• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: Tak už jsem tu jednou ukazoval různé činnosti s Myceliem v ruce. Tak příště teda trojnásobnou rychlostí a s Myceliem v ruce ...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Čte to třikrát pomaleji, protože to překládá rovnou do tří jazyků.
    Chce to trojí soustředění, proto to zpomalení ve čtení - pro jistotu :).

    Zkusíme některé činnosti dělat třikrát rychleji, než obvykle. A to by v tom byl čert, aby se z toho nevyklubaly alespoň tři neschopenky :).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: :-) Dlouho tady dumám jak je technicky možné překládat něco rychleji než to čteš. Zní to trochu jako relativistický nebo kvantový paradox. Ale napadá mě skvělé využití - co kdybys Mycelium při čtení zrovna přeložil? Dosáhneš trojnásobné rychlosti a na konci budeš mít něco, co se do budoucna určitě ještě využije ...
    RIP
    RIP --- ---
    (Já už vinou celkového opotřebení organismu čtu asi tak třikrát pomaleji, než překládám, takže kdybych tohle udělal, dřív než konec pětky by patrně přišel nárok na starobní důchod...)
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: Hodlám si vzít před zveřejněním šestky týden dovolenou a čist to díl za den. :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    E2E4: Rozhodně si můžeš dovolit víc stránek na den než já, kdykoli jsem si takhle čtení rozpočítával.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    začal jsem to teď číst od jedničky. tentokrát to už s tou navaznosti vyjde!
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: ten ja mam taky!! sikovna vec pro houbare :))
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    tak já si jdu louhovat na čaj :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: Je to obchod s potřebami pro houbaře, kupoval jsem tam rodičům takový zavírací nůž se štetečkem na čištění hub :-) Částečně recesistická záležitost, řekl bych, v tomhle klubu ovšem max. ontopic...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Proč se mě když sem v tomhle auditku, zobrazí reklama na "les houbeles" ať už je to cokoliv? :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já tu mám totiž megasoubor celého megarománu (vzniklý slitím všech pěti dílů do jednoho) pořád otevřený na pozadí, aby se snadno dohledávaly návaznosti :D První díl, devátá kapitola!
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    BRAMBOREENA, E2E4: Jo už viiiiim, to bylo nějak na začátku, jak dědek vyhmátnul xmrti unavenýho Luse v taxíku ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4:
    "Přestaň předstírat spánek, Lükeas Lusi," ozval se v tu chvíli Össean. "Tím neunikneš tomu, co je neodvratné." Otočil k němu hlavu a pevně, upřeně se na něj zadíval. Trëighrü se ustavilo tak bleskově, že to přesahovalo všechny meze neslušnosti. Sílilo jako rychle utahovaný šroub.
    Lucas se prudce napřímil a udeřil dlaní do vypínače na stěně. Kabinu zalilo světlo. Össean sebou škubl a zakryl si obličej rukama. Promiň, kamaráde, ale bohužel jsi neunikl tomu, co bylo neodvratné, pomyslel si Lucas bez velkých výčitek.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jak presne bylo takove to

    "nelze se .. co je nevyhnutelne" ?
    ROMI
    ROMI --- ---
    OMNISLASH: me to nebavi cist znova ;) poslech uz vubec, u toho bych usnul hned :)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ROMI: to je na tom to nejlepsi, ne? kdyz to clovek dostatecne zapomene a muze si to precist (v mem pripade poslechnout) znovu :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ROMI: houba vs. lidstvo: nerozhodne
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ROMI: To je trochu jako Summarize Proust competition od Monty Pythonů :-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: super, ze jsi to dopsala :) jen skoda, ze si uz moc nepamatuju ty predesly knihy :) neni nekde nejakej vycuc deje lehkej? :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Já to taky neznala... jinak bych byla naštvaná, že na to někdo přišel taky. :D Ale když tak o tom přemýšlím, vlastně mě to spíš těší - skoro mi připadá, jako by se tím teze z Mycelia odsouhlasily a potvrdily. Ovšem jinak opravdu "nové" a navíc je tam fakt jenom to mezihvězdné cestování, jinak všechno, co ta houba tvrdí, je normální biologická realita: fakt jsou to obří organismy, fakt je ten klobouk se třeněm jen jejich fruktifikační orgán, ne ta samotná věc, fakt žijou v symbióze s dalšími organismy a rostlinami atd. A co se týče tezí, že tyhle takzvaně "nižší" organismy nás ve skutečnosti ovládají, to zaznívá taky z mnoha stran (viz "Moučný mozek" - teorie, že střevní mikrobiom ve skutečnosti ovlivňuje, na co dostaneme chuť, a nutí nás jíst věci, které chutnají jemu - čili když chce člověk zhubnout, musí si vymlátit mikroflóru a nasadit si tam jinou, která mu umožní jíst zdravější věci, ale proti ní jít nelze, protože jsme jen hříčkou v jejích chapadlech... nebo všechny ty teze o toxoplazmóze, která organismus napadne a utlumí mu pud sebezáchovy, takže myši se nechají sežrat kočkou a šíří se to díky tomu dál atd.) Přidat k tomu mezihvězdné cestování, to je jen drobné vylepšení reálně existujících a fungujících vztahů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam