• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Ok, já jsem pro to vybít veškerá stáda skotu (nebo je nechat zemřít věkem), rozorat pastviny a pěstovat na nich užitečné plodiny. Necháme (pře)žít jen v přírodě volně žijící skot.
    Wait! To by byla genocida jednoho celého živočišného druhu a několika průmyslových odvětví.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KRAFTY: ALe doprdele ten plákat obvinuje z vrazdy masozrouty, nikoliv energetiky. Pricemz masozrout za tohle nemuze. Furt je to sprosta černá technika, s tímhle na mě nechoď. Jste schopný nadávat lidem co si vypestujou husu na dvorku jak se tady ukázalo, prostě vám nejde o ty zvířátka, ale aby se náhodou někdo neměl líp než vy.

    (Jo jsem si vědoma toho že momentálně nebojuju fér, ale berte to jako zrcadlo svýho chování, neperu se se slabšíma a s čestnejma bojuju čestně).
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    Těm, kteří to chtějí ve videu a v celku, doporučuji první dokument v historii, distribuovaný zadarmo na youtube... HOME http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    SHEALA: to není úplně pravda... vegetace nepoužitelná pro lidskou stravu se v poslední dekádě směruje spíše do energetiky, což je zase jiný problém... stačí se podívat na čísla vykácených kilometrů čtverečních deštných pralesů, jakožto důsledku živočišné výroby...
    OTZ
    OTZ --- ---
    a co kdyz to na tom obr. neni trava, ale obili. nebo soja?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OTZ: bohužel ve schématu chybi že živočisná výroba umožnuje zpracovat rostlinný materiál nevhodný pro lidskou stravu (trávu). Pokud tento obrázek v tomto lže, a závoreň implikuje, že kvůli tomu, abychom zužitkovali stravu pro človeka nevhodnou (Tím že trávou vykrmíme krávu), jiný člověk mře, jedná se bohužel o dost černou techniku. Přesne tohle mi na vegefanaticích (nikoliv vegetariánech a veganech) nesmírně vadí.
    OTZ
    OTZ --- ---
    KOCHANSKIT: nebo takhle:

    GoVeg.cz - Další informace - Výživa
    http://www.goveg.cz/content.php?action=show-site&id=232&language=1
    OTZ
    OTZ --- ---


    Skutečná cena masa | vandrovcova.blog.ihned.cz -
    http://vandrovcova.blog.ihned.cz/c1-59098690-skutecna-cena-masa
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    SKRU: přesně tak, úplně se zapomíná, že rozdíl mezi doporučovanou stravou masojedů a veganů vůbec není v ovoci a zelenině, ale především v luštěninách a ořeších, které jsou často lokálního původu - https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1012811_606083676078777_1936341797_n.jpg
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: tak mohli bysme treba zminit lusteniny a obilniny, orechy, jablka, rajcata, papriky a korenovou zeleninu, to vse se velmi dobre zazimovava a skladuje, ale podle me to jen zbytecne krzeva berlicku "vegetariani jedi jen ovoce a zeleninu a to se v zime musi dovazet nebo to neni cerstvy" odvadi pozornost od skutecneho jadra problemu a tim je prave chov zvirat v naprosto neuspokojivych podminkach potazmo naprosto neuveritelny meritko, ve kterym se to deje.

    to hnusobrani musi bejt peknej humac, co jako ze jim vsem vlastnima rukama hazel zrni?? to mu dava pravo je zbavit zivota a jejich tela prodat? chybelo jen napsat, jak je to strasne zdravi prospesny vsem zucastnenym, tedy krome tech hus.
    btw je smesny "dam si radsi domaci vykrmenou husu, nez husu z plastu", chybi mi tam alternativa husu vubec nezrat. "nemuzu bez toho byt" neni argument.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    Podle Americké společnosti pro klinickou výživu se na světě přibližně 2 miliardy lidí živí převážně živočišnou stravou a přibližně 4 miliardy lidí stravou převážně rostlinnou (zejména z ekonomických, hygienických, technologických a náboženských důvodů). Tento model se však v posledních letech začíná měnit a i v těchto zemích dochází k nárůstu konzumace masa, podobně jako tomu bylo v období industriální revoluce v Evropě. Jenom v Indii a Číně žijí dvě miliardy lidí, které postupně vyměňují udržitelný jídelníček založený na rýži a zelenině s cizrnou nebo trochou masa za maso s trochou rýže.

    Celosvětová rostoucí poptávka po živočišných produktech však naráží na dostupnou biologickou kapacitu, neboť živočišná produkce je velmi náročná na zdroje, vyžaduje vysokou spotřebu vody, zabírá několikanásobně více orné půdy (kvůli krmivům pro zvířata) a emituje více skleníkových plynů než celosvětová doprava. Pokud by všichni lidé na světě spotřebovávali stejné množství masa a vedli stejný životní styl jako průměrný Čech, potřebovali bychom dle výpočtu ekostopy 2,7 Země a pokud by následovali americký model, bylo by třeba mít Zemí hned pět. Jaká asi bude budoucnost lidstva, až nás bude v roce 2050 devět miliard, pokud tento trend bude pokračovat?
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    a navíc se o oboje zajímá jen to malé procento na Zeměkouli, které má každý den co do úst, že?
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    ale zase se stáčíme k subjektivním rovinám..zustaňme u něčeho, co lze podepřít fakty... morálka a etika jsou iluzorní...
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: no...když už tady celou dobu vzpomínáš na vesnické zabijačky, tak si taky vzpomeň na babiččin sklep plný ovoce a zeleniny i v zimě ;)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: Jen bych ráda zdůraznila, že zvířátka, kterými se cpu mají nějaký rodokmen - chci vědět, na které farmě žila, kdo se o ně staral a jak. Jen výjimečně si koupím maso, o kterém píšeš - výjimečně a z nouze, páč bez něho nemohu být.
    Za týden bude u kamaráda husobraní - podřízne tam přes 100 hus, které vlastnoručně vykrmil. Takovou husu si jednou za rok ráda dám a klidně si jí i zabiju. Pořád budu raději husovrah, než občan, který si koupí v plastu týranou husu krmenou kdo ví jakýma náhražkama a přídavkama o kterých tady právě mluvíš.

    Česká husa neví co je sója.

    A o tom, že v zimě je kvalitní ovoce a kvalitní zelenina jen iluze se bavit nebudeme??? Vždyť to nedává smysl, aby byla v únoru na trhu rajčata a okurky. Je to jen tvar nabouchaný vodou - španělskou VODOU!
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    DOUPLE: Plus ještě fakt, že celá ta šaráda je zcela závislá na ropě a její ceně.... a to mluvíme o OBROVSKÉM množství ropy...
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KRAFTY: nehlede na to jakym procentem kukurice se v americe vykrmuje dobytek
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: tak tu hladovku vyhlas ty, ktera svym zp. stravovani spotrebuje xkrat vic zdroju. ja s tim co jim toho beztak moc neusetrim:)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ:
    Tak za prvý se do mě nenavážej / neurážej - nemáš k tomu důvod.
    A za druhý - pokud to vidíš takhle, nezbývá, než vyhlásit osobní hladovku. Kdo jiný by jí měl držet, než ten, kdo ví, že: "ekonomika je diky kapitalu propojena globalne a oddelovat to co se deje tady nebo tam je bud zabednenost nebo ignorance"


    KRAFTY: Však píšu, že o tom pyču vím... Ráda se dozvím víc.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: vodni stopa potravin:

    Table 1. The water footprint of different food items.

    Food item Unit Global average water footprint (litres)

    Apple or pear 1 kg 700
    Banana 1 kg 860
    Beef 1 kg 15,500
    Beer (from barley) 1 glass of 250 ml 75
    Bread (from wheat) 1 kg 1,300
    Cabbage 1 kg 200
    Cheese 1 kg 5,000
    Chicken 1 kg 3,900
    Chocolate 1 kg 24,000
    Coffee 1 cup of 125 ml 140
    Cucumber or pumpkin 1 kg 240
    Dates 1 kg 3,000
    Groundnuts (in shell) 1 kg 3,100
    Lettuce 1 kg 130
    Maize 1 kg 900
    Mango 1 kg 1,600
    Milk 1 glass of 250 ml 250
    Olives 1 kg 4,400
    Orange 1 kg 460
    Peach or nectarine 1 kg 1,200
    Pork 1 kg 4,800
    Potato 1 kg 250
    Rice 1 kg 3,400
    Sugar (from sugar cane) 1 kg 1,500
    Tea 1 cup of 250 ml 30
    Tomato 1 kg 180
    Wine 1 glass of 125 ml 120

    zdroj: http://www.waterfootprint.org/Reports/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam