• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: nechtel jsem to tu zaplevelovat tou offtopic debatou o m. cesneku... ale ted uz musim... :O)
    !!!veledulezita vec o ktere skoro nikdo nevi!!!:
    m. cesnek musi bejt opravdu dukladne nadrcenej nebo na velice drobno pokrajenej, aby se uvolnily ty spravne ucinne latky, jinak je to jen trosku cesnekove vonava a neprilis cesnekove chutnajici "zelena kytka"... atd atd...
    zkuste si o to9mneco najit... :O))
    ...jo a susenej je fakt uz jen "nejake seno"... :O))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Tak pažitka se dá taky sušit, akorát k tomu není důvod, protože roste kdykoli a kdekoli. Ale sušit medvědí česnek jsem nezkoušel (tady bych souhlasil s Gentianou, tyhle věci se prostě jedí syrové), takže je možné, že to suché chutná jinak. V tom by pak mohla být ta pointa.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: kromě toho, že já to mám naučené přesně naopak, že sušený česnek je hřích proti přirozenosti, tak jsem teda experimentálně zjistila, že všechny tyhle česnekové natě za sušena chutnají stejně. Dočista zbytečně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN / GAARQ/ GENTIANA: Vždyť to proboha chutná úplně jinak - a i se to jinak používá. Pažitka se jí jedině čerstvá a zasyrova, zatímco medvědí česnek lze sušit a používat jako koření do omáček.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    No, a mne oplesnively narcisove cibule jen tak.

    Kdyz se tu resi ty mlsoty, mate nekdo zdroj na verjus?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: hele mně se koji taky nedaří, protože jsem lepml - tam je potřeba hlíat ty vlhkostě a teploty -většinou jsem to přehřála a skončila se sladkou kaší namísto mycélia :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Měla jsem ty vločky v jogurtovači přes noc, možná to bylo moc dlouho, ale nebyla tu vůle pokus opakovat :) Ale až dopíšu tu věc, o které je tohle auditko, tak začnu experimentovat víc, opatřila jsem za tím účelem tyčový sous-vidovač (celé to zlevnilo, už to není technologie za desetitisíce jako před lety, ale za dva litry), protože to je vlastně ideální inkubátor - vodní lázeň, teplota s přesností na půl stupně. K tomu polystyrenový termobox, vymyšlené to mám, jen se do toho nechci pouštět.

    A s Kojibakers je to tedy nepěkné zjištění :(

    A jinak k těm shii-take - tam jsem neodolala, čili mám nasazenou násadu na pilinách, taktéž umístěnou v termoboxu, topím jí tam topítkem pro hady... a i když jsem to celé sterilizovala v zavařovacím hrnci, stejně to chytlo nějakou cizí plíseň, asi to celý chcípne, pořádné mycelium nikde :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: helejte domluvte se raději s vaškem smolíkem - klidně že vás posílám.
    - Ocet&Miso od Smolíků
    https://www.orleanskyocet.cz/

    On pomáhal Kojibakers rozjet, dal do toho svoje knowhow a posléz byl celkem nepěkně odstaven a teď vlastně jen jedou jeho věci.

    popřípadě s Vláďou z fermentrámu co se mnou píše blog.
    Malý krámek fermentovaných hrůz | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/


    jinak ty naštípané vločky - evidetnně to chce jinak zajistit teplotu a vlhkost ;-D (nevím jak)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: ja si ho nekdy v tretihorach, kdyz o mem jeste nikdy nikdo neslysel, zavlekla na zahradu. Je cesnekovejsi nez pazitka, ale zadnej zazrak to neni. Proste dobre listi z celedi Alliaceae.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: imho, m. česnek chutná výrazně jinak než pažitka. tahle olfaktorická srovnání jsou obtížná. žena třeba pažitku nesnáší, ale m. česnek miluje. já mám rád oboje.

    např. ALDARION říká, že černé houby jsou výrazné, ale moje chuťové vjemy jsou podstatně chudší.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Trochu mimo, ale když už jsi přišel s tím medvědím česnekem ... Žena ho před pár lety dala na zahrádku, že si ho budem pěstovat. Já na to byl taky zvědavý, když se to všude tak používá. No a nakonec, nevím jestli mi něco uniká, ale podle mě to chutná stejně jako pažitka. To mi nevadí, pažitku mám rád, ale co je na medvědím česneku tak hrozně speciálního? Proč nepoužít stejně chutnající a mnohem dostupnější a lépe rostoucí pažitku?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    GAARQ: Toť otázka, mně prostě chutná skoro v jakýchkoli podobách, ale je to prostě zvláštně chutnající a tuhá houba. Typicky je dávám do miso polévek, nasekané do rolovaných vajíček, rozmixované do mletého masa (originální recept je s mletým kuřecím a dělá z toho tuším kuličky do polévky, já klidně i chivkenburgery), dají se péci samostatně třeba na grilu...
    Člověk si musí zažvýkat, ale jsou dobré. Nasekáním nebo namletím ta tuhost samozřejmě mizí... A jak jsou výrazné, tak je asi lepší servírovat je v japonkých porcích. :) Tedy dát člověku dva tři ogrilované kloboučky a ne hromadu na talíři...
    Sušené to chce aspoň půlhodinu namočit a i pak jsou spíš do polévky nebo k rozekání jako koření...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    když už tu letí houbová kuchyně, umíte někdo udělat něco poživatelného z houževnatce (šiitake)? i když se člověk snaží, vždycky to v ústech skončí jako něčím ochucená guma...

    polévky s miso, na tom ujíždím - pórek, cizrna/čočka, tenké nudle, cibule a pasta miso :) někdy i tofu s medvědím česnekem.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JONY: Ajaj, asi to vyznělo hůř, než jsem mínila... tak ne, probůh: polívky od Kojibakers kupujeme a dcery veganky je jedí celkem konzistentně a miso tu tiše kvasí a jsem na něj zvědavá :) Je to jenom věc preferencí; vlastně to první, co z té plísně vznikne, je amazake, a to je jaksi mimo mou osobní množinu oblíbených jídel.
    JONY
    JONY --- ---
    Kdybych si jako majitel tohoto "houbového'" byznysu přečetl tohle hodnocení svých poživatin od autorky Mycelia, tak sáhnu po revolveru... Tedy vlastně odcházím rituálně umřít na oltář :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    To na zacatku melo byt jeee. Kurnik, a jeste se mi sem zkopiroval obrazek z prednasky, na kterou jsem nekdy predevcerem koukala, ze by se sem hodil.

    Asi ty cipy od Bila Gejce fungujou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KASUMI: Here, se slzou v oku jsem vzpomnela na praktika z mykologie...

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Určitě zkus, je to zajímavé, dcery jedí právě ty jejich hotové polévky (lžička se rozmíchá v horké, ale nevroucí vodě, a přihodí lupení: pak choi, čínské zelí, něco tak). Ale příchutě jsou si nakonec dost podobné, ta rýžová "pachuť z toho prosvítá, a vlastně se mi to dost rychle přejedlo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRAMBOREENA: 😂
    Ja miso rada, chci to jejich prave zkusit, tak jim koukam na web :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Kolem Vánoc jsme doma koji pěstovali, měla jsem násadu štětičkovce právě od Kojibakers a taky dost jejich polívek, ujíždějí na tom mé dvě veganské dcery; ale mně vlastně ta nasládlá rýžová pachuť až tak nechutná. Pokus nasadit to na ovesné vločky pak skončil totálním fiaskem (škroby se tím rozštěpí na jednoduché cukry, čili výsledná kaše byla obludně sladká). Naši domácí vločkožrouti (což je nejmladší - neveganská - dcera a manžel) jedí ovesnou kaši neslazenou a tohle odmítli. No a pro mě to není, já jsem holt už tři roky přesvědčená lowcarbačka, čili něco tak prvoplánově sladkého by mi momentálně asi zkratovalo chuťové pohárky. Ani jednu lžíci jsem nedala. Člověk si dost odvykne, když sladké systematicky nejí. Nicméně zplesnivělou rýži jsem smíchala s vařenou cizrnou a teď je to na osmnáct měsíců odložené nahoře na skříni, a pak to buď vybuchne, shnije, nebo podle plánu vznikne miso.
    Zkrátka, plíseň je kamarád :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Vyrobci (mj) misto pasty z cr...:)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam