• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: u vojničova rukopisu je problém, že netušíme, jaké je to písmo a tudíž se obtížně pracuje s frekvencemi výskytu slov. u vojničova rukopisu nevíme, co je ekvivalentem slova, musíš ad hoc určit jednotku/slovo. u össeanštiny by to problém být neměl, jen nemáme tak dlouhý text, aby to šlo aplikovat ;) a vsadil bych se, že u kvenijštiny i sindarštiny by zipfovo pravidlo (neříkal bych tomu zákon) fungovalo, ale zase asi jde o analyzovatelné texty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENTIANA: zajímavá otázka je, jestli se rozložení slov v Össenštině řídí Zipfovým zákonem :-) Protože když to zvládnul i Voynichův rukopis, tak proč ne Össeani? (otázka je, jak to s tímhle zákonem měly Tolkienovy jazyk... vesměs se to rozložení pokládá za důkaz, že Voynichův rukopis je psaný skutečným jazykem ale neznámým písmem a/nebo šifrou a nejsou to jen náhodné malůvky jakože písmenek....)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    XCHAOS: a ted si vezmi, ze existuje vec zvana globalni cteni a ze tak fungujou i systemy vyuky, spis teda v jazycich, kde se vyslovnost lisi od zapisu (anglictina ftw), ale byly s tim pokusy i v cestine,mezi valkami, kdy se delal seriosni vyskum a tak. A lidi tak ctou nekdy spontanne, nekdy si na to mozek zvykne casem, hlavne u kratkych slov.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GROBENIUS: a kana byla taky pro zensky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: já jsem si "abdukcí" dělal legraci... nedávno jsem zjistil, že to fakt existuje (do té doby jsem si myslel, že to používají jen mimozemšťani, tedy nemyslím Össeany). Pokusil jsem se zjistit, co je tím myšleno, ale nepodařilo se mi to :-)

    Ad logika skládání slov a znaků v čínštině - nezlob se, ale 人, 工人, 水人, 东人, 好人, 山人, 人人 ... dokonce i ta kráva s tím jde složit! 奶牛人 je předvídatelné, ale 人牛人 dá už poněkud nečekaný výsledek :-) to mi přijde logické minimálně jako němčina (kde by si taky našel spoustu "-menschů", stejně jako v angličtině "-manů") samozřejmě pak mají těch pár tisíc vychytávek navíc, co se musí prostě namemorovat, ale prostě úplně dole jsou "pětkové kódy" a nad tím pak složitější lodní ossein... nevědomý vzor pro ossenštnu jsou rozhodně tyhle východní jazyky a kaligrafická písma, to je hotová věc.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: ne, to je pseudologické 😉 kolik takových kombinacï tří znaků vymyslíš, aby vypadaly jako logické jméno pro ameriku? a kolik z nich bude interpretovatelných jako jméno jiné země nebi úplně jiný pojem? jak řïkám, athanasius kircher by z tebe měl radost, ale ludwig wittgenstein by si ukroutil hlavu. neexistuje žádná absolutní vnitřně logická kategorizace. jakykoliv systém jde popsat minimálně dvěma nestejnými modely. to je také důvod, proč je abdukce v empirickém výzkumu spíše pro kočku (jen jako generátor hypotéz).

    paní domácí, kdybychom moc nudili, smažte nás, ju? ale jen na kvalitním oleji, děkuji 😁
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: krásná zisk silný? to docela logické je, řekl bych.. zvláště, když na to koukaj od západního pobřeží... :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Jasně, nenapsal jsem to, ale nemyslel jsem jen nutně v Carmodii. Řeší, kam je transportovat, a tehdy by se právě hodilo někam, kam tu hvězdovládu přitáhne. Do kläwentu asi nemůže, takže to nakonec dobrá volba nebyla.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VANEK: "Nüshu" zní jak něco z mycelia, že?

    a taky

    writing Nüshu script with very fine, almost threadlike, lines is seen as a mark of fine penmanship.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    VANEK: hangulu se také, alespoň v době, kdy vzdělanci používali čínské znaky, říkalo ženské písmo.
    VANEK
    VANEK --- ---
    SARGO: A ony si pak vynaleznou písmo znova a jednodušeji!
    Nüshu - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCshu
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Proč nevytáhne Lucas na Sgena hvězdovládu v Carmodii? No, výslovně řečeno to není, ale tipnul bych si:
    1) Hvězdovláda může být všude jen jednou. V Carmodii možná už byla.
    2) Ale především mi připadá, že Lucas v Carmodii nemá vůbec čas. Když si uvědomí celou situaci, Fiona přestane Aš~šáda mučit, a on musí reagovat okamžitě. Vytvoří si bič, sgen zareaguje stvořením argenitara a útokem, a Lucas musí zase rychle něco udělat. Stačí aby přivolávání hvězdovlády trvalo třeba půl minuty, a už by to nestihnul. Naopak během dřívější akce s Obludou ten čas má ... ne moc, ale nějaký jo.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Nauč ženy číst a porodnost letí raketově dolů.
    Zajisti si, že proti naučit se číst je porod brnkačka, a máš národ starý pět tisíc let. :-D
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: souhlas. abdukce obvykle lépe funguje tam, kde nebazíruješ na tom, aby závěry byly podpořeny bezrozporně empirií a stačí ti vnitřně bezrozporný formální systém. to se líbí uživateli össe.

    a v kterém vesmíru je logické říkat americe 美利坚? 😁

    vilmo, kdo vlastně navrhoval ty össeanské znaky? a byl to umělecký záchvat nebo v tom je nějaký systém?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak se konečně prokousávám osmou knihou a nějak jsem zmaten. Právě jsem asi v 20. kapitole, podle čtečky 15 procent do konce.

    SPOILER
    1) Proč když Lucas přijde s nápadem, který funguje, tedy přesměrovat na sgena hvězdovládu, když se přesune na Obludu, tak to nepoužije později v Carmodii? Vždyť kdyby přitáhl hvězdovládu tam, kde je Aš, tak by se do něj sgen nemohl přenést, a nejspíš by ho to už fakt vtáhlo do spodního vědomí. Nebo přinejmenším by neovládl Aše, což je nyní asi ta nejnebezpečnější osoba.
    (Snad to dočtu do týdne, teď právě Lucas se sgenem bojuje v hiwaiwském kläwentu na plošině, s Fionou opodál jako divačkou.)


    2) Nějak mi nesedí plynutí času. Ono je v Myceliu nelineární v různých částech vesmíru?:-)
    Lucas se přesunul na Obludu, bojoval se sgenem a přitáhl hvězdovládu, chvíli přemýšlel, jestli mohl tak snadno vyhrát, a došlo mu, že sgen uteče do Aš-šáda, tak tam vyrazí (ok, to není explicitně řečeno to poslední, ale dost to pak z dalšího textu vyplývá).
    Mezitím Fiona si jde pro oběd a potká hromadu lidí zfanatizovaně razících k Carmodii, pak se i dobývají dovnitř, ona se dostane za Ašem, a sgen celou dobu nikde, ale Lucas taky ne.
    Přitom je jasně řečeno, že lidé cítí sgena, tak proč by tam vyráželi dřív, než Lucas do oblasti Obludy přitáhne hvězdovládu? Tedy co ta půlhodina, hodina, kde se oba flákali?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: to je logické, ne? tzv. důkaz abdukcí :-) (BTW, vůbec bych se nedivil, kdyby Össenská logika byla postavená na abdukci... já kdybych psal o takovéhle civilizaci, postavím celou jejich logiku na abdukci, místo na indukci a dedukci ;) tím jsem si téměř jistý, pokud jde o moji budoucí vlastní fantasy space operu :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Počkej, takže když jsou logické hovězí nudle, je logický celý jazyk?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: ... ber to tak, že já za tím prostě vidím ty pětkový kódy... abychom se vrátili ontopic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: sorry, ale jazyk, kde mi pro identifikaci ceny hovězích nudlí stačilo naučit se znaky pro krávu, maso a mouku (=nudle, mien) 牛肉面 je více něž logický. Wen hop?
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Týjo, tak mě napadá, nedělal ten architekt i zámek v Jaroměřicích, kde se v pravěku konaly Jamovy SF workshopy? Teda pokud jsem to celé nepomotal? :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: olol 🤣😂🤣😂

    prohlásit o libovolném jazyku, že je logický je... na pováženou 😉 čínština jako izolační jazyk má jinou gramatiku (oproti nám, ale ne zas tak moc vzhledem k angličtině) , ale není ani jednodušší, ani systematičtější než jiné jazyky.

    znakové písmo je základní překážkou široké vzdělanosti, abeceda není žádnou epizodou, ale velmi starým (cca 3500 let) a revolučním konceptem, bez kterého by nevznikla spousta jiných konceptů, které dnes považujeme za běžné. to se úplně o znacích rict nedá. počítače za tebe znaky nezvládnou, pokud něco výpočetní technika odstraní, možná to bude psaní i čtení jako takové - moderní AI povede k hlasové komunikaci.

    naivní představy o čínském písmu vedly už před pár stoletím k naivním konceptům jako jsou pasigrafie a koukám, že žijí dodnes. pouze asi 5 % znaků jsou ideo- nebo piktogramy, zbytek jsou sing-šeng-ci, znaky se zvukovou i sémantickou nápovědou, ale to je tak vše. prostě bychom se je museli dřít 10 let jako číňani a s bídou by si přečetli noviny. hlaskové písmo se naučíš rychleji, kde jím zapsat libovolný nový pojem, aniž bys musel zavádět novou kombinaci znaků (čínština má vlastně dvě úrovně syntaxe) . ano i my čteme abecedu jako "znaky", ale jde právě o ty případy, kdy musíš psát či číst něco, cos před tím nedělal. možná si pleteš kreolštiny s pidžiny, ale kreolštiny nemají jednoduché mluvnice.

    čínština nemá zásadně jiné fonémy než IE jazyky, mají tóny, ty ale částečně (dvoutónové systémy) mají i IE jazyky (ze slovanských třeba slovinština). a nechci brát iluze, to stejné platí o anglofonech - anglina je normální a kdo ji neumí je divnej 😉 mluvčích angličtiny je furt víc než čínštiny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam