• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZUZKAOU: [SHEALA @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...]

    Ale tohle je skutečně zábavné, i když s R-A prostorem to moc nesouvisí :-)
    We grow lots of reishi mycelium, for instance. We grow reishi blocks. We wanted to crush these blocks in order to turn them into soil or get other value-added products. So we dried out these reishi blocks and we tried to crush them. But we couldn’t crush them. You could saw them with a saw blade, but if you tried to hit them with a hammer or something, they just wouldn’t break. So this great engineer built us a hydraulic stainless steel press, and I had like 2,000 psi [pounds per square inch] in this press, and we gave it my reishi blocks, and it bent the stainless steel. Trying to compress it, it actually broke the machine. This thing will crush rocks all day long and could not crush mycelium.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Lucinko, když to budeš škrábat, bude to akorát horší.
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: A lingvinista specializovaný kuchař/barista.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Přesně :D Plus tam někdo okamžitě do komentářů psal "odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim lingviníkum."
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: To je jasně typ temperamentu - cholerik, melancholik, flegmatik, sangvinik a lingvinik. Představuji si ho jako flegmatika, který se změní na cholerika jakmile zahlédne gramatickou chybu.
    RIP
    RIP --- ---
    Ligvinik by mohl být milovník italské kuchyně se zaměřením na linguine!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Zrovna mi přeletělo přes facebook... to možná zdejší tvůrci slovníku ocení :D

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Tak mi tak v mysli vyvstala představa top manažerů Warner Bros, jak se po práci sejdou a hrají si na Vilmu Kadlečkovou ...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Těch je sedm. To jen filmaři si zahráli na Mycelium a rozdělili poslední svazek na více dílů. :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Bel-Shamharoth je mocný.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KAVEN: Wow
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (a Johnakův Sektor Hirano má taky osm dílů... no jo, jsem trapná, opičím se :D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HARALD: A těch je dokonce taky osm, žejo? To číslo je nějaký zakletý :D
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: To samé platí třeba o sérii Harryho Pottera. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Takže össenský slovník je k dispozici tady: https://1drv.ms/x/s!AuVdiftnloLhg_kmdCUW16M8_foZhA?e=Yg3tby . Spolu s nějakými komentáři, ve kterých je jak jsme k tomu došli.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ona ta gradace vzniká úplně přirozeně, já o tom světě na začátku taky skoro nic nevěděla. První díl teď na mě působí jako taková lehká skica tužkou, zatímco osmička už je olejomalba s několika vrstvami pastózní barvy; na to aby měl člověk majzlík a škrabku na brambory, kdyby se tím chtěl prohrabat :D (Disclaimer: tohle nemá nic společného s "kvalitou" - nemám ponětí, jestli je osmička "lepší" nebo "horší" nebo jestli to celé vůbec za něco stojí, povedená skica klidně může být "hodnotnější" než monumentální třímetrové plátno pomateného mazala; mluvím čistě jen o míře ponoření do toho světa a promoření textu reáliemi). Dostat někdo osmičku jen tak bez přípravy, tak to fakt nerozdejchá :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Já se musím připojit k PEGA a HARALDovi - beru to úplně stejně. K tomu přispívá i skutečnost, že v prvních dílech je skoro všechno záhada, a i Lucas (natož ostatní) se k tomu dostává z pozice vcelku normálního pozemšťana. Takže tu postupnou gradaci prožívá současně Lucas i čtenář - oba si postupně zvykají, že se věci dost mění. Podle mě je to úplně supr.

    Slovník - děkuji a rdím se. Odtajníme ho co nevidět, akorát tě ještě poprosím o něco v poště.
    PECA
    PECA --- ---
    BRAMBOREENA: Přesně, jak píše HARALD. Já to vnímám také jako příjemnou gradaci a těším se na strhující závěr :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: Vidíš, já bral postupnou proměnu stylu jako autorský záměr, který vnímám velmi pozitivně. Postupné přitvrzování co se týče děje, slovníku i náročnosti na znalost světa umožňuje čtenáři se propadat do toho světa příjemně postupně. U každého dílu jsem už pak posun očekával a těšil se na něj. Třeba vnímání Ürümäe v prvním díle a v dílech posledních jsou zcela odlišná kafe. Ber ten svůj vývoj pozitivně. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam