• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    O životě a sportu s málým množstvím sacharidů ve stravě.

    Spočítejte si, kolik jíst makronutrientů http://keto-calculator.ankerl.com/
    IF calculator (thx to MAGUMI) http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Úvod do Low Carb česky

    Vše co potřebujete vědět o ketóze http://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

    Sesterský klub: [ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]



    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KRISKA: Kdysi davno, jeste za mlada a na sacharidech, jsem si po precteni nejakych materialu rekl, ze zkusim overit tu hypotezu, ze zdravy clovek bez stresu (psych i fyz) vydrzi bez jidla 40 dni - mesicnim pustem :)
    Prubeh vesmes presne dle popisu - prvni dny pocit hladu (poznas, ze vetsinou mas spise chuti / jsi zvykla jist a ne hlad), jak byla energie v zasobach, nic hrozneho nebo tyraveho / stacilo se mu nevenovat. Nekdy treti - ctvrty den pote zcela zmizel.
    Cca po 14 dnech spolubydlici prinesl kure a bylo to v haji :)

    Zjistil jsem, ze u mne hlad nedela zadne vyrazne komplikace, stejne tak jako navrat k normalnimu stravovani po kratke dobe (mel jsem pripravenu "navratovou" stravu, ktera je nenarocna na traveni a umoznuje pomaly rozjezd a obnovu).
    Pocitove ze bych bez problemu zvladl i tech 30 dni - zadne spatne stavy apod. Meril jsem pouze ketony v moci (tehda se strasilo acidoketozou, bez uvedeni, ze se tyka jen diabetiku), nemeril jsem (nemel jsem cim) ubytek svaloviny.

    Dnes mam vyrazne vice svalu, tak se o ne lepe staram :) Traveni si mi i na ketu celkem poradi - pokud to presvihnu do lowcarb, tak jsem do druheho dne zpatky, kdyz jsem to jednou vzal trochu vice (oslava), byl jsem zpet ctvrty den.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    KRISKA: po cca 3 letech dennich IF je pust snadny, jde o to (u me) jen intelektualizovat ciste zvykovou (a nefyziologickou) zpravu mozku 'ted obycejne jis obed', do 20 minut na to zapomenu.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    KRISKA: ja mam zrovna celkem "natrenovano" diky IF/ADF, co jsem ted nejakou dobu praktikoval, ale vesmes vsichni lidi na ketogenicky diete, co se adaptovali, maji potencial zvladat pust daleko lip, nez bezna populace. pocit hladu mi prichazi hlavne po narocnejsi fyzicky aktivite nebo proste narazove, treba kdyz vedle mne nejakej bezcitnej darebak ji :D a rychle odezni.

    mimo to si myslim, ze clovek by mel v klidu zvladnout treba dva dny bez jidla, aniz by se psychicky nebo fyzicky hroutil, i kdyby jen pro survival ucely :D

    pemikan si na zkousku kup, je to dost prace.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a pust nejak trenujete nebo proste jen treba 3 dny nejite a i pres pocit hladu to nejak date nebo pocit hladu nemate?

    pemikan kupujete (kde) nebo domaci? nezni to moc vabne ale asi je to o zvyku a ochote to zkusit, ale asi bych radsi zkusila napred koupit ale na sherpafood co mi vyhodil google sem to nakonec nenasla...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LENNOX: Na dovolené mi velmi vyhovuje, že zvládám jíst jen 1x denně. A to ať už si jídlo vezem nebo se stravujem po hospodách či nakupujem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: dik, vypada to skvele, zkusim s tim zaexperimentovat
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    KOCHANSKA_CH: souhlas. kdyz jedu pryc jen na par dni, tak si dam radeji pust, protoze jsem linej resit logistiku kolem jidla. a na delsi dobu nekde v divocine idealne pemikan.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Dosušený toasty - světlý jsou s kokosovou a tmavý s chia moukou.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jj, suseny maso taky klasika.
    Ja uz su schopna lovit leda mezi regaly, to bych dlouho nevydrzela:D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Vandry? Tak s sebou sůl a koření a živit se lovem. :-)
    Jo, tahat jídlo na hrbu je náročná disciplína, to tě obdivuju, já už se na to můžu vyprdnout.
    Sušený maso z domu, jsou na internetech návody.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Ne, upeču dle postupu, nechám trochu vychladnout a potom suším na nižší teplotu s pootevřenýma dveřma, aby unikala vlhkost. Kdybych to pekla dýl, tak mám uhlí.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: su lehce zmatena pojmem pecu a dosusim. peces je dyl nez je recept a tim dojde k dosuseni?
    ja driv pekla orechovej chleba ale obcas byl hodne mokrej a trhal se a trvanlivost max 3 dny. Jinak upresnim - jde mi o vandry a tahani jidla po kopeckach na zadech, takze zadny sklo, zadny konzervy, problem s odpadama.

    salamy, tvrdy syry to je klasika. Obcas je moznost neco dokoupit ale takova nespolehliva.

    na ty lneny toasty se podivam.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Peču si lněné toasty, které potom dosuším v troubě do tvrdosti sucharů, pak neplesniví. Plus třeba sezamové krekry. A teď jsem s sebou měla sklenici vepřového rillettes. Ideálně zavařeno v porci na jedno jídlo, když není lednica. K tomu kyselé okurky, dají se sehnat zavařené bez cukru. A nebo si koupím fakt kvalitní konzervy s paštikou či masem, případně sardinky. Škvarky se taky nekazí.
    Dobrej fermentovanej salám se ale hodí koupit trochu s předstihem a dosušit v chladu.

    Záleží taky, jestli je někde možnost si něco cestou koupit, pak je to jednodušší.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    zatim teda prvnich 7 dni, krotit se s ovocem je blby hlavne kdyz vidim, jak to tu nikdo neji (dostavame v praci) a dost se to vyhazuje, to me trha zily hodne.

    v sobotu nebo kdy sem mela fakt dost hlad, ale nejak sem to preklenula a vic si to hlidam, ale neni to uple bez prace.

    Dotaz prosim, co idealne brat na cesty, kdy treba 5 dni neni pristup k lednicce? nejaky osvedceny veci a typy? jasne, orechy vydrzej, daji se udelat domaci tycinky s kakaovym maslem, orechama - budu muset se na vyrobu vrhnout, slanina vydrzi dva dny, syr vydrzi dyl...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tak vyzkoušel a jsou dobré, první jsem sněd ještě před obědem a na ten zbytek masa budu muset upéct nové :) Jako druhý pokus budou od grusovky sezamové burger housky, páč na ty mám komponenty - ricottu sice ano, ale slunečnice ne.

    18g sacharidů komplet (1155kcal, 66 b, 88 t :)

    LENNOX
    LENNOX --- ---
    NAVARA: presne to jsem ji psal :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KRISKA: Nemusí, já znám lowcarb jako "do 100g", ale jak vidíš, i definice keta apod nejsou pěvně daný :) U keta to poznáš podle množství acetonu v dechu anebo ketonů v moči (praktičtější) / krvi (přesnější), jestli právě pro tebe dodržuješ tu správnou dávku.

    LENNOX: No nenarveš do ní ze začátku 100g tuků, když jede nízkokaloricky... bude muset zvyšovat postupně.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    nevim zda to je na me, specifikuju, ze sem si dala cil byt do 50g a nejsu si jen jista, zda je dobry drzet tu hranici +- presne nebo je to jedno a zda pripadne nejak vyvazit ten rozdil.

    jestli low carb musi byt keto (nejak mam teda za to, ze konretni cisla sou tak nejak podle zdroje) pak se omlouvam, ze vam to tu narusuju
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    NAVARA: keto je do 20g, 1g/kg proteinu taky nelze rict pausalne, jiny potreby bude mit starsi clovek, jiny sportovec atd. a kdyby jedla tuk dle "chuti", tak podle toho, co psala, by za chvili rychle dojela na nedostatek energie.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    tak keto je přeci do 30g sacharidů, 1g proteinu na kg váhy a zbytek tuk dle chuti :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    diky za rady, od pristiho tydne se snad budu moct i zas trochu hybat po mesici, tak se uz tesim, na to jak su pocitacovej lenochod tak uz je to moc jednotvarny
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    KRISKA: se nekdo ma :D jj, klidne to tak ber - cim min sacharidu, tim vic tuku, ramcove podle toho, co ti vychazi v kalkulacce nebo podle toho, jak se citis - malo energie, pridej tuk, hodne energie, uber nebo si ho dej driv, abys vecer nemela problem usnout.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Jestli budeš mít hlad nebo chutě na sladký, tuk bych přidala. Třeba škvarky. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam