• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    PECA
    PECA --- ---
    VANEK: Můžu poprosit o "skrín" - vidím jenom "kolečko" urümäe
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VANEK: OMG ale to JE Fiona. To nemůže bejt nikdo jinej prostě no.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Z FB reklam: "Přijměte naše pozvání na třídenní sympozium, kde experti z různých vědeckých odvětví přednesou příspěvky inspirované tématy digitálních a morfických polí, mycelia, sítí a datových stop." Paní vypadá docela jako si představuju Fionu...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    že knížka skončí v půlce věty to jsem teda fakt nečekal :-D ale holt když to je už poslední díl, tak by to asi mělo být napínavé...ještě že jsem mezitím pokračování stihl koupit :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    LUCAS13: To je poměrně hezký horizont. Ale s cenami papíru se bude asi vždycky muset chvíli počkat, než nový díl trochu vydělá na další.:)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LUCAS13: Tak to už nedokážu říct. Já nejsem žádný insider, ale tahle otázka padla i na Světu knihy, takže proto vím o tom srpnu.
    LUCAS13
    LUCAS13 --- ---
    KAVEN: dekuji, da se tedy ocekavat, ze to bude treba do konce roku 2023 ???
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LUCAS13: To je správné, jen tak dál :-) Třetí díl by měl prý vyjít někdy v srpnu, další díly nevíme. Všechno je napsané, takže to nic zásadního nebrzdí. Na druhou stranu v dílech s pevnou vazbou jsou nějaké věci navíc (dodatky; právě ve trojce bude ten nejobsáhlejší), takže to ze strany nakladatele nějakou dodatečnou přípravu potřebuje. Není to jen že se vezme původní kniha a dá se do jiných desek.
    LUCAS13
    LUCAS13 --- ---
    ahojte, jsem tu relativne novy, a na zaklade teto diskuze jsem si zatim poridil prvni dil (tvrda vazba). jsem tak v pulce a parada... bramboreena palec nahoru! nicmene jsem lehce zmaten tim, jak co vyslo/vyjde v tvrde vazbe. na kosmasu jsem pochopil, ze v tvrde vazbe zatim vysel jen prvi a druhy dil... je to tak? kdy pripadne ocekavat zbyle? (jak rychle mam cist, ci jak dlouho pockat s druhym, at pak ctu "najednou"). kdyz jsem prochazel diskuzi i zpet, tak jsem narazil snad i na info o tom, ze pak vyjde cela saga najednou, ale to az tak nepotrebuji, spis bych chtel ty knihy v tvrde vazbe... DEKUJI !
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Než jsem dojela autem z Liberce do Prahy, fotky z besedy už jsem měla v poště. Tak dnešní houbičky zde :)

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Hlásím se do soutěže:

"Dostatečně vyspělou magii nejde odlišit od technologie".

Sice to twítnul celkem nedávno Elon Musk, ale je to už léta můj oblíbený slogan a svět Mycelia to vystihuje myslím docela přesně :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Tak hlavní je "aby to nebylo dlouhý". Jestli budeš mít okraje trochu jinak tak se nic nestane. Pointa není vyhrát, ale dodat Vilmě materiál.

Jestli není jedna stránka málo - pokud vím tak synopse má být krátká. Norma na to samozřejmě není. Ale zase když to Vilmě třeba přijde dobré, ale ještě by to někde trochu rozvedla, tak bude na to rozvádění mít prostor.
    VANEK
    VANEK --- ---
    CORNHOLIO: USP ;) Třeba na https://www.writersdigest.com/improve-my-writing/learn-how-to-write-a-synopsis-like-a-pro píšou (a Google drobet zavádějícně vybírá jako zásadní bid zseznamu) "Unique Point of View. (...) an idea of fresh or unique elements. Is your plot cliche or predictable? Have elements that set your story apart from other things they have seen." Ale jak to popsat u Mycelia, těžko říct.

Konkrétních příkladů nebo autoritativních návodů jsem teď narychlo moc nenašel, ale třeba podle
    Summarizing Your Story: How to Write a Captivating Synopsis — Read Blog — Ignited Ink Writing, LLC | Book Editor | Website/Blog Content Editor/Writer
    https://www.ignitedinkwriting.com/ignite-your-ink-blog-for-writers/summarizing-your-story-how-to-write-a-captivating-synopsis/2019
    by to asi fakt měl být spíš dvoustránkový scénosled Jantarových očí…
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    VANEK: nevím jak teď, ale v dřevních dobách brněnského Altaru existoval v herním světě pojem Unique Selling Point (UCP), zpravidla pro prezentace nebo tiskové zprávy médiím. Tj. vypíchnot velmi přesvědčivě, co je ta jedinečná věc, kvůli které si to budou lidi kupovat. Na tom by měla být podle mě synopse pro potenciální vydavatele být založená.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAVEN: A s jakým řádkováním a nastavením okrajů? Neumí tvůj Word třeba... počítat znaky?
    Jinak mně teda jedna stránka z ech, čtyř a půl tisíce? přijde trošku málo, respektive nevím, jestli by nakladatelům nevyhovovalo něco techničtějšího/scénosledovitějšího, rozděleného podle dílů, zmiňujícího i jiné postavy - tohle není při pohledu zevnitř špatné, ale laikovi to zní dost divně, resp. nevysvětlí, proč to lidi tak hltají. Ale šlo by samozřejmě zkombinovat, napřed executive summary a pak podrobný obsah...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    čtu v noci, a čtu rychle no... lepší program než pařit skyrim. Akorát já su možná v rychlosti čtení outlier.
    CORNHOLIO: ja z tohodle duvodu uz ctu v podstate jen usima (synteza). Posloucham pri feste do/z prace a v podstate kdykoli nekam jdu. Mno a pak posloucham jeste pred spanim na dobrou noc.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Já teda sbírám obě vydání jako autoráky (které mi Argo zpravidla po jednom-dvou upozornění už posílá), ale se čtením jsem zatím skončil u pátého dílu. Vilma mi vždycky podrobně popsala scény, která by měly být na obálkách a docela jsme je pak spolu ladili, ale poslední tři díly mě ještě čekají. Nicméně jelikož jsem těch pět prvních znovu naposlouchal jako audiobooky během práce na posledních obálkách, zřejmě si ty zbylé zkusím dát taky jako audiobooky.
    Mimo téma, ale kde takhle berete čas na čtení? Myslím během dne, kolik času denně věnujete čtení... já se ke knížce nedostanu jindy než u oběda, případně když vyjímečně někam cestuju, jinak bohužel moc nemám šanci.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Takže VYHLAŠUJI SOUTĚŽ o nejlepší synopsi pro Mycelium. Pravidla - musí to mít max. jednu stránku ve wordu písmem Calibri o velikosti 11 (v mém wordu je to defaultní písmo). Nebo samozřejmě nějaký ekvivalent tohoto fontu. Cílem soutěže je dát Vilmě něco, co si vezme, upraví si to případně podle svého uvážení, a pak to nechá přeložit ... ale nebude to muset psát sama. Přeložená synopse je totiž základním předpokladem pro překlad Mycelia do jiných jazyků.

A aby to bylo motivační, tak se soutěže účastním jako první - moje synopse je v příloze tohoto příspěvku. POZOR! je to určené pro nakladatele, takže to samozřejmě obsahuje dost zásadní spoilery.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam