mě by zajímala nějaká story z doby setkání prvotních össeanů se Sgeny (nebo s tím jedním, teda, jak se dá předpokládat). je to pro mě docela nevyřešená záhada: znali Pětici předtím a použili ji na svojí ochranu? (to by se dalo vzhledem k téměř symbiotickému fungování předpokládat..). Nebo ta symbióza byla naopak něco, co jim vnutil Akkütlix a čím je ovládl? Lodě se jeví jako něco, co össeané vytvořili, ale současně hrozí, že by mohly úplně prchnout... takže jsou to nezávisle vyvinuté a pouze zkrocené organismy, nebo jsou výtvorem össeanů? jsou Lodě v současné podobě ve skutečnosti výsledkem nějaké faustovské dohody s jedním se Sgenů? poskytli mu svými rituály nějaký druh výhody oproti těm ostatním?
...no, zbývají mi ještě dva díly, tak třeba se odpověď dozvím :-) i když se obávám, že cestou mě česká spousta kapitol o tom, kde hrdinové zase budou řešit, co si vzít na sebe
(paradoxně i muži - toto vidím jako jednu ze slabin jinak zdárně rozvinuté imaginace - jako hardcore scifista jsem nadržený dozvědět se víc o gerdánských plazmových, RA-prostorových i psychotronickcých technologiích a místo toho musím absolvovat návštěvu.. gerdánského krejčovského salónu :-)) možná tenhle styl vyprávění ve skutečnosti uspokojuje nějaký skrytý masochismus