• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VANEK: ještě bys tam mohl doplnit komplementární ukazatel
    pokud další díl vyjde podle odhadu a začnu číst dnes, musím přečíst X stránek / slov za den abych stihnul do vydání přečíst dosud vydané díly
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA VANEK: Beru to jako 1035 / 1123, graf aktualizován, vychází mi červen.
    JONY
    JONY --- ---
    Já si tedy raději rok počkám, než aby Vilma ořezávala. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: No, pořád jsem toho názoru, že není tak fatální odříznout nějaké dějové větve. A nebo je neodehrát, a jen se třeba mezi řečí zmínit jak to dopadlo. Bude ti pak mimo jiné zbývat prostor na případný doplňující román, který tu dříve odříznutou větev dodatečně doplní.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: ok, takze zapomenu :-D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRAMBOREENA: Ale pořád lepší než poslední update od George: "I wrote hundreds and hundreds of pages of THE WINDS OF WINTER in 2020. The best year I’ve had on WOW since I began it. ... I need to keep rolling, though. I still have hundreds of more pages to write to bring the novel to a satisfactory conclusion." :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ta věc je jako fraktál. Za chvíli už z toho fakt zešílím. Celá struktura je v zásadě úplně jednoduchá, dvacet let ji mám před očima a konec se zdá na dosah ruky, ale když se tam pokouším dojít, vždycky se zanořím do dalších a dalších záhybů (a záhybů v záhybech záhybů). Ty jsou tam z podstaty věci, fraktál má obvod nekonečně dlouhý. Teď už spoustu laloků nemilosrdně přeskakuju, protože už to zoufale chci mít hotové - čili některé původně plánované peripetie tam prostě nebudou, protože už není prostor a čas; jenže pak se stane, že dojdu k místu, které působí jako králík vytažený z klobouku (či bůh vytažený ze stroje), protože tam pro to nebyla dostatečná příprava. V lednu jsem RICARDERONovi říkala, že mě dělí třicet stránek od konce. Od té doby jsem jich napsala čtyřicet, jenže úplně jiných - musela jsem se vrátit zpátky do kapitoly šestnáct a sedmnáct (BRAMBOREENA) a nějaké kousky tam ještě dosmolit, aby to pak na konci fungovalo. Čili těch "posledních" třicet pořád chybí. Je to zhruba tak frustrující jako snažit se běžet v bažině. V hlavě slyším jenom "dělej, dělej, hni sebou!", a přitom se bořím víc a víc. ;)
    Takže - ne, nemůžu sem napsat datum, kdy to bude, i když bych moc ráda. Sedím tady a nevzdávám se a valím to vpřed jak hovnivál; to je jediné, co se dá říct.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ROMI: Tak jsou tu lidi, kteří to stihli zapomenout už několikrát!
    ROMI
    ROMI --- ---
    tak ja zkusim audioknihu prvni a kdyz se mi to bude libit, tak budu pokracovat v poslechu misto cteni, tak snad to Vilmo stihnes dopsat v dohledny dobe, abych pekne navazal :D ne ze to zas vsechno zapomenu mezitim :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Jestli i vlada neceka na dopsani Myceliia a bude lockdown pravidelne, dokud serie nebude dokoncena
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    RIP: co vím, tak plán je, že těch plošin bude větší počet, vesměs blízko rovníku. To to řeší naprostou většinu orbit, navíc zrovna Musk chce hlavně taxikařit na Mars a obsloužit si Starlink, což obojí start od rovníku řeší.

    Ale je o to, že postavit "habitat" uprostřed oceánu, bude mít motivaci více lidí. Je to něco, co určitě bude a možná to není budoucnost tak vzdálená, jak by se na první pohled zdálo.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: šak jako protřelý čtenář fantastiky víš, že jsme už měli dávno lítat na měsíc do práce a k jupiteru na tu dovolenou ;)

    ps. já bych bez dovolené asi zdechnul, nejenže studenti, ale asi bych nic rozumného ani neudělal, protože smysluplně pracovat se dá jen o dovolené.
    RIP
    RIP --- ---
    GAARQ: Já ani dneska :-), jenže tohle nemá nastat za sto let, to má údajně nastat napřesrok :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: to máš tak, kdo by si před sto lety dokázal představit dovolenou :)
    RIP
    RIP --- ---
    STARE_CASY: Ty plošiny musejí kvůlivá nebeské mechanice dost výrazně vandrovat po oceánech sem a tam, podle toho, odkud je výhodnější start na jaký typ orbity. Nějak si snažím představit někoho, kdo touží mít barák, ze kterého odletí na dovču z Mexického zálivu a při návratu ho hledá někde u Azor, ale nedaří se mi to :-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    habitaty v oceánech jsou zcela jistě nevyhnutelná budoucnost...

    nedávno tu byla zmínka o obrovském plovoucím ostrově, tentokrát to je ze strany dění kolem SpaceX



    Tohle není pochopitelně habitat, ale je to něco, co může vznik habitatu iniciovat - vidím v tom jistou podobnost se vznikem dělnických kolonií kolem nově vznikajících továren v 19. století. O více než sto let později se kolonie rozrostly a mění se na zajímavé bydlení.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    viděl jsem teď film Thelma (2017).. nechci spoilovat, ale dost mi to připomnělo mycelium.
    MVEK
    MVEK --- ---
    BRAMBOREENA: Škoda, že v audiobooku z toho udělali [Giles].
    MVEK
    MVEK --- ---
    BRAMBOREENA: Ano, obdobně odmítám psát "vikinský" namísto "vikingský", ale to je i tím, že já jsem anomální a takto to i vyslovuji:-).
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: A co je před lomítkem, ať to můžu zanést? :)

    BRAMBOREENA: Zajímavé; v https://psjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=spora je dlouhý jediný, nejnovější výpisek z Rudého práva 1965. Ale hádám, že než to jazykovědci se svou obvyklou rychlostí zvládli kodifikovat, přišla historická reakce a zakázala citróny.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: My jsme zákon! Musíme se domluvit a do všech knih o houbách psát "spóry" s dlouhým ó a dělat to vytrvale tak dlouho, až se z toho stane nová norma. "Spory" zásadně odmítám, je to matoucí a nepěkné, to by mě muselo mycelium sežrat a čert sprát, kdybych to psala takhle! :)

    (Konečně jsem si opatřila Merlina Sheldrakea, půjdu se mrknout, jak je to tam... bohužel je to momentálně jen další nepřečtená z těch závejí knih, které se tu postupně sbírají a vrší na všech volných površích a které musím nechat na pokoji, dokud nedopíšu; hned vedle leží Finch... a ten tvůj Harlan ovšem taky samozřejmě...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam