602_120150_ln_zahranici_msl


    "...Pracovníkům Mikrobiologického ústavu Státní akademie věd v Pchjongjangu se "podařilo vypěstovat houbovou plíseň a vyrobit z ní užitečný nápoj. Tento přírodní nápoj posílí fyzickou zdatnost sportovců a zotaví je z jejich únavy," chválí preparát státní zpravodajská agentura KCNA...

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    já sem nebudu chodit dokud to nepřečtu, takovejch spoilerů tady :D
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    BRAMBOREENA: Trochu spoiluješ těm, co trojku ještě nečetli, ale je to opravdu silný dialog. Ještě o kousek lepší než ten mezi Eli a Meawene, nebo jak se sestřičky píšou. A ten byl hodně drsný.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MUM: Imho je přerod od sebevědomého hrdiny k totální trosce přímo úměrný drastickému postupu jeho nemoci. Taky mám za sebou dost záchvatů bolesti, kterou jsem se snažila vydržet, a je to tak. Jak člověk ze začátku dělá ramena, všechno zvládne a vydrží, ale postupně mu začne docházet eneregie a nakonec nevyhnutelně přijde moment, kdy prostě už nemůže, všechny síly jsou spotřebované a vzdá to. To není žádné WTF, to je naprosto přesné. I s tím, že to přijde najednou, zničehonic, žádný dlouhý vývoj.
    MUM
    MUM --- ---
    BRAMBOREENA: To je ale RADNE nastavena kasicka. Napsal bych neco o postavach, ktere se autorum vymknou z ruky, ale mlcim, chci dalsi dva dily a chci je HNED 8-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Aš-šád má jedinou chybu: je ho tam příliš málo. Což je logické, když jeho vnitřní procesy tam nejsou, zatímco kniha je na nich do značné míry založena, ale stejně :-D Má to chlapec příliš dobře srovnané, než aby ho bylo člověku líto, ale právě jeho boj a schopnost konzistence v mlýně tolika, ehm, kulturních vlivů, mi připadá fascinující. Chová se logicky, je to sympaťák... dobrý materiál na Hlavní Idola série :-D (... dobře, je blond, ale nikdo není dokonalý :-))
    MUM
    MUM --- ---
    BRAMBOREENA: Neomlouvej se, ja ti to zeru. A mlaskam u toho...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MUM: A ještě dodám s tím Lucasem: závěr třetího dílu (rozhovor Lucase s Aš-šádem) je ústřední bod celého veledíla. To je vůbec první scéna, kterou jsem z toho měla napsanou, a kvůli ní to původně začalo vznikat. Plán byl ten, že to bude povídka na cca 60 stránek o tom, jak Lucas (který má za otce profesora KLASICKÉ ŘEČTINY, je sebevědomý, vzdělaný, úspěšný, racionální atd.) dostane RAKOVINU (čili nic mimozemského), a pak potká argia-lua, který by ho vyléčit sice mohl - ALE. A protože tohle "ale" je pro Lucase s jeho racionálním přístupem ke světu totálně nepochopitelné, stane se, co se stane. O tom to mělo být - o tomhle okamžiku úplného rozpadu. Všechno ostatní (Církev, Lodě, hmyzáci, houby....) se nabalilo až dodatečně. :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    S Aš-šádem je to přesně, jak píše KAROLINA_F - taky jsme o tom vedly spory, coby betačtenářka všech dílů dávno před vydáním mi to celou dobu vytýká, že Aš-šád je jako jediná postava neprůhledný, ale já zarytě trvám na tom, že Aš-šádovi vidět do hlavy být nesmí. Měl by působit zkrátka - totálně mimozemsky. Ideál, kterého jsem se snažila dosáhnout, je ten, aby si člověk nebyl jistý, je-li větší hajzl Aš-šád nebo Lucas. Ani jeden není klaďas, ani jeden není záporák, ale stojí proti sobě a jejich střety to dramaticky táhnou. (Tolik výchozí teze - jestli se to povedlo nebo ne, to já posoudit nemůžu.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Přesně. Joanna nechce použít normální slovo pro loď (čili "statek"), protože je mužského rodu a Lodě mají dost výrazně ženský charakter.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Kogga z czarnego słońca!! Petecki! jedna z prvnich Space-oper v polstine, co sem cetl...a od te doby sem si rikal: sakra oni nejen ty prekladove v polstine, ale i Polaci se daji cist v pl. originale! :)) A pisou skvele spejsky i za komousu! ...
    Nikdy jsem nepochopil proc se u nas od Peteckeho prekladalo to detske ne moc povedene z jeho tvorby a ty vaznejsi spejsky se vynechaly...
    Takze Petecki je u nas zavedenej jako polsky spisovatel detskych SF... coz je dost nespravedlive... skoda... uz to asi nikdo nenapravi...
    ...dobre zes to takto pripomnela a ja mohl nahrat :))
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    MUM: Hele a není to kvůli tomu že je tak hotovej z Aš~Šáda? Jestli ho milý chlapec opravdu nemá na háku... Pak by ten looping byl pochopitelný.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: není na světě Aš~šád ten, aby se zalíbil lidem všem...
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAROLINA_F: Moje nejoblíbenější postava a ty takhle! :-D
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Aš~šad se jako postava hlavně vymyká tím, že mu čtenář jako jedinému "nevidí do hlavy". U všech ostatních postav jsou k dispozici vnitřní monology, jejich myšlenky i motivace, ale Aš~šáda čtenář může poznat jen přes filtr toho, co si o něm myslí ostatní postavy, nebo usuzovat na jeho osobnost z jeho činů a osobních proklamací. Jenže zároveň už tuší, že to je cesta stejně nespolehlivá. Proto já osobně Aš~šáda od začátku moc nemusela.
    MUM
    MUM --- ---
    ROMI: Priznam bez mukani, ze jsem ovlivnen puvodnim argenitovym svetem, tudiz cekam od argia~lu nejakou moralni vysi. Mozna ji ma, mozna ne. Prodava ty moudra ale zatim tak, ze nejvetsi hajzlove v knihach C. J. Cherryh jsou proti nemu kladne postavy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam