IOM_NUKSO: vzhledem k tomu, že sacharidy zahrnují i vlákninu, ze které prostě žádný cukr nevyrobíš, pokud tedy máš standardní lidský trávicí systém, tak se počítá s těmi sacharidy, které jde přeměnit na ATP. Tedy cukry a škroby. Pro zjednodušení a nižší riziko, že toho sníš moc je snazší počítat celkové sacharidy, ale pak budeš mít málo zeleniny a nedostatek vlákniny. Kromě nedostatku mikronutrientů to sebou nese třeba zácpu.
Klasickým případem budiž třeba avokádo, kde základní kalorické tabulky praví na 100g 8,5 g sacharidů, ovšem ve skutečnosti to je 6,7 vlákniny, 0,7 škrobů a 0,1 cukru. (teď si nejsem jistá kde se jim tam ztratil ten jeden gram, ale jsou to tabulky od FDA)
Nutrition Facts and Analysis for Avocados, raw, all commercial varieties
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2