• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    CORNHOLIO: A tahle stará obálka tím bude pro sedmičku nebo je nahrazena :-D
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CORNHOLIO: luxus! vlevo je lucas? zacal nejak posilovat, ne? :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORNHOLIO: Hohó ...

    Aš~šád mi tam připadá jako capoeirista ( https://www.youtube.com/watch?v=6H0D8VaIli0 ). Asi to není špatně, ale bylo to to první co mě napadlo. Možná by mohl mít jinak barevné kalhoty, ale to by zase neudělalo ten správný kontrast.

    Vymýšlím kraviny, dobré to je :-)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    tadááá...


    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KAVEN: Dovedeme
    Je to peklo :))))
    Onehda jsem psala nejaky odborny clanek. Rozsah 15-25 normostran. S uspechem jsem napsala tesne 25ns a pak si vsimla, ze jsem nezapocetla foot notes.. malem me kleplo, 25 bylo maximum.. musela jsem dat dolu cca 5 stran a stravila jsem nad tim snad vic casu nez nad samotnym psanim toho celeho textu... brrrr
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak si představte, že jsem byl požádán, abych do časopisu Historické války v příštím roce napsal něco o asijské lukostřelbě. Tak jsem něco napsal (poněkud předčasně, ale měl jsem chuť psát), poslal jim to, a prý že to je moc dlouhé a že by se k tomu už nevešly obrázky. Tak jsem začal zkracovat ... určitě VŮBEC NIKDO si tady nedovede představit jak blbý je zkracovat svůj vlastní text, a tím vlastně šidit čtenáře o informace.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak ale jemu to fungovalo, žejo ... :-)

    Když to vezmu trochu vážněji, tak nejde konkrétně o jazyk, ale o množství práce, která se vrazí do věcí, se kterými román nějak souvisí. Když čteš Pána prstenů, tak neustále cítíš kolik hloubky za tím vším je. Postavy těží z obrovského materiálu, o kterém se nikdo nerozkecává, ale v autorově hlavě je.

    Tolkien byl lingvista tělem i duší, a sám říkal, že u něj se příběh vždycky odvíjí od struktury slov. Jiný spisovatel tu práci místo do elfštiny vrazí do něčeho jiného. Ale pokud tam tu práci vrazí, jeho román nakonec bude moci mít stejnou hloubku.

    Ty jsi třeba tu práci vrazila do argenitového vesmíru. Můžeš si z toho dělat srandu, ale faktem je, že třeba vztah Lucase a Aš~šáda je tak zajímavý díky tomu, že jsi kdysi opravdu důkladně promyslela filosofii skrytou za Fomalhiwou, se všemi jejími důsledky, historií atd. Není to to jediné, co na román potřebuješ, ale když máš i to ostatní, tak tahle práce je obrovská studnice, ze které může čerpat, a která mu dodá tu hloubku.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORNHOLIO: Tak konečně vylezl! Dobře to vypadá. Je pěkné jak v prvním dílu byl v podstatě normální svět s malým náznakem čehosi okolo, a na konci už je to jen hmyzák obepínající poslední zbytky normálního světa.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    CORNHOLIO: To je ale krááása :).
    Jen mi hmyzák vždycky připomene pixlu starých oříšků, kterou jsem zepomněla ve špajzu - asi tři roky tam byla... a pak se tam vylíhlo tohle :). Žilo to tam a časem by to snad i víčko nadzvedlo a ze spíže uniklo.
    Vyhozením pixly do smetí jsem vlastně tu bestii vypustila do světa :), ale bohužel nevím, kde je. Mohla i opustit Zemi, kdo ví :).
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BTW - ostatně soudím, že Kartágo musí býti zničeno. Nebo teda Země. Spíš vesmír. Vesmír musí býti zničen.


    RIP
    RIP --- ---
    "Krnďa a Kokino" by byla pěkná dětská knížka o dvou skřetech, co žijí pod magistrátem a všechno kazí.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON:
    BALAENA: To je jedno, v Brně ji mají určitě taky a lepší!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RICARDERON: vyhledali jsme za vás, i když bez cedulky...
    Mgr. Bc. Eliška Kokinová (Portál hlavního města Prahy)
    http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/odbory/index.html?personId=9863
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    EDERA: Bohužel.

    Jinak prave jsem byl na magistrátu, kde jsem bohužel nestihl vyfotit cedulku s paní Kokinovou. No fakt!
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA: Haha. Haha.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MEANKITTY11: Kdepak. To jak tu kdysi někdo navrhoval knihu "Bezproblémové rodičovství podle Gilese Hildebrandta", tak tohle je úryvek z druhého dílu - "Bezproblémové rodičovství podle össenské liturgie".
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KAVEN: Vidím tu zárodek čehosi jako Věda na Zeměploše?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Co moraváci, ale össeané! Össenské slovo "kökühno" pochází z primární slovní zásoby Lodního össeinu, a znamená to "nejlepší kousek lodního paliva uložený v samostatné nádrži určené pro zvláštní příležitosti". Liturgie káže dát takovou nádrž každé nově naklonované Lodi, ale zavřít k ní ventil. Pokud nová Loď během počátečních testů ochotně spolupracuje, össenský myceliální inženýr pomocí pětkových kódů tento ventil pootevře, aby z něj Loď mohla čerpat. Pokud se loď povelům naopak vzpouzí, je ventil okamžitě uzavřen, a Loď musí zpytovat své (sdílené) svědomí. Když se hezky omluví, ventil jí bude zase trochu otevřen.

    Je známo, že před vysláním Lodí pro kolonisty z D-alfy dostaly všechny tyto lodě plnou nádrž kökühna, aby je motivovala k riskantní cestě. Přístup měly pouze k polovině jejího obsahu, zbytek byl slíbený až po návratu. Když Zelená Lastura umirala, nejvíce litovala toho, že se k druhé polovině svého kökühna už nikdy nedostane.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    Moravská část rodiny to používá ve významu bonbon/sladkost :-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Mně to přijde sprostý -:))), i když není. Doma nepoužíváme, ale znám.
    Je to prostě zdrobnělinka, na kterou jsem alergická z doby, kdy sestra a její kamarádky - čerstvé matky - se kdysi dávno vyžívaly v takové té divné matčí řeči, v níž se dítě posere, ale matka prohlásí "My jsme se pokakaliííííí." A to se pak člověk neubrání zkoumat, jak to ta ženská dělá, že to nemá na kalhotách.
    A pak vás napadne, že asi žije zdravě, že to bude tuhá konzistence někde v nohavici...
    EDERA
    EDERA --- ---
    Praha hlásí, že "kokino" ve významu sladkost zjistila z internetových mateřských diskusí. Prvně jsem to zachytila na Rodině někdy na přelomu milénia. Zároveň s diskusí o tom, že Morava neví, co je přijdu dýl.:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Brno kokino zná, v obou významech, častější je bonbon. Já to nepoužívám, právě proto že by to mohlo bejt hovno. Což je moravský zápor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam