• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Carb manager je jen anglicky tusim (jen varuju), ale vyhovuje nam ze si tam zapisujeme vlastni jidla co varime s nutricnimi hodnotami (z obalu ingredienci, nebo z databaze) prepocitanymi na gramy (ano jsme takovi magori ze si vazime talire kdyz se nikdo nediva).

Co se tyce rozsahlejsich poskozeni, tak tezko rict. Muze to trvat i leta, nez se veci samy opravi. Rekl bych ze zakladem je mit nizkej krevni cukr a a co nejnizsi tolerannci na inzulin. Pak uz se to snad nejak deje z vlastni vule.

Nikdy jsme si nemerili zda jsme v ketoze, ale s carbs pod 30g denne je po ctvrt roce skoro nemozne v ni nebyt. Muj osobni dojem je ze nenapadne sucho v puse je signalem ze palis tuky o 106.

Ohledne zlucniku a jater, dospel jsem k tomu konzultaci a par neschopnyma britskyma obvodakama, ChatGPT a DeepSeek, ultrazvukem a naslednou asi dvouminutovou konzultaci s britskym primarem (rekl: ...mas ztucnely jatra, zajdi si na CTcko, uvidime se za tri mesice, cau). A sledovanim videi od Dr Berga, Dr Ekberga (nedelam si prdel...), atd. Priznaky jsou bolesti napravo vedle solaru, pod zebry a v zadech. Vetsinou po jidle, ale casto i jen tak.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    RIVA: Díky. Jeden by řekl, že něco o jídle už ví a nakonec se ukáže, že ví uplnou tužku.

Tyjo 30g na den, jo? Pomáhám si apkou Kalorické Tabulky, někde jsem si našla nějakej výpočet a podle výsledku toho mám nastavené makroživiny. Mám tam by defalut 24g na den, ale většinou se dostanu tak na 40g. Neni to uplně snadný. Teď ku příkladu jsem už na 21g a to jsem měla "jen" hromadu zeleniny s tuňákem a trochou cottage. Prostě nic, co by mi evokovalo cukry, ale prostě tam asi jsou! :-D Dík za tip, na Carb manager mrknu.

Super výsledek, že drahá polovička nemusí brát léky! Zajímalo by mě, jestli se to tělo nějak umí doléčit, nebo jsme za roky špatnýho živení těch našich strojů napáchali nevratné škody.... doufejme, že a) je správně.

Můžu se zeptat, jak jsi zjistil, že máš ztučnělá játra nebo žlučník? Dík
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Blahopreju! Moje zena presla na keto v lednu tohoto roku po zhruba roce na silnych praskach proti bolesti zad (artritida v dolni casti patere). Ted uz prasky brat nemusi. Sice to jeste obcas vic ci min boli, ale neni to ani z 10% takovy masakr jak to byval. Taky ztratila rekl bych tak 13-15 kilo a ma postavu jak ve dvaceti. Takze za me parada :)

Stravu zatim delime na keto pro rodice a "normal" pro decka. Ale snazime se aby vseobecne konzumovali min chleba.

Carbs drzime ja pod 30 a manzelka 20g na den maximum. Hodne nam pomohla appka Carb manager (funguje i zadarmo). Specialne me, protoze jsem mel pocit ze jim dostatecne, ale nejedl jsem ve finale delsi dobu ani 2000 kalorii za den, takze jsem zacal vypadat trochu jak z Dachau. Ted se naopak na ketu snazim pribrat, coz neni uplne jednoduchy. Prumerne naflakam 3000 kalorii za den, ve dvou chodech, v poledne a vecer a jednou tydne na jeden a pul dne (cca 40 hodin) pust jen s vodou a trochou soli. Ja se teda priznam ze si lecim ztucnely jatra, zlucnik a SIBO.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    Čaute lidi. Asi sem k Vám budu nahlížet a možná i něco přihodím, zeptám se. Protože za mě je tohle neuvěřitelný objev. Ani nemluvím o nějakém hubnutí, ne že by mi po 3 dětech nebodlo dát dolu pár kilo, ale celkově to tahání dětí, kočárku, věcí, práce na chalupě, vedlo k velmi nepříjemným zánětům na zápěstích. Bylo to dost blbý a já dost upadala v pekelný stavy, protože představa, že na chalupě nemůžu v klidu hodit lopatou nebo vidlema mě ničilo. (nebo teda se zapřením jsem mohla, jenže následovně jsem si v tejdnu v kanclu ani nebyla s to odnést kafe jednou rukou ke stolu a následky přetrvávaly dlouho) Do toho se mi najednou vrátil i zánět do dásní a já si říkala, no doprkýnka, vždyť nežiju jak čuně,zuby si čistim, ruce mažu, rehabilituju, proč to moje tělo není s to to zmáknout?! A pak to přišlo, přes svůj oblíbenej podcast na YT jsem se dostala k jedný doktorce, která jede keto už víc jak děkádu (jí k tomu teda přivedla její profese, je to lékařka psichiatrie) a jak to tam chválila, řekla to kouzený slovíčko "záněty"... chytla jsem se toho. Protože ruce jsou ruce, že ano. Šla jsem do toho dost po hlavě. Nejdřív jsem si dala několikadenní vodní půst, abych se nějak zrestartovala. A od té doby hlídám cukry aby byly pod 40g. Výsledek? Už během půstu mě přestala bolet zápěsti, když jsem byla v klidu. Pak jsem dva týdny jela podle keto pravidel a jela na chalupu. Střihala jsem větve na jabloních, tahala štafle, štěpkovala, prostě testovala, jestli něco. A nic! Po dloooooouhý době, po letech! Jsem jela domů a nemnula jsem si bolavý ruce. Je to teprve měsíc a je to furt stějně dobrý. Já to nechápu, ... fakt. Možná to nejde brát jako nějakej univerzální mustr, ale u mě to funguje jak kouzlo. Krom stravy jsem nic nezměnila. A jestli je tohle fakt to kouzle, trochu mě štve, že tohle nikdo nikde neřekne. Proč mi doktror neřekne, "přestaň se cpát těma uhlohydrátama už!" Vim, dlouhý, neznáme se, možná Vás to nezajímá. Prostě mám potřebu do světa křičet tenhlemůj malej objev :-D doma už je tim štvu. A má to takovou druhou rovinu, .....mám teď výčitky, když vařím doma dětem a dělám ty jejich taaak milované těstoviny, mažu ty rohlíky, pěču ty makovce :-/ Vy co jste tu a vaříte dětem, je low carb i celá rodina? Případně pokud jste přecházeli celá rodina, dělali jste to postupně nebo naráz? Tak dík a ahoj
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    jako btw vaflovac je skvela vec

mandlova mouka
    proteinak
    vajicka
    sul
    pripadne detsky lowcarb sladilo

a je to absolutni top
    akorat to blbe drzi, takze se musej vic propict

ale vypada to dokonale a basti to i dite
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    HERRICH: Když držím Whole30/LowCarb, tak si ho dovám na papriku, okurku, a pokud si chci dát práci tak na batátové placky nebo tuřínové placky.
    :-)

Ale přiznejmě si, že s topinkami, či opečenými bagetkami je nejlepší!
    :-)
    RIVA
    RIVA --- ---
    HERRICH: Asi bych si ho dal jen se syrovým žloutkem, maximálně s troškou římskýho salátu. Já už to teď bez těch brzd docela snesu. Speciálně hovězí... Mmmm
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    tatarak jite jen tak, nebo si ho na neco davate?
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    ja to smazim jako thajskou rejzi s vajickem a krevetama a je to super
    RIVA
    RIVA --- ---
    TRANCEWARP: Vareny mi to pripadne jednodussi na straveni. Vice podobne te ryzi.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    TRANCEWARP: v Alberu po 400g cerstvy.
    hlavne je to kostal, takze zadna drobenka
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    KOUDY: existuje sekanej kvetak, rikaj tomu califlover rice
    osmazis to na panvicce a vypada a chutna to dost podobne
    je to mrazeny a maj to na rohliku
    genialni vec
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOUDY: Vyfiltruj si mě v klubu Rádi jíme, třeba nějakou inspiraci chytneš.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    KOUDY: 1 chatgpt prompt away :) mne teda nevadi tocit ~3 zeleniny dokola, low carb jim cca 10 let v kuse.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PUSCHPULL: ... případně pohanka místo rýže, ale to už není lowcarb, nicméně je to chutné a zdravé.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    KOUDY: jak bylo řečeno. Zelenina.
    Kombinace maso a zelenina (rozmanitá) je prostě chuťově skvělé a přitom lowcarb. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    KOUDY: záleží o co ti de. jestli jen o redukci škrobu nebo o nutrienty.
    v nejaky knizce psali, že čim barevnější zelenina, tim víc nutrientu.
    takže když bataty, tak ty fialovy. když nějaky lupeni, tak co nejvic zeleny.

mě z low carb věci chutná květakova rejže, květakovy pyre, a celerovy pyre.
    ty pyre se daj pro začátek míchat s bramborama.
    mam rád zelí normálně hlávkový dušený, nebo pečený v troubě.
    nebo kysely, to je taky dobry k masu.
    ANONYM_CZ
    ANONYM_CZ --- ---
    KOUDY: Prave ze te zeleniny je taky dost, ktera se da stridat. Vidim, ze jsem jeste zapomnel cuketu (daji se udelat treba jakoby spagety) a lilek (jdou i lasagne), celerove hranolky, dyne. A ony ty brambory jsou jeste z klasickych priloh jediny pouzitelny, 100g ma 16-19g sacharidu, tak si k jednomu jidlu denne klidne ve slupce uvar ;)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ANONYM_CZ: Zeleninu vim, ale nic jako nejaky lepsi "bataty" nebo neco teda neexistuje asi :)..Uz jsem prave trochu prejedenej masa+rajcat a okurky jako prilohy :)
    ANONYM_CZ
    ANONYM_CZ --- ---
    KOUDY: Zelenina (okurky, rajcata, zeli, fazolky, ruzickova kapusta, chrest), kvetakova ryze, listovy salat/spenat, avokado, chrest, v mensim pridat lusteniny a orechy. Da se to kombinovat - recky salat, caprese, nejake zalivky (kdyz nechces drzet striktni keto), slanina jeste nikdy nic nezkazila... Delaji se treba keto tortilly, ale tam uz to bude vic prumyslove zpracovane, spis se vyhnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam