• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: A co je před lomítkem, ať to můžu zanést? :)

    BRAMBOREENA: Zajímavé; v https://psjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=spora je dlouhý jediný, nejnovější výpisek z Rudého práva 1965. Ale hádám, že než to jazykovědci se svou obvyklou rychlostí zvládli kodifikovat, přišla historická reakce a zakázala citróny.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: My jsme zákon! Musíme se domluvit a do všech knih o houbách psát "spóry" s dlouhým ó a dělat to vytrvale tak dlouho, až se z toho stane nová norma. "Spory" zásadně odmítám, je to matoucí a nepěkné, to by mě muselo mycelium sežrat a čert sprát, kdybych to psala takhle! :)

    (Konečně jsem si opatřila Merlina Sheldrakea, půjdu se mrknout, jak je to tam... bohužel je to momentálně jen další nepřečtená z těch závejí knih, které se tu postupně sbírají a vrší na všech volných površích a které musím nechat na pokoji, dokud nedopíšu; hned vedle leží Finch... a ten tvůj Harlan ovšem taky samozřejmě...)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Zajímavé, přitom vagón, nebo balón mají obě varianty.

    No, v dětství jsem se "naučil", že je rozdíl mezi kurzem a kursem podle významu (jedno pro směr, jedno pro lekci). Holt čeština nás svádí na scestí (zcestí neexistuje):-).
    RIP
    RIP --- ---
    WITTGENSTEIN: Dtto tropy / trópy (v uměleckém smyslu, jako "obrazné figury"). Taky mí tam mozek i cit tu délku usilovně tlačí... a redaktoři pak opravujou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MVEK: Mě při redakci Ellisona překvapilo, že správně je jen ta krátká podoba. Intuitivně bych to slovo psal s ó, ale bohužel...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Teď mám zkrat, ale össenské houby také mají spóry, že?

    Vyhrabal jsem tu v nostalgii staré Šmoulí album z 90. let. Neverending Story je tam přezpíváno jako Neřešíme spory. No, ale oni tam celkem logicky musí občas zpívat [spóry], a ten text pak při troše fantazie a vína dokáže vytvářet zajímavé mnohoznačné významy...
    Šmoulové - 3. Neřešíme Spory (Neverending Story) - text - KaraokeTexty.cz
    https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/smoulove/neresime-spory-neverending-story-239295
    JONY
    JONY --- ---
    E2E4: kdysi k tomu měl vtipný fabulační aprílový článek Kulhánek
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: ja jsem o té psychoenergeticke laboratoři slyšel jako o legendě od 2 studentů z dejvického kampusu.. neuvěřitelný..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A jinak momentální počet stran je 1123, ale už jsem zas rozvrtala kapitolu šestnáct... to je takový strašný nekonečný peklo :( )
    E2E4
    E2E4 --- ---
    psychotronika právě teď na ČT24.

    (historie.cs léčitelství)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MOUNTBATTEN: Tak mi pak vzápětí slečna Sofie napsala a také tu sámštinu navrhovala :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Člověk sem dva dny nevleze a co se tu neděje.

    Ale někde mám učebnici ižorštiny, což je jeden z ugrofinských jazyků uvízlý v ruskejch spárech, tam budou nějaké ty ö řešit taky, klidně vydlabu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK:
    Moment lingvističeskogo sčasťja :D
    Ty nikdy nezklameš; tvoje schopnost prohrabat internety a vylovit z nich naprosto bizarní útržky informací mě jako vždy naplňuje bezbřehým obdivem. Devátý díl Mycelia bude začínat větou: "Nejdůležitější věci se pořád usilovně snažily odehrávat vskrytu... ale pak přišel J.V.jr. a brutálně je vytáhl na světlo." :)
    A ta Sofie je tedy asi vážně dobrá. Teď z toho mám skoro špatný pocit, že jí ubližuju Myceliem, které jí možná v redakci hodili na krk, ať chtěla nebo ne. Genderových otázek tam teda moc nenajde :(
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Tipuju, že se tam neprojevila nikterak zapamatovatelně.
    Ale vygooglil jsem ještě její fotku v 15, jak pózuje s diplomem z všesvazové, totiž všeruské olympiády v literatuře (což zjevně v Kujbyševskom rajoně je nebývalá senzace:
    Побывала в столице на олимпиаде |
    http://8plus1.ru/poby-vala-v-stolitse-na-olimpiade/
    ), a že získala 2. místo v kategorii čeština/próza soutěže překladů ze slovanských jazyků "Bez granic" pořádané Nižněnovgorodským gosudarstvenným universitětom iměni N. I. Lobačevského (!), jejíž výsledky měly vyjít v tam vydávaném žurnále jménem, I kid you not (pardonnez mon francais: ja vas ně šuču) Moment lingvističeskogo sčasťja.

    GAARQ: Jinak její Gmail je na http://sfk.spbu.ru/ru/issues/3436/3441/1811 , jakož i pětistránková staťja, kde se snaží na(š?)roubovat povídku Petry Soukupové, "(1928)", na teze dvou náhodných autorit o ženském psaní. (Zajímavé, že gender se rusky nepřepisuje "džendr".) Pak je k naleuení ještě (studentsko)konferenční příspěvek o Krásnohorské a její slovinské vrstevnici, o níž jsem nikdy neslyšel. A na nějakém webu zprostředkujícím doučování dvě čtyřhvězdičková hodnocení za hodinové lekce češtiny po 900 rublech.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MOUNTBATTEN: Tak jestli rusům nedělají problémy přehlásky nad azbukou, tak to je úplně ideální! Zůstane známé písmo, přepis 1:1 (víceméně) vůči Hildebrandtově transkripci, a přehlásky taky, takže se v knize pořád dají dělat narážky na "přehláskovou transkripci". Pravděpodobně tak zbyde i tem pocit jakože "je to trochu exotické, ale pořád to docela dokážem přečíst".
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A vlastně měla největší problém s písmenem "h" - jestli to nějak ovlivňuje výslovnost a je nutné to zachovávat; což samozřejmě není, dá se to uzpůsobit po libosti. Posílala jsem jí slovníček výslovnosti, který jsem dělala pro herce kvůli nahrávání audioknih, to by mohlo pomoct.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GAARQ: No jo, já jsem zhýčkaná, však vy mi tady čtete myšlenky :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: njn, ty moc předpokládáš :) ono není pro autsajdra jasné, jak se to čte. to je my tu víme, jak píšeš ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam