• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    TESSS
    TESSS --- ---
    ICEMAN8241: vidis a u me to maso vzdycky na taliri zustavalo nejdyl a dodnes si vzpominam, jak sedim u stolu na taliri nakousany maso, ktery mi proste nechutna a brecim...rekla bych, ze kazdy jsme proste nastaveny trochu jinak :-)
    KACHNIK: ano a casto, ale umim se s tim vyporadat
    a takova skolni jidelna byla taky peklo, priloha nebo zelenina se vratit smela, ale maso nikdy, takze jsem maso ruzne maskovala a bala se, aby me nechytili a nevratili zpatky to dojist
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KACHNIK: přesně tak. Já jako malá nechtěla jíst nic a tak jako ICEMANna mě rodiče tlačili, abych snědla všechno z talíře - někdy to trvalo i hodiny. Co jsem už ve školce pravidelně zvracela zpátky do talíře byly luštěniny a ve školce i ve škole měli zákaz mi je nutit! Blila jsem z nich takřka pravidelně a dnes se jim vyhýbám. Pamatuji si babičku, jak to přeháněla s porcema a snažila se nás "užrat k smrti". Když jsme nechtěli jíst vařenou zeleninu, máma nám jí musela nastrouhat a zamaskovat k masu, takže asi tolikero k dětským jazýčkům.

    OTZ: a pokud mohu mluvit za sebe, stahování králíků, krocnutá slepice, zabijačky - to všechno byla součást mého dětství. Naopak by děti měly vědět, z čeho maso je, z čeho maso má být a co maso není (teď mluvím o zmetcích typu mleté, kdy člověk nemá tušení, co je tam všechno přimleto a dodáno navíc). Podstatné je, jak říkal ICEMAN, aby si děti nemyslely, že maso roste na stromě v igeliťáku. Samo by se v pubertě až dospělosti mělo vyhranit nejen co se stravy týče.

    PS: mám fotky, jak jsem na zabíjačce jakoby míchala krev, v ruce kus ovaru na chlebu a ten kýbl mi byl po prsa. Škoda, že to byly černobílé fotky - jsem si jista, že jsem to měla i za ušima a mám na ty vesnické časy opravdu krásné vzpomínky. Dětská duše je čistá a neposkvrněná. Až když se jim řekne, že Ježíšek neexistuje, že budou muset po zbytek života už jenom pracovat na korunky a že maso je ze zvířátek začínají být zděšené. Proč jim to nepředat už od začátku? To nemusí být šok - ne vůbec ne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KACHNIK: My doma museli dojídat všechno a právě maso mizelo z talíře jako první, takže zůstávala vždycky zejména zelenina, chleba apod. Sám mám dvě malé děti, kterým nejsou ani dva roky, tj. nemají ještě moc rozum a nevybírají si, co chtějí nebo nechtějí jíst. Nepřekvapivě zbaští naprosto všechno včetně kořeněných jídel, česneku, ryb, ostatního masa, všech druhů ovoce a zeleniny. Neexistuje nic, co by odmítaly. Imo pokud (starší) děti odmítají cokoliv sníst, je to proto, že mají s konkrétní surovinou negativní zkušenost, což bývá zpravidla nepovedená úprava a následné nucení do jídla. Asi každý si vzpomene na vysušený plátek hovězí pečeně ve školní jídelně nebo fazolkovou omáčku. Znám lidi, kteří díky takovým nepovedeným úpravám nesnáší třeba balzamikový ocet. Tedy nemá to nic společného s nějakou bájnou přirozenou býložravostí, ale pouze s negativní zkušeností.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Jen tak mimochodem, když už jdu zase kolem... Do vás někoho, kohokoliv, někdo někdy cpal maso způsobem,, kterej je popsanej v záhlaví? Já se s něčím takovým totiž v životě nesetkala. Jako dítěti do mě obvykle museli cpát všechno jídlo, když už jsem něco snědla, tak maso a brambory, tepelně upravenou zeleninu jsem se naučila jíst až po dvacítce. Sama jsme svejm dětem nikdy nevařila maso každý den a ani teď to nedělám, ale když už mají na talíři na výběr, jdou po mase a když náhodou ne, necpu jim ho, ať si sní v klidu jen přílohu a zeleninu. Mladší syn se na roce a půl naučil jíst (zcela náhodně - ukradl tátovi) chleba se sádlem, velice rychle se naučil si o něj říkat a momentálně je to jedno z mála jídel, který spolehlivě sní. Tak teď mi řekněte jak je to s tou dětskou přirozeností?
    Jo a když už je to tady o náhražkách masa. Měli jsme na základce úžasné období, kdy někoho popadlo, že maso se fakt dá nahradit, tenkrát to bylo sojovým "masem". Nikdo to s náma (dětičkama) nijak neřešil, nepropagoval, jen se prostě jednoho dne v segenínu atd. místo masa začla objevovat podivná hmota, takže se už na tom talíři nedalo sežrat opravdu nic. Jsem si naprosto jistá, že autor tohoto pokusu všechny zúčastněné naprosto odradil od jaký kohokoliv pokusu nahrazovat maso něčím jiným. Tenkrát byla tahle sojová srajda na maloměstě celkem novinka, takže nám to fakt nikdo předem nezvládl zošklivit, to jen ještě k té dětské přirozenosti...
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: i tak ti ale "pres noc" nestaci na to, abys z masa vytravil vse, co lze Tohle si těžko ověřím hledáním na Googlu, takže... můžeš to nějak doložit?
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: ja si nepletu masne vyrobky a maso a stejne tak nezamenuju maso a zivocisnou bilkovinu, jako se tady nekdo pokousel. jinak teda tuky a bilkoviny netravis pri absenci sacharidu
    "rychleji", ale jejich traveni zacne driv, to je spravna formulace. tzn to natraveni trva stejne dlouho, ale zacne driv. i tak ti ale "pres noc" nestaci na to, abys z masa vytravil vse, co lze.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: My se ale nebavíme o době trávení obecně, ale o době trávení masa, tedy bílkovin a tuků živočišného původu. Už tady zaznělo, že brambory, jakožto potravina rostlinného původu, jsou tráveny až 72 hodin, přičemž (jak také zaznělo) jako sacharidy mají přednost před tuky (které tedy virtuálně zpomalují trávení). Pokud eliminuješ sacharidy, trávíš tuky a bílkoviny podstatně rychleji, přičemž ti ovšem nekolísá hladina leptinu a inzulínu a nemáš pocit, že chcípneš hlady, pokud si každé dvě hodiny nedáš kus žvance, což se ovšem děje, pokud jíš potraviny s vysokým glykemickým indexem - proto ty zástupy obézních lidí všude kam se podíváš. A nepleť si masné výrobky s masem - s tím mají bohužel pramálo společného.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: na webu Mayo Clinic
    Digestion: How long does it take? - MayoClinic.com
    http://www.mayoclinic.com/health/digestive-system/an00896


    SYLVAEN: vitej zpatky!
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    PATRICIE_: Otázky jsem kladl také. Se stejným výsledkem, který nakonec vyústil v mou zbytečnou snahu zjistit odkud jsou čerpány nesmysly které mi někdo předkládá jako dogma. A tahle snaha se ukázala také jako zbytečná, pročež jsem svou účast v diskusi ukončil. Nemám potřebu se dál ztrapňovat výměnou příspěvků které nikam nevedou, už tak to bylo dost hloupé a otravné. Je mi líto pokud tě to otravovalo, jen mi trochu déle trvalo než jsem pochopil že to nemá význam.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Už se ani neptám, kde sis vycucal těch 53 hodin :D
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: tuk je zpracovan z 97%, pokud na to ma dostatek casu, o to tu bezi, o ten cas v zazivacim traktu, boha jeho uz, ne o nejakej experiment in vitro.
    jednoznacne trva traveni tuku nejdyl a pokud tebou porce masa projde ze dne na den, nevytravil jsi si z nej vse, co bylo mozne. urcite ne tech tvych 97% obsahu tuku. staci se podivat, jak je to hovno mastny. prumerna doba traveni je 53 hodin, asi se to tam nevali jen tak, ale telo si z toho neco bere zejo.


    SYLVAEN:uz ses jednou loucil a sliboval, delas si akorat z huby trhaci kalendar. zadnou iniciativu nedrzim, ucastnim se tu stejne, jako kdokoliv ostatni, ale na rozdil od tebe nemam potrebu vyvolat nesmyslny spor a pak se v nem opakovane prohlasovat za viteze a odchazet a zase se vracet.
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    PATRICIE_:
    SYLVAEN:

    Myslel jsem na vas Bojovici svetla, kdyz jsem si vcera daval Krivoklatskeho divocaka na bramborovem dortiku omotanem grilovanou slaninkou se sipkama a k tomu kyblik Plznicky ...
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SYLVAEN: jak malej Jarda když mu Pepíček rozšlapal bábovičku na písečku... Jako dopracovali jste si to až sem sami a mě to připadá jak remíza dvou bezzubých v pojídání starého chleba...

    Já alespoň pokládala otázky, na které mi ale nikdo nechtěl dávat odpovědi :c(
    Také si dám pohov. Krafty se svými enzymy také zmizel jak pára nad hrncem :c/
    Téma začíná být dost vyčerpané...
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Po dvou dnech diskuse vidím že opravdu není způsob jak s místním osazenstvem rozumně promluvit a dobrat se nějakého civilizovaného závěru. Zvláště pak protože iniciativu na opačné straně přebral SKRU, jehož způsob diskuse se omezuje na plácání nesmyslů a odmítání všeho ostatního.

    Blíží se víkend a proto si nehodlám kazit nadcházející dny volna a dovolenou. KONDIK mě už upozornil že snažit se o proniknutí tou tlustou hroší kůží která se stala místní obranou a přimět SKRU aby se zamyslel nad fakty je boj s větrnými mlýny. A má pravdu.

    Pročež končím s debatou. Je mi jasné že to SKRU bude považovat za své vítězství, ale přejme mu to. Když někdo tráví maso 72 hodin, tak potřebuje aspoň nějaký pocit zadostiučinění. :)

    Tedy děkuji za všechnu tu zábavu a sbohem. :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    KONDIK: Mas pravdu. Zbytecne vynalozena energie. :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Pšššt, neruš když mluví dospelí. :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Zpomalují trávení v kombinaci s jednoduchými cukry, tedy v každém jídle, kde jsou přítomny sacharidy, které jsou přednostně rozkládány na jednoduché cukry jako nejdostupnější zdroj energie. Vážně nevím, zda to děláš záměrně, ale pokud náhodou prohlásíš něco, co není pouze domněnka, tak řekneš jen polovinu a tu druhou, která se ti nehodí do krámu prostě neřekneš, anebo o té problematice nevíš tolik, kolik si myslíš.

    Navíc, kde je napsáno, že 20 hodin je málo na trávení živin, které v mase jsou? Jak jsem psal dříve, tuk je zpracován z 97%, bílkoviny pak z 90-95%, což je, světe div se, zdaleka nejvyšší efektivita trávení ze všech zdrojů. Srovnáváš to s krávou, která má trávicí trakt až 3× delší než člověk a než všechna ta tráva (v ideálním případě) projde trávicím traktem, trvá to dny?
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    SKRU
    SKRU --- ---
    SYLVAEN: ne diky, chapu, ze by se ti to moc hodilo do kramu, ale ja debatuju jinak. s osobnimi narazkami jsi zacal ty, tak se nediv, ze se ti obcas dostane vlastni mediciny. pro odlehceni a abys videl, ze nejsi jediny, kdo to umi.

    ICEMAN8241: nezlob se na me, ale to preci neni dukaz toho, ze probiha kdovijak rychle.
    jestlize teziste sporu nebo nesouhlasu stale lezi, jak doufam, v tvrzeni, ze pokud tebou maso projde za den, nestravil jsi z nej vse, co jsi mohl, tak jak s tim souvisi udaj, kdy zacina traveni tuku? vsechny zdroje pisou, ze tuky traveni zpomalujou a pokud je tedy horni hodnota delky traveni 72 hodin, sotva si muzes z toho masa za "den" (jakej den vlastne? v poledne obed a rano na velkou? to neni ani 20 hodin..)vytahnout vsechno.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Už jsi dospěl tak daleko že nedokážeš reagovat jinak než hulvátstvím? Prosím, pokračuj dál.. v rámci věcné diskuse bys nás ještě jednou mohl všechny nařknout z vymýšlení si, z toho že nemáme svá tvrzení podložená, a pak bys mohl pokračovat už jen prostými nadávkami. :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Meh, sorry, to bylo v jiném článku, každopádně proces rozkladu tuků na jednoduché mastné kyseliny začíná 10-15 minut po pozření.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Nečetl, nezajímá se, nezná, neví, neumí, nerozumí, nemá čas, a tak dále. :) Ale své falešné představy bude bránit do skonání světa. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam