ZUZKAOU: Ano, to je přesně ono. Ve skutečnosti zjistíš že podobná zjednodušení děláme všichni dnes a denně. Já jsem se třeba vzápětí stal terčem nařčení že když se mi feministické aktivistky fyzicky nelíbí, tak podporuju pay gap. Má to pro život svůj praktický význam, a jsem přesvědčený, že to je bytostně lidské a nedá se bez toho žít.
Letos i loni nám vlci roztrhali několik ovcí a koz. Jsem si vědom toho, že ne všichni vlci na Broumovsku vraždí ovce, a že postoj "vlk = zabiják ovcí" je od středověku tradovaný předsudek. Kdybych to řekl před některými pro-vlčími správci CHKO, tak by se do mě pustili stejně, jako vy za ty feministky. Přesto když teď na základě toho předsudku jednám, a na noc kozy zavírám do chlívku, tak stádo přežívá. Skutečnost, že se místo mnohaletého studia detailů vlčích zvyků spokojím se zjednodušením a jednám podle něj, zachránila život nějakým deseti roztomilým kozičkám a ovečkám.
Netvrdím že je takový přístup na místě vždycky. Vědec-biolog si ho třeba dovolit nemůže; to by z toho byly hodně ubohé vědecké práce. Ale mně, který se setkávám jen s občasnými vnějšími projevy vlků, to přináší praktické výsledky.