ALDARION: ano, ale v současné době tahle hypotetická transmutace duhového bláta na pravý, trvanlivý argentit rozhodně není kanonický postup výroby. Máme trochu problém, že momentálně jediným přiznaným zdojem argenitu je.. no všichni víme co.
Pořád je pro mě trochu zahalené mlhou, jak Össe vznikla: v průběhu vývoje z petnalogie na oktalogii podle mě autorka přešla od teorie Gerdánců jako upchlíků (vyhanci by asi dostali šanci stěží - ti by skončilii spíš na aio..) z Össe (což jsem kdysi zahlédl na nějaké té pramyceliopedii online) spíš k teorii Össenců jak nějakých uprchlíků či odpadlíků z Gerdy, kteří se vydali směrem, který Gerda zakázala... podle mě by stálo za to tohle někdy v budoucnu nějak osvětlit. Není úplně jasné, v jaké fázi do toho Akkutlix vstoupil osobně a kdo stál na jaké straně... trochu to vypadá, že někdo v minulosti Össe omylem našel nějakou dardskou desku a podobným stylem jako Lucas byl po jejím neprozřetelném přečtení naprogramován a tím položil základ celého náboženství (?). Ale taky mohla Gerda vytvořit Össeany tak, že sgenovi předhodila lidské oběti, které si žádal, a on je potom jaksi nespotřeboval všechny najednou, ale vytvořil si z nich civilizaci. Ale zase těch se sgenem nesouvisejících hacků na Össe mi přijde hodně (především všechny ty houby!). Takže fakt nevím: vůbec není ani po osmi dílech jasné, jeslti byl dřív Akkutlix nebo houby. Argenitová a houbová linie mají společný RA prostor, ale Akkutlix vlastně celou dobu stojí mimo myceliální ekosystém: ve svém klaewentu hromadil argenit. (samozřejmě, možná houby vznikají tam, kde příliš staré zásoby argenitu v podstatě zplesniví, ale tím se dostáváme k tomu jeho pěstování)
(BTW koho zajímají osudy nějakých hrdinů? nás nerdy zajímá worldbuilding... od Tolkiena po Star Wars je to samé... postavy jsou dobré jen k tomu, aby si knížky kupovali warghíři a Vilma a Argo měli za co žít :-)
V zásadě to, aby na argenit a jeho výrobu neměli monopol sgenové, případně garrimnové, nebo whatever, a aby existoval i jiný, ehm, proces, jeho získávání, je podle mě důležité pro konzistenci celého argenitového vesmiru. Samozřejmě by mohl existovat nějaký "primordiální argenit", který vznikl hned po psychotronickém Velkém třesku na začátku věků - jenže pozůstatkem tohoto se mi jeví být spíš ten drueinový prach v RA prostoru, který je v řadě ohledech spíše protikladem argenitu... argenit se téměř určitě nedá vyrobit z drueinu, jestli něco vypadá jasně (naopak je možné, že ho obsahuje karwil - to mi bylo už víceméně schváleno, i když co není napsané v mycelipedii, to momentálně neexistuje..)
Každopádně se mi líbí představa, že Össe byla původně projektem GASA na původní výrobu nativního argenitu pro gerdánský psychotronický program, který ji měl pozvednout na úroven ostatních psychotronických civilizací (o kterých Gerdánci, nebo minimálně GASA, od nějaké doby prostě museli vědět). Program brzdil nedostatek gleewari. No ale kromě toho nějaké kutání v klaewentech rozhodně muselo probudit Sgena, kterého by zlomení monopolu na argenit mohlo potenciálně ohrozit (protože evidentně: pointou je podobně jako v případě peněz mít především víc argenitu, než mají ostatní... jak se vůbec v případě argenitového monopolu sgenů nějaký argenit mohl dostat mimo kontrolu,to je zajímavá otázka... ale zřejmě občasný výskyt gleewarinů v populaci je od začátku jakási šance, jakýsi Prst chaosu, kterým Astuaner dává šanci i jiným tvorům, než jsou ageni)
No a po pádu náboženství by teoreticky jedna z možností byla, že na Össe se rozpomenou na pravý význam myceliálního inženýrství, začnou na VŠ lépe vyučovat předmět Bezpečnost práce v RA prostoru i Teorii psychoaktivních předmětů a vrátí se ke svým kořenům a ke šlechtění hub, schopných produkovat v RA prostoru pravý argenit prímo, bez lidských obětí...