• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BARRACUS: Argument "ja nechtel" je pro me navic vrcholem pokrytectvi. Skutecnost je takova,ze tvor zemrel a je jedno, jestli chtene nebo nechtene.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALUCARD153: Ja s tim nemam problem. Ja mam problem s tim, kdyz mi nekdo zacne cpat,ze ja zabijim zviratka, zatimco on je nezabiji a pritom je zabiji a napriklad diky memu soukromemu vyberu zdroju, do ktereho jsem investoval mnoho casu a stoji me to vic penez, si dovoluji rici,ze ja zabiju min zvirat, nez prumerny vegetarian nakupujici v retezcich.o uhlikove stope nemluve.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    OCTOPUSS: a haldu karnistů ;)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KONZUM23: Takže jsme zas u toho, že kráva je jak mrkev? Zvlášť od někoho komu nevadí velkochovy je to funny.
    ICEMAN8241: To je zas dementní generalizace. To, že jsou někteří takový je stejné jako, že existují masožravci co žerou jenom uzeniny.

    Stále nechápu co máte za problém s tím, že někdo to maso prostě nejí.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KOCHANSKIT: Obávám se, že tu máte hipíky!
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MANFRED: Ano, tam je zase vlastnímu zdraví nadřazen obsah portmonky.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23: Ono vcelku se jim daří spíš redukovat ostatní, sežrala mi chráněný zmije, slušně hledaj bažantí hnízda, srnčata apod. Bohužel to vypadá, že se čeká s redukcí stavu, až na to bude někdo ochotněj prdnout dotace.
    ICEMAN8241: No jo, ale většinovej spotřebitel jde po ceně a pak jdou nějaký eko-bio- stranou.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    A aby tu nezaznívaly pouze negativní zkušenosti, tak také přidám tu svoji.
    Bez masa jsem přes dvanáct let a cítím se fakt dobře. Nemyslím si, že by to bylo tím, že by maso bylo nějak zvlášť nezdravé, ale tím přechodem jsem si začala více všímat toho, co jím a nacházela jsem nové a zajímavé věci. Předtím to bylo nudné maso-příloha, pak ze začátku vegetariánství jen příloha (znala jsem jen špagety s kečupem a sýrem:) a časem jsem se naučila pracovat s kořením, ořechy, zeleninou, luštěninami apod. Věřím, že se někdo může stejně zdravě a pestře stravovat i s masem, ale mě to vyhovuje takhle.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Tak pokud se nebavíme o velkochovech, ale o pastvinách, tak je také dobré pamatovat na prostorovou náročnost. Dokud se tímto živí jen procento populace, tak je to udržitelné, ale pokud by se takto měli stravovat všichni lidé na zemi, nebylo by zde dostatek prostoru. Řešením je podle mě snížit svou spotřebu masa na nějakou rozumnou úroveň, třeba 1x-2x týdně jako tomu bylo dříve... Když máš pocit, že bez toho být nemůžeš, pak chápu a pokud bude možné vyžít z takových farem, tak je to jedině dobře...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23:
    Tak záleží na tom, kde člověk žije, já mám momentálně nejbližší bandu čuňat tak 300m a na širém okolí je vidět, jak to dopadne když se málo střílí a dojde k populační explozi. Srážka s autem je tady docela rozšířený čuněčí hobby, stejně jako likvidace parků, hřišť, polí a golfů.
    KONZUM23: S vypouštěním prasátek to spolu s dovozem divočáků ze španělska zkusili amíci, dneska se to pokoušej zregulovat a moc se nedaří.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALUCARD153: Jde, ale za jakou cenu? Veg*ni mají etiku v žebříčku hodnot výše, než vlastní zdraví. Otázkou je, na jak dlouho. Každopádně je třeba na to koukat trochu komplexněji než klasickou zkratkou, která tady milionkrát zazněla, tedy kdo jí maso, ten jí hlavně uzeniny, junk food, apod. Spousta lidí, co jí maso a stará se o své zdraví, se stará také o původ masa na svém talíři. Donedávna jsem se osobně znal s každým králíkem, kuřetem, prasetem i kozou, která skončila na talíři a dle ohlasů zde je zřejmé, že nejsem sám.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT:
    ALUCARD153: Vsak ja tu taky nikde neobhajuju velkochovy. naopak. Takze nechapu, proc se argumentuje krmnou sojou, kdyz k zadnemu umelemu dokrmovani v tomto pripade nedochazi. Ciste posuzuji, kolik ropy spotrebuje krava, kterou sezeru ja v porovnani s jidlem, ktere sezerete vy.. A sorry, ja bez masa zit nedokazu. Zkousel jsem to a efekty na moji psychiku byly znacne negativni. Navic, zadna prukazna studie, ktera by dokazovala,ze maso neni prospesne zdravi neexistuje (prosim, nic mi nepostujte, cetl jsem toho skutecne dost a vetsina tehle proti-masovych studii trpi zasadnimi nedostatky v metodice, nebo rovnou priznaji,ze na nic neprisli, ale i presto doporucuji maso nejist)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Může a je to super, když to dělá. Proti malým farmám tu snad nikdo nebrojí.
    "Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit." ale tohle se ti snaží vysvětlit, že není potřeba. Že to právě jde i bez toho (až na pár vyjimek). Právě třeba skrz ty malé farmy.
    KONZUM23: Viděl a ? Cos nepochopil na tom umělém množení, kdy se přivádí na svět jen pro to, aby pro tebe pošel?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Jenže Krmné kukuřice, soji a dalších plodin se musí vypěstovat několikanásobně více než jaký je pak zisk kalorií z živočišných produktů, takže je to energeticky docela nevýhodné. Ale souhlas, že nic není černobílé (viz ti hraboši). S podporou lokálních surovin souhlasím - často si kupujeme biobedýnky a chodíme na farmářské trhy, ale určitě to nepokryje veškerou spotřebu (výjde to také dost dráž). Vždy je co zlepšovat.

    KONZUM23: prase v chlívku i v lese jsem viděla... Také jsem viděla prase v továrních halách, ve kterých se krmí průmyslově vyráběníma granulema (ze soji, kukuřice a pšenice), které se k nám dováží z velké dálky (nejčastěji z JA). V domácích chovech se krmí také např. bramborami, ale tyto chovy tvoří kapku v moři celkové produkce, takže mi Jardeš nepřipadá až tak nepříčetný.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Jenze tenhle pristup muze praktikovat i vegan. Nakupovat lokalni suroviny z mensich farem.
    Taky se nad tim da premyslet takhle: Kolik kalorii ropy je potreba na vyroby kalorii ze sojy? Jake jsou potom ty ekefty na tvory na tehle planete? Neni to proste cernobile.
    Jatka jsou jatka. Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit. I metody zabijeni se mohou lisit a nektere nejsou ani zdaleka tak brutalni, jako treba potkaji volne zijici zviratka, ktera jsou lovena jinymi zviratky.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    KONZUM23: ne, myslím, že by stačilo je přestat uměle množit.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Kéž by to takhle měla většina lidí. Já se po návštěvě bio-jatek u Jihlavy rozhodla pro veganstí, nicméně obdivuji každého, kdo se rozhodne velkochovy nepodporovat a připlatit si třikrát tolik.
    Nepřipadá mi nesmyslný - jde mi o rozlišení nevyhnutelného a možného. A třeba mám z přejíždění lidí nějaké sadistické potěšení nebo mi třeba chutná jejich maso :)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Proto nepodporuju velkochovy a ze stejnyho duvodu se snazim vetsinu ostatnich potravin zakoupit z farem, kde se pouziva tezka technika mene spise nez vice. Stoji me to 2-3 vice penez takhle se stravovat. Kupuju si maso ze zvirat, ktera si svuj zivot zila na pastvinach v celkove slusnych podminkach.
    Ty vidis, ze ja umyslne zabijim zviratka. Ja tim,ze jsem ochoten platit vic vidim,ze tem zviratum davam lepsi zivot az do jejich smrti.

    Tvuj primer k prejizdeni lidi je nesmyslny, protoze z prejeteho cloveka neni zadny uzitek. Celkove prirovnavani zvirat k lidem v naproste vetsina konci demagogii.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS:
    KONZUM23: Samozřemmě, že v rámci produkce rostlinných potravin omylem zahyne spousta zvířat, ale není to záměrem a nevyhnutelným cílem tohoto procesu. Také toto zvíře má nějakou šanci, že přežije - je to nešťastná nehoda, nikoliv nalajnovaný osud smrti na jatkách od svého narození.
    Fakt, že na silnicích každý den zahyne pod koly aut několik lidí, mi podle vás dává právo přejíždět lidi zclea záměrně? Opravdu by mě to zajímalo....
    To, že se již podílíme na nějakém utrpení nezamená, že je správné podporovat i to, kterému se můžeme snadno vyhnout. Etika je možná tam, kde je možnost volby.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: No tak ted uz to vis, takze az si priste pujdes pro chleba, vedome zabijes hrabose. tak se s tim smir.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam