• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    KAVEN: Marketing je pro mě hodně těžko uchopitelná divnověc.

    Přestože jsem nejvječí fašounek, troufám se říct, že v rámci žánru mám něco načteno a mé hodnocení nebude tak zkreslené.

    Mycelium je prostě hodně nadupaný, nejen ve srovnání s tuzemským sci-fi rybníčkem, spíš i se světovým. Spáchat revoluci v literatuře dnes, podle mě, není o tom vymyslet nový žánr (to se většinou tak úplně nepovede a když, tak to po dvou knihách vyhasne - viz new weird aj.), ale chytře, originálně a kulervoucně namíchat koktejl neotřelé chuti ze známých ingrediencí. Funguje to tak asi i jinde, ve filmu třeba brat... Eh, sest... Ehm, totiž sourozenci Wachovští s Matrixem nebo Atlasem mraků, v hudbě třeba Igorrr, kterej staví na kombinaci opery a barokní hudby, deathmetalu a breakcoru.

    Mycelium mě chytlo právě proto, že nejde o generickou space operu. Ty důležitý špetky ingrediencí, abych nepil další profláklou variaci na téma "Sex on the beach", pro mě byly špetka fetiše a bizáru, detailní psychologie postav (někdy hraničící spíš až s psychoterapií :)), na to navazující neotřelé "superschopnosti" postav, hodně pěkně popsaná vědecká a technologická intermezza, extrémně komplexní a provázaný děj, říznuto červenou knihovnou (tam imho dělá svoje to, že to píše autorka)... A to celý se točí okolo houbohmyzího náboženství, fanatismu a drog. To přece chceš! :))

    Za poslední léta mě chytlo jen pár věcí tolik jako mycélko. Třeba trilogie z Bas-Lagu od Miévilla (to byla taková hodně revoluční směs emocí a bizáru, ale děj místy moc smyslu nedával a s trilogií hodně slábnul), trilogie Problém tří těles od Cch’-sina (skvělý a revoluční technokratický fetiš, ale ta emoční a lidská složka zas byl studená jak psí čumák), snad Metro trilogie od Glukhovskije ("nic moc se nedělo" s totálně kulervoucím zakončením vysvětlujícím podstatu lidské společnosti v Rusku, světě, kosmíru a jsoucnu). Pak je pár dalších knih, co si pamatuju jako povedené a nikterak originální, jsem schopen alespoň izolovat daný příběh (třeba Silo) a pak spousta věcí, co jsem četl abych zaplácnul čas nebo zahnal absťák, ale splynuly mi v nějaký takový uniformní tématický blob.

    A teď zpátky k tomu marketingu. Zapeklitá otázka. Jak se to tak stane, že za Problém tří těles od nějakýho Viléma Kadlečka z Číny Amazon nabízí miliardu dolarů za práva, překládá se do 28 světových jazyků a plánuje se seriál? Kvalitou prostě neni mimo váhovou katerogii Mycelia.

    To, že komerčně nejúspěšnější budou jebky typu Star Trek, Star Wars, Star Craft nebo Star Whatever chápu, rozumim všemu za tim (obrovská zavedená marketingová masírka, je těžký selhat i pokud je nějakej ten díl tak trochu sračka) a vlastně to ani v rámci mainstream rybníčku nechci hanit, celý to dává smysl, Zergové FTW.

    Ale nechápu právě to stadium zrodu. Občas něco pronikne a je z toho revoluce a všichni to chtěj a spousta podobně skvělých věcí spíš tak trochu vyhasne, utvoří se fandom komunita a šmitec. Není to přímo úměrné kvalitě (přestože jde o hodně subjektivní parametr) a myslím, že u začínajících autorů ani ten marketing není zcela určující, všichni začínaj asi podobně, prostě něco napíšou a zkoušej to u nakladatelů. Ovlivňuje pak tyhle procesy náhoda, šťastná souhra okolností, vesmírná loterie, protonace a ürrumae?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: :D Ale však právě! A v šestém dílu Lucas náhodou ještě ztmavne, z modři petrolejové dospěje až k pařížské. Děsně elegantní!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Haha, to jsem zase byl originální. Nojo, ten komentář ve screenshotu jsem si přečetl až dodatečně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak ale nejen žena se s věkem může stát modrou. Však Lucas by mohl vyprávět. Končí to jako petrolejová modř.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mezitím na FB... to je moc milé takhle poránu... aha, už spíš před polednem; tak já rychle vypínám všechny sítě a jdu dělat něco užitečnýho... :D

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Tebe je na lingvistiku škoda, měl by ses živit marketingem! :) Tak jo, budu to říkat takhle :) On tam velkolepý konec je, dle Karoliny dokonce prý "působivý a dojemný", ale já jsem holt fixovaná na ten prapůvodní, který mám deset let napsaný a který se tam pochopitelně nedostal. Ale bude, bude :)

    ARGANNAH: Tak z pohledu úterka 2. 4. potvrzuji, co jsem potvrdila, a nevyvracím, co jsem nevyvrátila :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: V září ... no tak není to úplně hned, ale je to aspoň něco pevného. Rozdělení na dva kusy plně podporuji, připadalo mi to jako nejlepší varianta. Ale ten marketing, ten marketing .... Není to přece "jakási kniha s jakýmsi koncem". Je to velkolepý závěr důstojně zakončující celou populární ságu způsobem, který uspokojí i ty nejnáročnější čtenáře. Autorka si navíc ponechala v záloze trochu materiálu na doplňující román, který přiblíží a rozvede několik oblíbených dějových linií, které v závěrečném díle nedostaly tolik prostoru, aby netříštily nejdůležitější sdělení celého díla.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: A teď ještě nějaké to ujištění, že to není apríl. Zdraví natěšení čtenáři.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak včera odesláno do Arga (šestý díl, tak jak byl dopsán - sám o sobě, bez trosek Zakázaných směrů). Ricarderon mi pak volal, že momentální názor na palubě argonautské lodi je nechat to takhle; prostě je tu jakási kniha s jakýmsi koncem a hotovo. Časový odhad: u takového tlustospisu je potřeba nejmíň měsíc na redakční přečtení, dva měsíce na sazbu, něco na korektury, nějaká doba v tiskárně = venku v září, pokud se nikde nic nezadrhne a k rukopisu nebudou zásadní výhrady. Září by bylo svým způsobem malebné a k věci, protože podle příběhové chronologie, kterou si tu pečlivě vedu, šestý díl začíná v úterý 17. července ve čtyři ráno a končí 8. října v noci; obsáhne se tu největší časové rozpětí ze všech dílů.

    Můj plán na Svět knihy: na dotaz "a copa teď chystáte, paninko?" odpovídat "píšu ještě další román o Fomalhiwě, který navazuje na Mycelium. V něm se dořeší světodějné motivy, na které už v Myceliu nebyl prostor, a týkat se to bude hlavně Aš-šáda a jeho problémů s jistou obludou na Fomalhiwě." Je to čirá pravda a navíc to zní o trochu líp než kvílet, že se mi to zas ňák vymklo a rozpadlo na dva kusy. Vždyť je to přece krásné, že je na co se těšit, že ano. Budu s tím samozřejmě spěchat co nejvíc a pochopitelně to pak zkusím Argu nabídnout, ale zájem o další rukopis se asi bude odvíjet od zájmu případných čtenářů o šestku; pokud nebude, tak to holt pro hrstku posledních mohykánů udělám podomácku jako e-book.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    BRAMBOREENA: Velmi ocenuji tvuj pristup. Hlasoval jsem pro sestku a pak zakazane smery (to druhe jakymkoliv zpusobem vcetne libovolne stanoveneho zpusobu odmeny), protoze mam dojem ze to je pro tebe i nakladatele nejschudnejsi varianta. rozhodne by nemel utrpet jak pribeh, tak tvuj vztah s nakladatelem, pokud je to jen trochu mozne. tlak na to, aby slo vsechno co nejdriv (all-in-one) je sice dobry pro nas jako ctenare, ale jen pokud se to dat realizovat bez skod na neci strane :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak prý v Tbilisi mají Akkütlixův chrám :) (přiletělo mi na FB od scifisty a recenzenta Honzy Procházky).

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNISLASH: za mě by sedmý díl klidně mohl vyjít cca tak týden po tom šestém... to by bylo ideální načasování :-)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    RIP
    RIP --- ---
    Klingon Come: The Deep Space Deliverance.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JANADVORACKOVA: Klingon come není vůbec blbý nápad.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BALAENA: Já zase v nějakém předchozím příspěvku četla "Klingon come," namísto Kingdom come. Nevypadalo to vůbec nepřijatelně :).
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNHOLIO: původně jsem četla "kulturistické sekty" a nepřišlo mi na tom zase tak moc divnýho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam