NYX: Přečetl jsem to několikrát ale pořád nevím jak jsi dospěl tomuto :
staci postavit kravu na pole a jeji vodni stopa klesne pod temer veskerou rostlinnou stravu v seznamu
Fakt vůbec netuším jak se ti to z toho povedlo vyčíst :) Tak to zatím nechme stranou. Jenom nezapomeň na kosti a kůže, jejich zpracovávání moc zezelenit nejde, a už vůbec nelze určit ,který z těch dvou průmyslů je druhotný.
Na velké býložravce sem se ptal zcela záměrně , neb mne zajímal klíč podle kterého to posuzuješ.
Nicméně býložravectví a velikost jsou pro takové posouzení až druhořadé, já bych začal taxonomií. Vtip je v delfínech! (nevěřil sem že to někdy použiju :)). Já pořád nedovedu pochopit , že někdo dovede zkoumat zda trpí kuřata, ryby atp. a přitom ignorovat, že utrpení savců je diametrálně odlišné. Přitom jako savec člověk zkušenosti má, vcítění do ryby nebo plazů nikdy nemůže být takové.
-ano je to výhodnější to je pravda
-to jakože tvor který žije přirozeně delší dobu zažije méně utrpení protože si zvykne? Nebo to bereš na počet kusů? Třeba: je lepší zabít jednu krávu než 100 králíků? moc to nechápu
-jo takhle, máš na mysli rentabilitu , ale tu už zmiňuješ v bodě 1. a 2. :)
-Jo to je. Jenže osobně mne zaráží, že se někdo chce stát tím co by sám nežral... ale to je jinam.
jednodussi zivocichove jsou urcite lepsi (pokud jsou az tak jednodusi, ze neciti bolest), ale presvedcis k tomu masozrouta? nebo to zas skonci v situaci, kdy ty budes nabizet technicky lepsi, ale z jeho pohledu neprijatelnou alternativu a on pak pujde a da si svoji flakotu z koncentraku? nebo v horsim pripade neco mensiho, ale ne dost maleho - drubez apod.
Odpovím ti otázkou. Myslíš si, že je každý svéprávný jedinec schopný, na základě dostupných informací učinit svobodné rozhodnutí? Nebo je to jenom výsada elit a zbytku populace se to dobro musí vnutit? Jako by nexistovala jiná možnost než oblbnout masožrouta nějakou obezličkou pro větší dobro. Ano pro začátek to může být efektivní, ale vytvoříš jenom jinou paletu problému, která na čas všechny zaměstná, ale bohužel nic víc.
Nepopírám že ekochovy jsou lepší. Ale zároveň to pro mne, asi neznamená tolik jako pro tebe.
Čili si to myslel tak, že je lepší nějaké zlepšení, než žádné? To určitě ano, ale na pochvalu to neni :).