• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    Tak prima a mohli bychom to tímto KAVEN, ZUZKAOU už, snažně prosím, ukončit?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Neboj, proti scifi spisovatelkám předsudky nemám, a podobné testy nehodlám opakovat :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: tohle udělala geniálně ferrante, nikdo neví, kdo to je, jak vypadá a vlastně se ani neví, jestli to náhodou není chlap :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jasně, souhlasím, tahle zjednodušení jsou prostě lidská vývojová adaptace, bez nich by ani nebylo možné se ve světě vyznat a rozumně fungovat, kdybychom každý jednotlivý případ museli posuzovat zvlášť a nedokázali zobecnit.

    Ale jinak jsi mě tedy upřímně vyděsil... fofrem jdu smazat všechny své fotky z internetu a nadále už chodím na besedy jen v burce... nene, to je vlastně taky atribut s určitým příznakem, tak zpět, jinak - chodím jen ve velké kartonové krabici, ze které budou koukat akorát dole papuče a nahoře periskop... protože jsem tlustá a ošklivá a lidi by si mohli preventivně říct, že od takhle šeredné osoby si najust žádnou knihu nepřečtou.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Ano, to je přesně ono. Ve skutečnosti zjistíš že podobná zjednodušení děláme všichni dnes a denně. Já jsem se třeba vzápětí stal terčem nařčení že když se mi feministické aktivistky fyzicky nelíbí, tak podporuju pay gap. Má to pro život svůj praktický význam, a jsem přesvědčený, že to je bytostně lidské a nedá se bez toho žít.

    Letos i loni nám vlci roztrhali několik ovcí a koz. Jsem si vědom toho, že ne všichni vlci na Broumovsku vraždí ovce, a že postoj "vlk = zabiják ovcí" je od středověku tradovaný předsudek. Kdybych to řekl před některými pro-vlčími správci CHKO, tak by se do mě pustili stejně, jako vy za ty feministky. Přesto když teď na základě toho předsudku jednám, a na noc kozy zavírám do chlívku, tak stádo přežívá. Skutečnost, že se místo mnohaletého studia detailů vlčích zvyků spokojím se zjednodušením a jednám podle něj, zachránila život nějakým deseti roztomilým kozičkám a ovečkám.

    Netvrdím že je takový přístup na místě vždycky. Vědec-biolog si ho třeba dovolit nemůže; to by z toho byly hodně ubohé vědecké práce. Ale mně, který se setkávám jen s občasnými vnějšími projevy vlků, to přináší praktické výsledky.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    BRAMBOREENA: díky, vím, diskuzi jsem pročetla :) Sbírku si pořídím, jen čekám na e-knihu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    NEVADA_: Jenom jsem sem psala, že vyšla antologie ROBOT100, kde mám povídku. A holt to má následky - BRAMBOREENA.

    Vlastně chybí link: https://www.kosmas.cz/knihy/279708/robot100/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    paralalea nazoru je že všichni chlapi jsou nechutná prasata. nebo že každý muž komu je na čtyřicet, tak má poruchy erekce a proto si hledá vnějšího nepřítele v ženách...

    to taky nemá smysl vyvracet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAVEN: ne argument je je to tak blbý názor, že ho má i Hampl.

    Pokud si ho chceš nechat tak si ho klidně nech, mě to prostě překvapilo. 5ešit to že aktivistky nejsou ošklivé je prostě pod mou úroveň - buď si ten názor chceš nechat a pak to nemá smysl a nebo se přes to přeneseš a snadnou mentální čiností zjisítš, jak nesmyslný bias to je a že to zvládneš něčím lepším, než tím, jestli ti z fotek houpne. Ale jak říkám je to čistě na tobě a já už jsem prvotní překvapení překonala a občas se holt musí člověk smířit i s nemilými fakty.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Cywe, tolik nových, až jsem se lekla, že jsou závěrečné díly hotové. A tady se zatím jen kydá hnůj.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    (Tohle už nebyly feministky, ale divadlo! )
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Tak stále trvám na tom, že argument ve stylu "tvůj názor má i člověk kterého nemám ráda, a proto je to špatný názor" do diskuze nepatří.

    Co se národního divadla týče, tak to bylo skutečně založeno jako české, a vyhranění českého národa proti německému/rakouskému v tom nepochybně bylo. Je otázka jestli je v pořádku tuhle myšlenku ještě dnes udržovat, a nebo ji změnit na vyhranění proti všemu nečeskému (místo jen proti němcům), a nebo ji naopak zcela opustit jako zastaralou. A připadá mi v pořádku, že tu otázku někdo položí. Výsledem diskuze může být že už je zastaralá a nemusíme to dnes řešit. Nevím jak bych rozhodnul, nemám na to silný názor, jak říkával Klaus. Ale upozornit, že tohle je pro řadu lidí významná otázka, není špatně.

    Na čem se dá bazírovat je ta zmínka o deviantech a exhibicionistech. Já to beru jako nadsázku, která vystihuje jeho osobní postoj k současné divadelní scéně ... a na ten postoj má plné právo. Takže mě to neuráží. Někoho to možná urazí ... no, a co s tím, že. Bylo by asi chytřejší říct "to, co se dneska hraje v divadle, se mi nelíbí". Jenže v životě se zjednodušení nevyhnem, a děláme to všichni. To je podobné jako "politika je svinstvo", "podnikatelé kradou", a "policajti jsou blbí". To bychom měli plnou republiku uražených lidí, kdyby si tam každý posluchač nedokázal tiše doplnit to "podle mého názoru", a nebo nad tím mávnout rukou. A nebo, pokud skutečně známe danou skupinu velmi dobře, dotyčného opravit a uvést to na pravou míru. To není od věci, já jsem se třeba dneska obohatil o poznatek, že třetina feministických aktivistek je docela hezká. Beru to jako přínos.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (protože se v reálném čase ničeho nedobereme, hádat se o feminismu je podobně výživné a marné jako hádat se o situaci na Blízkém východě.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Tak to je správné slovo do pranice, zcela souhlasím :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Tak nam ten gender pay gap přišel už i do mycelia auditka.

    wtf běžte se hádat vedle do feminismu!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ajaj, Petr Hampl :D Moje dcera (nejstarší, zde zatím nezmiňovaná) na gymplu seděla v lavici s jeho ubohou dcerou, která celou dobu trnula hrůzou, že někdo odhalí tato temná rodinná pouta, protože názorově se s ním neshodla nejspíš ani na barvě oblohy. ZUZKAOU: No ten by se divil, kdyby viděl, jak a čím jsem v té níže zmiňované povídce nevlastenecky zprznila a pošpinila budovu Národního muzea! :D

    Ale k těm feministkám: za feministku jsem se nikdy nepovažovala, protože v dnešní době už pokládám tyhle dveře za v zásadě vyražené a další probourávání okolních zdí (třeba myšlenku, že by měly existovat kvóty na obsazení nějakých míst, aby se dosáhlo rovnoprávnosti, a podobné věci) už mi připadá skoro kontraproduktivní, ženám vlastně na škodu; ale R.U.R. mi připomnělo přesně ten dobový kontext, ve kterém to dávalo dobrý smysl. Nechci se pouštět do debaty o tom, jaké formy feminismu (a jestli vůbec nějaké) jsou relevantní pro dnešní dobu. Jenom tady ventiluju, jak mě úplně praštilo do očí, jak Helena coby postava z R.U.R. nemá naprosto žádné vlastnosti: je charakterizovaná čistě jenom tím, že pro přítomné inženýry je trofej a "dobrá partie" (čímž se míní zhruba "laskavá, milá, hezká, bohatá" atd.). Čapka nezajímala, je to jenom figurka. Z toho snad nijak neplyne, že aktivistka nemůže být hezká. Ale vytasit se s tím, že všechny feministky nutně musejí být ošklivé, je úplně stejná redukce, jakou provedl Čapek a páni inženýři s Helenou. To je snad úplně jedno, ne, jak kdo vypadá, a neodvíjí se od toho kvalita či nekvalita jeho názorů.
    JONY
    JONY --- ---
    KAVEN: děkujeme a tady máte myceální klíčenku a teď už prosím pdp
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Takže výsledky testu. Díval jsem se na fotky nalezené na google, co jsou vepředu na dotazy ve stylu "feminist activists". Bral jsem jen fotky, kde byly dobře vidět tváře. V případě skupin jsem zase hodnotil jen ty, kterým byla zřetelně vidět tvář. Odfiltroval jsem ty holky co se svlékají do půl těla, protože to je neférové ovlivňování. Taky jsem zcela vypustil děti a babičky, protože tam krása úplně o něčem jiném, a zvlášť ty děti teda odmítám co do krásy hodnotit.

    Výsledné skóre je 39 hezkých, 61 nehezkých.

    Výsledek je, jak už jsem dříve upozorňoval, subjektivní, a platí jen pro mě. Ale na druhou stranu mi umožňuje - tentokrát na základě dat - prohlásit, že feministické aktivistky opravdu nejsou z mého pohledu hezké. Ale převaha nehezkých není rozhodně drtivá, a proto uznávám, že existuje dost výjimek z pravidla. Současně mě mrzí že jsem to hodnotil jen na základě fotek, a ne na základě celkového vystupování, protože to by určitě dokázalo výsledky zamíchat. Nicméně se dá očekávat že spíš tím negativním směrem - někdy je fakt lepší se jen dívat.

    Taky jsem si všiml, že když jsem začal cíleně hledat české aktivistky, poměr se zlepšoval ve prospěch těch hezkých. No, a jsme zase u toho - subjektivita. Varoval jsem předem.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BRAMBOREENA: Olsa junior a Jar. Veis NEMAJÍ medailonek. Napiste to nekdo:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAVEN: stačí říct - jeho logika je na této úrovni. A postoj, feministky jsou ošklivé a protivné je něco, co s radostí hlásá, jen jsem líná to dohledávat.

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    HARALD: Prostě proto, že v tomhle klubu jsem za to byl osočen, a tudíž v tomto klubu odpovídám. Velmi ocením, když mi vyznačíš místa, kde "nadávám na ženy, co si dovolí chtít za stejnou práci taky stejné ohodnocení". Tohle, co jsi na mě teď právě bezdůvodně vytáhnul, je věc na opravdu dlouhou diskuzi. Takže pokud jsi ji nechtěl začít, nebylo asi taktické to vytahovat.

    Souhlasím s tím, že taková diskuze by se tu odehrávat neměla. Takže ji nebudu začínat, pokud na tom opravdu netrváš.

    Ještě sem postnu výsledek mého testu, a samozřejmě odpovím na případná další osočení. Pokud osočení nebudou, nebude se tím klub plnit. No a nakonec - správce má plnou moc to všechno smazat, a nebudu se za to cítit uražený.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam