• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAVEN: Nepomohlo by, kdybyste ty věci jako "Tak pozor," "no v podstatě ano" a "No hele já nevím, ale" nechávali venku? ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak fakt jsem si dával pozor, abych sem psal jen věci, které vyplynuly už ze závěru 5.dílu, snad kromě jednoho drobného detailu (nebudu psát kterého). 6.díl to jen zopakoval, rozvedl a potvrdil. Takže se omluvám, ale prostě na spoiler tagy radši neklikejte, kdo to nemáte dočtený... od toho jsou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Spoiler tag symbolizuje gan záření v nejhlubší vrstvě R-A prostoru. Bez ochrané vrstvy 6ti přečtených dílů vám spoilery vypálí mozek z hlavy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONY: no to teda nechceme, nás zajímají názory ostatních, co si to přečetli. Já nejsem žádnej betačtenář, na rozdíl od ostatních - poctivě jsem si knížku zaplatil, abych mohl spojlovat...
    JONY
    JONY --- ---
    nechcete si tohle řešit v poště?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BUBLINATOR: Jsou tam spoiler tagy, jsem z obliga :-) Já jsem si teda taky všimnul, že ta bílá mlha působí ve skutečnosti provokativněji než normální text. Ale každý svého štěstí strůjcem.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    To myslíte vážně? :) Nemůžete počkat na ostatní...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    tak okoukali to od od sgenů v R/A prostoru, to je jasný. hlavně na ty plasmový pole zjevně nepotřebuješ žádný psychotronický tentononc, je to normální stará dobrá technologie, a k tomu aby ses ubránil těm Aššádovejm sgenskejm manipulacím, tak stačí omotat trochu granoplastovýho staniolu kolem hlavy a je to...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS:
    Tak pozor, plazmová pole na Gerdě mají samá praktická využití. Lyžovat na tom začali až pozemšťané. Ale jak to gerdánci vymysleli to nevím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    no v podstatě ano, ono se ukazuje, že Össe je detašované pracoviště Gerdy pro problematiku nadpřirozených sil a lidských obětí, zatímco Gerda si poklině užívá image hypertechnické civilizace, která s něčím takovým nemá nic společného a dokonce umí cestovat R-A prostorem i bez vší té myceliální šarády, apod.

    jinak další věc, co ještě zbývá vysvětlit, jsou ta plazmová pole... fomalhiwský Sgen je podle všeho velký plasmolyžař, evidentně to pole je pro něj něco, jako pro pavouky pavučiny. A Gerdánci přitom našli způsob, jak ta pole generovat jen tak pro zábavu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS:
    Dobře tak, otázka počátku össeanů je tak trochu slepice a vejce, takže to asi řešit nemusíme. Důležité je, že někdo ty chytré nápady, jak se vypořádat s vesmírnými jevy po svém, už v minulosti měl. A dnešní össenské metody jsou právě důsledky těch veli originálních nápadů v minulosti. Jinak souhlas. Össeané nejen že gerdánce zachránili jednorázově, ale podle všeho je chrání průběžně těmi věčnými oběťmi. Samozřejmě tím chrání i sebe, takže úplně nezištné to není.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    No hele já nevím, ale když jsi gerdánský hvězdoplavec a vymýslíš Řadu čtyř a použiješ Řadu čtyř, tak si podle mě pořád ještě Gerdánec. Össean jsi až když se přestěhuješ na Össe... a to podle mě v důsledku toho, že ti doma ten výzkum zakázali (což je tak nějak i naznačeno). Protože, samozřejmě, i když díky tomu výzkumu se z hlubokého R-A vynoříš naživu a bez zčernalého očního bělma, tak se dějou divné věci... např. na planetu zavlečeš Hokrina, že. Pokud bys to správně četl, tak víš, že Hokrin jen gerdánské lidové označení toho stejného Akkütlixe, zatímco fomalhiwskej Sgen jen "ten druhej Sgen". Ono se to komplikuje, protože i ten má kromě označení v lodním Össeinu (=jazyce Sgenů a Lodí) ještě asi fomalhiwské zkrácené jméno, či co, každopádně "ten druhej" je ten, kterej má nějaký zatím blíže nespecifikovaný techtle-mechtle s Aššádem (ale pokud teď už známe jeho techtle-mechtle s Aorlemerglem, tak nic dobrého skutečně očekávat nelze, tahle linie vyprávění je čirý Lovecraft). Já to osobně vidím tak, že Össeané vytvoření či přijetím své víry a rozšířením Řady čtyř na Pětici nějakým způsobem zachránili Gerdu před Akkütlixem, ať už vědomě nebo omylem - zkrátka ho z Gerdy odlákali a ve výsledku to nějak dospělo ke stávajícímu patovému stavu, hře o Klíč, apod. - zkrátka, věci téměř určitě nejsou tím, čím se zdají být, Össe dokáže krotit slabší bytosti typu Sgenů ke svém prospěchu - tzn. Lodě - ale skutečně silní Sgenové jsou kulantně řečeno trochu problém, a nějakou roli v tom hraje Wetreigaes, které spíše, než "příletem mimozemšťanů" je nějakým polo-přírodním jevem, něco jako antropogení psychotronické oteplování R-A prostoru :-) které nějakým způsobem mění rovnováhu sil mezi Sgeny a lidmi - ale zatím nevíme jakým, a jakou přesně roli v tom hráli Vítači - kromě dost zjevného nepochopení problematiky.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS:
    Evoluční produkt ... no ale stejně tak je možné, že prvními össeany se stali právě ti, kdo tu celou srandu s houbama vymysleli (byl to trochu partyzánský výzkum, a vědci to vyzkoušeli na sobě, protože tomu bezvýhradně věřili). A v tom případě by össeané stvořili sami sebe, a další výzkum se symbiózou a chytání Duší mohli dělat taky oni. Ale dané to rozhodně není, to souhlasím. Mně tenhleten počátek gerdánského vesmírného výzkumu a vznik össeanů připadá jako skvělý námět na další román (ne že by ho nutně musela psát Vilma :-) ). Jsou tam dané velmi zajímavé kulisy, ale přitom pořád dost svobody v tom jak to celé probíhalo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no hele, on to není spoiler, ale moje teorie, jenom ji zakrývám jako spoiller, kdyby se náhodou ukázalo, že je to blbost
    především s tou kontrukcí že to "vymysleli össeané než se stali össeany" ses dostal do toho bodu, že si správně uvědomuješ, že össeané vlastně nevymysleli nic :-) jsou produkt, jednak gerdánské techné, kreativního chytračení, se kterým gerdánci proniklo do R-A prostoru (zpočátku příliš hluboko) a jednak toho, s čím se tam setkali a co je změnilo. Původní technologii přežití v R-A měli od gerdánců, ale přidali k tomu to, co díky základním předpokladům našli v R-A prostoru a co je změnilo. Já to teda čtu tak, že össe je spíš něco jako evoluční produkt, kdy ty zajímavé dovednosti se spíš postupně nabalují na na civilizaci, kterou zcela ovládly síly, se kterými si zahrávala dřív. Moje teorie, že össeanci Akkütlixe spíš nějak přivolali či omylem vytvořili, než že by to byla náhoda :-) v posledním díle je to ostatně už naznačené docela otevřeně, ale samozřejmě zbývá dostatečná dávka tajemství, takže není úplně jasné, kdo to naboženství vytvořil - ale jasné už je, že bylo vytvořeno, v podstatě naprogramováno...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS:
    No jenže össeané vznikli z gerdánců ... no, dá se i říct že ty chytré triky vymysleli vlastně gerdánci, ale taky by se dalo říct, že to vymysleli össeané předtím, než se stali össeany. Ale na tom asi tak nezáleží, každopádně tohle všechno bylo vynalezeno zcela bez Sgenů, a bylo to fakt chytré :-). A jasně, s Akkütlixem to tak jednoduché nebude, to byla jen nadsázka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: spoiler to není, ale nevím, jestli to chápeš dobře: už v minulém díle bylo jasně uvedené, že Řadu čtyř vymysleli gerdánci... na össe přidali jen pátou houbu, která se specificky týká ovládání Lodí s duší, nejen samotného přežití v hlubokém R-A prostoru. Snaha zajistit přežití v hlubokém R-A prostoru má původ na Gerdě, houby byly bio-technologické prostředky. össeané jsou to, co z tohohle vývojového směru dále vzešlo, ale původní "chytré triky" mají na svědomí gedránci, akorát se to poněkud vymklo kontrol.

    Jinak tvůj spoiler podle mě je důkazem nepochopení principu wetreigaes, takže jediné co spoiluješ, je tvoje vlastní chybná interpretace :-) já teda po přečtení posledního dílu nemám pocit, že Össeané Akkütlixe tak docela "nepotkali", rozhodně ne nějak náhodou, a že komplikovanost toho vztahu bude odhalena v dalších dílech :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    No dobře, myslím že jsem se držel ještě dost obecně, ale už teda do tagu.
    Nedá se říct že by fomalhiwani dělali něco špatně, ale oni spíš nemusí vymýšlet chytré triky, když mají horu argenitu. Össenská pětice a Lodě určitě vznikly dřív než se do toho zamotal Akkütlix. Vlastně se össeané oddělili od gerdánců až v důsledku toho co s nimi tyhle houbové a vesmírné experimenty udělaly ... a Akkütlixe potkali až potom. Za jakých okolností nevím, ale houby rozhodně vymysleli dřív, a vymysleli to sami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: hele, tohle už by se mohlo dát do tagy spoiler, ale zase reaguju na náznaky z minulých dílů, takže je to obecný, ne aktuální spoiler: jak vlastně můžeš říct, že Fomalhiwané dělají něco špatně? Mají na planetě jednoho sgena, ale ten je fakticky nechává být, aspoň zatím se to tak jeví (i když co s ním vlastně upekl Aššád, to se teprve dozvíme...). To, jak se zamotal ten druhý sgen s össeany, je zatím taky nejasné... zatím ani nevíme, které z praktik össenské církve jsou lidského a které sgeního, takže vlastně já pořád nedovedu rozlišit, co je na össe chytrý trik a co spíš důsledek manipulace. (poslední dil naznačuje nějaký koncept možného původu vs. pozdější evoluce církve, ale je to spíš tak nakousnuté a to podstatné bude asi odhaleno až v sedmičce a osmičce...)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Já sem radši chvíli nepolezu 😂
    Čtu pomalu a vychutnavam (narozdíl od spotřebních knih, které přečtu za víkend)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Ono se postupně ukázalo, že ti chytří hrdinové co nacházejí triky, jsou právě ti össeané. Třeba zrovna získávání drüeinu, ale i stříbřitý chlad, Lodě, pětice a podobně, to všechno jsou ty chytré triky, oproti tomu co dělají třeba Fomalhiwané.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam