• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    MOUNTBATTEN: pravda, to mi uniklo... tak v tom případě omluva JANADVORACKOVA.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    CORNHOLIO: tak ale paraziticky houby se tu zminovali uz vicekrat a i ja nedavno vybonzovala tuto pointu.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: jen dodatek k oblým a hranatým tvarům v souvislosti s vývojem společnosti - pěkně to shrnul náš profesor Sedlák na brněnské architektuře, blahé paměti, takto odborník na Santiniho: "Konec každé epochy má obecně barokní rysy".
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    KAVEN: děkujeme za názornou ukázku, jak funguje uvažování inženýrského mozku v praxi:P
    JANADVORACKOVA: hele, já vážně uvažuju o tom, že budeš první člověk, kterého si na nyxu zablokuju. Vůbec nic proti tobě nemám, ale už několikrít se mi stalo, že s komentářem "nebudu spoilerovat" nebo "tohle přeci není spoiler" jsi vyspoilerovala věci, co jsem si chtěl přečíst/shlédnout a něvěděl jsem o nich, až do tvého komentáře. Na tuhle knížku se chystám od chvíle, co vyšla, recenzím se nijak nevyhýbám, ale fakt jsem dodnes nevěděl, že tam tu nákazu způsobuje houba. Ono se tomu asi vyhnout nedá, to by člověk musel vypnout všechny soc. sítě, ale u tebe se mi to stalo už několikrát - nic ve zlém:)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Další kniha, v níž hraje hlavní roli mycelium a ne moc hezky si pohrává s lidskými mozky -:))).
    Nevěděla jsem, že kdesi v pralesích existuje houba, která zneužívá mravence ke svému šíření a dělá z nich v podstatě mravenčí zombíky. Obsadí jim mozky a nutí je jednat tak, aby se hubka mohla co nejlépe rozšířit :). To jsem se zase jednou poučila.
    Teď jsem necelé dva dny poslouchala tohle:
    http://www.databazeknih.cz/knihy/vsemi-dary-obdarovana-295704, což je příběh houby, která jako v pralese na mravence, zaútočí na lidi. Taková přijatelná zombie apokalypsa, hezky podaná. Dokonce někteří nakažení vykazovali jakési známky uchování vědomí, i když většinu společnosti tvořili klasiční žrouti. Zajímaví byli právě ti druzí. Kdyby to někdo nečetl a chtěl, nebudu spojlerovat.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Jestli to chápu dobře, tak si to představuješ asi takto? Ve světě kde jsou mimozemšťané schopní někomu pohledem vypálit mozek z hlavy

    a) "inženýrův" příběh se bude točit okolo okolo mechanismu vypalování mozků pohledem (odkud se to bere a jak to funguje), případně bude řešit komu by bylo nejlepší vypálit mozek, jak to zařídit, aby mi v okamžiku vypalování neuhnul, jak by bylo nejlepší se tomu bránit a podobně

    b) Co by pak řešil "vizionářův" příběh? Chtěl jsem napsat třeba "jak funguje společnost lidí co si navzájem vypalují mozky z hlavy", nebo "jaký bude důsledek dlouhodobého kontaktu mezi vypalovači a nevypalovači". Jenže není to ten stejný inženýrský přístup, akorát na jiné úrovni?
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRAMBOREENA: Pro mě to vždycky byly modely myšlení, kde jednomu se shodou náhod říká mužský a druhému ženský, aniž by tím bylo řečeno, že vždycky to musí být jen buď bílá, nebo černá, ani že mužský mozek musí být vždy v mužském těle. Nic víc jsem za tím nehledala. Ale třeba moje matka (ano, duší i vzděláním inženýrka:-) to vždycky vnímala jako hrozně urážlivé.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JULIANNE: Byl to spíš bonmot než ucelená teorie ;) - ale holt každopádně je to spíš spojitá škála, na které člověk někde je, než dvě izolované krajnosti, ze kterých by si musel vybrat stylem buď/anebo. Určitě všichni občas využíváme oba typy přístupu dle situace. No a u knih totéž: různé pasáže jedné knihy se budou lišit tím, jestli v nich převažuje jedno nebo druhé.

    A ještě jeden postřeh přidám: harlekýnky jsou vlastně "inženýrský" typ knih pro ženské: vyžívají se v popisech, jak se hrdinka obléká na schůzku či na ples (což je jistě ekvivalent toho, jak akční hrdina nabíjí kvér), a vlastně i ty "vztahy" jsou tam nahlíženy konkrétně a prakticky: řeší se, jaký typ citu hrdina k hrdince chová a jak technicky zvládnout tu kterou situaci, ne nějaké její obecné významy.

    EDERA: U Bible to skončí vždycky, pokud to zrovna neskončí u Freuda :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRAMBOREENA: A jsme zase tam, kde jsme byli:
    Poems - The Sons of Martha
    http://www.kiplingsociety.co.uk/poems_martha.htm
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BRAMBOREENA: Zajímavé - nadhoď to na některé příští příslušné besedě! Teď jsi mi ale vnukla brouka do hlavy s tím, co bych tedy měla být zač já, protože mi připadá, že dost kombinuji obojí. Jsem zcela jasně spíš analytická než intuitivní, ale právě abstraktní souvztažnosti hodně vnímám z analytického hlediska (zjednodušeně a literárněji řečeno, jsem něco jako syntezik - Siri Keeton pro ty, kdo četli Slepozrakost, akorát poněkud sociálně schopnější).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dneska jsem narazila na březnový post od Vládi Šlechty o Myceliu. Ani to nijak nestrhává, ale asi to fakt není knížka pro něj – zajímaly by ho (a hledá tam) přesně ty věci, které tam nejsou a nebudou, protože nezajímají mě a jsem líná je tam napsat, ba i vymýšlet. Zažila jsem ale díky tomu krásný moment miniosvícení, kdy mi docvaklo, co mám nadále do omrzení omílat na všech nekonečných a příštích besedách o "ženském psaní". Ta dělicí čára (daná způsobem myšlení) přece vůbec nevede mezi ženskými a chlapy, ale mezi lidmi s myšlením (a zájmem o okolí) "inženýrským" a "vizionářským. Člověk "inženýrského" založení vám přesně řekne, jaké jsou charakteristiky a přednosti toho kterého typu mobilu, kabelky, kvéru, obchodu s oblečením, biopotravin, diety, operního představení, finančního produktu, erotické pomůcky, mateřské školy, výstavy obrazů, prezidentského kandidáta, last-minute letenek, sportu, vína, hudebního stylu či domácího mazlíčka. Konkrétní okruhy zájmů napříč pohlavími mohou a nemusí být stejné (proto jsem taky napsala tak dlouhý výčet – u některých položek opravdu nelze rozhodnout, jestli je to vysloveně doména mužů či žen), ale důležitý je přístup: zájem o typologii konkrétních jevů a zkoumání jejich funkčnosti. Naopak lidi poddruhu "vizionář" baví abstraktní koncepty, souvislosti a vztahy (jak mezi jevy, tak mezi lidmi): třeba proč hranatá kabelka ladí zrovna k určitému typu bot a jakou má design souvislost s aktuální fází vývoje civilizace*. Inženýr muž s inženýrkou ženou mají (co se způsobu myšlení týče) mnohem víc společného než (stejnopohlavní) inženýr s vizionářem.

    Celý tenhle postřeh je zoufale triviální, já vím... ale na těch besedách o ženském psaní to fakt ještě nikdo neřekl!!! :D

    * Tohle není vtip, ba ani blbost; to mi utkvělo z jedné přednášky na MZLU: když se společnost momentálně rozvíjí a cítí se sebevědomě, tak ve vizuální sféře (architektuře, umění, designu...) inklinuje k hranatým a geometrickým tvarům a liniím, zato když přijde fáze stagnace a nejistoty, tvary jsou spíše oblé :D

    Nevím, jak vyrobit permalink (nejsem inženýr), ale ten post je asi třetí na FB profilu SF autora Vladimíra Šlechty, vše zcela veřejně k vidění (my spolu ani nejsme sfriendovaní): https://www.facebook.com/profile.php?id=100010135626730&fref=ts


    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Já si to představila v původním smyslu slova jako pozdně renesanční rytinu, podané jako alegorii čehosi.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAVEN: Je toho takhle plny Skvorecky, napriklad.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Tehdy jeste nebyly aplikace na augmentovanou astronomii, ktere nachazeji s jistotou?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: tomu se říká lexikalizace :p
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: "Autoři z větší části zoufale neumí fikci (třeba Hakl), a tak v mnoha případech utíkají k autopsii (třeba Hakl, třeba Dutka)". Tak nevím, měl jsem za to že k autopsii se uchylují lékaři, především patologové.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    EDERA: Bylo to krátké, pozorování jedné konkrétní hvězdy prostým okem je akce na pět minut: vylezeš, koukneš, usoudíš, že jsi zdárně našla (ač možná fskutečnosti nenašla), řekneš hm, zabiješ komára na čele, zalezeš.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRAMBOREENA: Si to fakt vůbec nevybavuju a ani jsem to nezapsala jako kuriozitu do palubního deníku.:-) Muselo to být krutě romantický.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    EDERA: Byly ČTYŘI ráno! S Martinem jsme se tiše vyplížili ze stanu, ani děti jsme při tom nevzbudili, ale Martin s Edou možná ten astronomický program večer předtím zkoumali společně, to už si přesně nepamatuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam