ZUZKAOU: Tak stále trvám na tom, že argument ve stylu "tvůj názor má i člověk kterého nemám ráda, a proto je to špatný názor" do diskuze nepatří.
Co se národního divadla týče, tak to bylo skutečně založeno jako české, a vyhranění českého národa proti německému/rakouskému v tom nepochybně bylo. Je otázka jestli je v pořádku tuhle myšlenku ještě dnes udržovat, a nebo ji změnit na vyhranění proti všemu nečeskému (místo jen proti němcům), a nebo ji naopak zcela opustit jako zastaralou. A připadá mi v pořádku, že tu otázku někdo položí. Výsledem diskuze může být že už je zastaralá a nemusíme to dnes řešit. Nevím jak bych rozhodnul, nemám na to silný názor, jak říkával Klaus. Ale upozornit, že tohle je pro řadu lidí významná otázka, není špatně.
Na čem se dá bazírovat je ta zmínka o deviantech a exhibicionistech. Já to beru jako nadsázku, která vystihuje jeho osobní postoj k současné divadelní scéně ... a na ten postoj má plné právo. Takže mě to neuráží. Někoho to možná urazí ... no, a co s tím, že. Bylo by asi chytřejší říct "to, co se dneska hraje v divadle, se mi nelíbí". Jenže v životě se zjednodušení nevyhnem, a děláme to všichni. To je podobné jako "politika je svinstvo", "podnikatelé kradou", a "policajti jsou blbí". To bychom měli plnou republiku uražených lidí, kdyby si tam každý posluchač nedokázal tiše doplnit to "podle mého názoru", a nebo nad tím mávnout rukou. A nebo, pokud skutečně známe danou skupinu velmi dobře, dotyčného opravit a uvést to na pravou míru. To není od věci, já jsem se třeba dneska obohatil o poznatek, že třetina feministických aktivistek je docela hezká. Beru to jako přínos.