• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JONY: jinak se to neda prezit.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Fotky včera nahrány na https://facebook.com/milicovakaple/posts/pfbid01JxfNUMMoyKn8WfpE8oXJd8cxjokW36YdLazrrtBcWS8tYBcd9U371RQPS57E5E8l - Vilma už i sdílela, ale kupodivu ne sem. (Hned na první je detail mého odrůstajícího plešacení, přede mnou slizký vousáč; kdybych se aspoň skláněl nad mobilem jako na jedné z dalších! (Občerstvení pohříchu absentuje. (Ale mohl bych vám nasdílet husí jatýrka s dušenými jablky, co jsem měl místo toho.)))

    Popisek "8 dílná sága MYCELIM z pera spisovatelky a obyvatelky Malešic Vilmy Kadlečkové, která vychází na pokračování v nakladatelství ARGO." mi v prvé chvíli přišel dost uhrínovský, ale po uvážení zřejmě vznikl v kapli.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    YENNEFER: To se prý občas stane, ale mulčovací kůra se rychle vyčerpá a do dalších let by se jako substrát pro smrže musela obměňovat. Našel jsem různé diskuse, kde si zahrádkáři radí, jak smrže podporovat v růstu, je to docela legrace, v principu jde o čerstvě mrtvé dřevo. :) Plus experimenty s listím, popelem a tak...
    A pak je tu: https://thedanishmorelproject.com/the-morel-project/
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: jednou mi takhle z mulčovací kůry na zahradě vyrostla neuvěřitelná úroda smržů, ale jen jednou a už se to nikdy neopakovalo...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KAVEN: ...mno, substraty jsem teda prodavat nevidel, ale sadbu hribku ano... Co jsem si o tom prodejci myslel asi nemusim rikat -- je to jeste horsi nez ty fejky s navodama na pestovani - tady uz na tom rovnou i vydelava... :O(
    Ale to uz tady zaciname Vilme hodne zaplevelovat... asi kdyztak jit nekam do houboveho chlivecku... :))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    FERRYH: Ono kdyby to šlo tak jednoduše, tak už se dávno prodávají substráty jako na žampióny nebo hlívu. A taky by se hříbky běžně prodávaly v supermarketech, místo těch předražených sušených, které si skoro nikdo nekupuje.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ... ale ty hribecky v kvetinacich vypadaji fakt pekne... :O)) hezkej fejk!
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHEALA: jj, je to tak jak pise Aldarion - jeste bych dodal, ze i na te zahradce ta "vysadba" je fakt spis vec nahody a stesti, ze mate to spravne prostredi - se spravnym mixem stromku a pudy.
    Vzpomnel jsem si, ze dokonce i drbna Blesk musel tyhle clanky o pestovani hribku uvest na pravou miru - i na nej to bylo trosku moc prehnane:
    Návod na pěstování hříbků v květináči: Mykolog k tomu řekl své! | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/671140/presny-navod-na-pestovani-hribku-v-kvetinaci-mykolog-k-tomu-ostre-rekl-sve.html
    ;O)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ALDARION: aha dobře. Back to the drawing board ;D
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SHEALA: To je hodně drsná výzva, mykorhizní houby se s trochou snahy a štěstí dají vysadit na zahradě, když tam jsou vhodné stromy, ale na substrátu, to je oříšek... V mikrobiologickém ústavu AV prý vypěstovali plodnici hřibu v laboratorních podmínkách na petriho misce, ale taky to byla historka na téma "nejvíc cool věc, co se u nás povedla" a ani nevím, jestli nepřeháněli... :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RICARDERON:
    Tyjo, to je skvělý. Kdybych si mohla vymejšlet, uvítala bych, kdybych tam mohla pěstovat pravý hřiby. Nepotřebuju ke štestí reishi ani lysohlávky, ale hříbky celoročně, a ještě by mohly návštevy říkat "jé, híbek".
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Oni čekají, že se konečně vyjasní všechny záhady a hrdinové se od nich odpíchnou. Ale ne, milí recenzenti, za každou objasněnou záhadu dostanete pět nových, a začne se to měnit až někdy v šestce. Děj se "rozjíždí" průběžně, a zcela nezávisle na objasněných záhadách. Ty nejdůležitější postavy totiž podstatu většiny záhad znají, takže můžou jednat rovnou, a nemusí čekat až to pochopí i čtenář.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Už zas něco o tom, jestli se "děj pořádně rozjede". Tohle když v recenzích čtu (různých, nejen na Mycélko), tak si vždycky s ironií říkám - ne, kdepak, nezavděčíme se knihou; chtějí od nás motorové vozidlo! ;)

    https://fantasya.cz/clanek/mycelium-2-saga-vilmy-kadleckove-se-zacina-poradne-rozjizdet-a-lucas-hildebrandt-pociti-led-pod-kuzi?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Imho byl neškodnej (a myslím, že bychom ho s Andreou hladce přepraly), jde jen o tu nepříjemnou slizko-kluzkost; ale co už, my se nebojíme ani astrálních larev! :D
    Růže nejsem zvyklá dostávat, na sf akcích to zas tak běžné není.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Já myslel, že ona je neurazitelná, nebo rozhodně ne takto subtilně ;)

    Nene, růže byla hned po potlesku, to by nebylo ani zdvořilé, ani proveditelné utíkat, musel jsem dokončit předchozí report (a vyčkat pozvánek na občerstvení); ale květina je na takových akcích pravidlem, takže pod mou rozlišovací schopností, respektive prahem zaznamenávatelného a -níhodného.

    S tím oplzlým vousáčem je to samozřejmě smutné/hnusné/k vzteku, já si pobaveně říkal, že na každé akci musí být v publiku magor, ale v mé šťastné privilegovanosti mě pranic nenapadlo, jaký může být další stupeň. No, zkusím si to zapamatovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: ha nechám se přejmenovat na Ourabourková!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VANEK: copak, podávala se qrila?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Právě si čtu analýzu dvě stě šedesátého dne na Ukrajinu a furt mě od toho ruší posty tady v auditku :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Já jsem během reportáže souběžně sledoval na mapě jak Ukrajinci osvobozují chersonskou oblast, ale těžko říct co bylo větší drama ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam