• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SHEALA: Dobře, mohl jsem uvést lepší argument. Můžou být choroby nebo důvody, který medicána nepostihne. Navíc zaměstnání není jediná užitečná práce.
    Já jsem přesvědčen, že v rozpočtu chybí peníze kvůli lidem kteří nepracují i když by teoreticky (z donucení) mohli.
    Kdo zneužívá sociální dávky? - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/11822-kdo-zneuziva-socialni-davky
    Sborník 04 Pražské školy alternativ - Ekumenická akademie Praha
    http://ekumakad.cz/cz/publikace/sbornik-04-prazske-skoly-alternativ

    Já to nezavádím, ale podporuji kampaň která o těchto tématech chce vést diskusi.
    Ale já osobně podporuji to co ty považuješ za sociální nespredlnost. Já to pokládám za efektivní naplnění lidského práva na život + zákaz nucené práce..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT:Promiň, ale na deprese lze dostat invalidní důchod. Tohle není argument. Jak k tomu příjde člověk s postižením a/nebo závážnou chronickou nemocí, který pracovat chce a nemůže, a musí se plazit před posudkovým lékařem, aby dosáhl na adresnou dávku? De fakto kvůli lidem kteří pracovat nechtějí, ale mohou, chybí v rozpočtu státi peníze.
    Zavádíš významnou sociální nespravedlnost, pokud chceš peníze jen za to že existuješ, musí - li za tebe pracovat někdo jiný.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já ti to video nevnucuji, já se rád dívám na dlouhá videa :) Hogenová tam rozebírá něco co nazývá přemocňování.. Je to takový ten růst růstu, ale uvnitř logiky našeho uvažování... V nějakém vidu například říká: pokud člověka hodnotíme pouze podle jeho funkce tak ho lidsky zabíjíme.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: To je právě asi rozdíl mezi námi. Já nepohrdám (nebo se o to alespoň snažím) žádnou živou cítící bytostí. Ale ten příklad co si uvedl asi také není právě příklad onoho tak často omílaného flákače co nedělá nic užitečného, ale nikdo ho nikdy neviděl..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SHEALA: Mě nezajímá kdo je nebo není lenoh. Myslím si že každý má právo na důstojný život nehledě na to, jestli je zaměstnaný a dle toho jak pozoruji okolí na to zdroje jsou (peníze chcete li). Chci brát těm bohatým a dávat chudým (hodně zjednodušeně řečeno). Už jsem se tu k tomu přiznával mnohokrát že se považuji za "levičáka" :)
    Adesné dávky chápu, že jsou adresné. Nemyslím si, že by se měli nebo museli rušit všechny adresné dávky se zavedení ZP.
    Někdo může být zdravý výkoný a nemít práci a nemusí to být lenoch a i když by byl tak lenoch neznamená automaticky někdo koho bychom měli trestat.
    Už sem psal, že nejsem bojovníkem proti pozitivní diskriminaci (příklad s tím zvýhodňováním pracovních míst).
    U té babičky si myslím, že je v pořádku, že má peníze od státu i když není zaměstnaná.
    Ale není fér, aby se solidarita vztahovala jen na to co je zjevné a dá se změřit a zvážit.. Je sposutu věcí na které medicína nepřijde.. Spousta lidí může mít třeba depresi a kvůli tomu není schopná práce a diagnózu na to od lékaře nemá a proto je flákač, dokud si nedojde k lékaři? A může si člověk za svoje nemoce sám nebo ne? Podle psychosomatiky může psychika přivodit například zlomenou nohu. A do jaké míry je člověk svobodný a zodpovídá za svou psychiku?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Lidé mají různé motivaci pro činnost. Lenost = nedostatek motivace.
    Může to být racionální že ten člověk nechce dělat něco co považuje za zbytečné špatné či tak.
    Také může mít nějaký důvod, proč danou věc nechce dělat, kterému nerozumíš...
    Mě vadí fetišizace práce a zaměstnání, kterou hodně kolem sebe pozoruji...
    I adorace výkonu...
    Anna Hogenová, Pohled na současnost očima filosofky - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=h2f_wOAh8LE
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: hele, dochází ti rozdíl proč jsou adresné dávky adresné? Zrovna u těch lidí s postižením, je opravdu rozdíl, jakej výkon je schopnej podat mladej zdravej chlap, a jaká babička s rozjetou RS, a že pokud bude ten mladej zdravej podávat stejnej výkon jak babička s rozjetou RS... tak je lenoch línej.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já se od tebe nenechám urazit. Já tebe špínou společnosti nebudu nazývat. Ale s tvými názory nesouhlasím.
    Podle mě realitu příliš zjednodušuješ a věci hodnotíš aniž by ses o nich zamýšlel více do hloubky.
    Termín flákat je už hodnotová nálepka.
    Máš prostě spojené flákač=zlo.
    Je to asi tím, že jsem nepotkal žádného člověka kterého bych považoval za špatného, protože je flákač.
    Ty někoho takového znáš, nebo je to jen nějaký virtuální teoretický nepřítel, kterého nikdo nikdy neviděl?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: sry, blog je tady: http://blog.tomashajzler.com/ tamten odkaz ale také patří k němu :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: K takové deviaci jak jí popisuješ se hrdě hlásím i jí podporuji. Práce která je ponižující je pro mě jakožto INTP se sklony k anarchismu něco co je dle mého posuzování zlo, alespoň v tom případě pokud je to vnucováno za normu a veškerá hereze se má trestat. Já často dělám práci která mě neponižuje a není to ani tak o té práci, spíš o to aby nebyla aplikována politika cukru a biče a činnost mi dávala nějaký smysl nebo jsem viděl že je užitečná či k něčemu dobrá...
    Tvou filosofii pojetí práce odmítám a naštěstí nejsem sám.
    Mohl bych třeba zmínit Tomáš Hajzler který se zabývá svobodou v práci: http://www.svobodavpraci.cz/.
    A nebyl to flákač, ale naopak (syndrom vyhoření a práce v bance).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Znám pár invalidů a babička má roztroušenou sklerózu. Nemyslím si, že invalidé jsou automaticky lepší nebo horší lidé nebo více či méně potřební. A to babičku mám rád hodně a některé invalidy které znám těž. na některé nekvalifikované práce se preferují invalidé domnívám se, že kvůli nějakým slevám na daních (je to často v inzerátech "vhodné pro" nebo "pouze pro invalidy" a to znamená že neinvalidy neberou (ověřeno..). Já nejsem bojovníkem proti pozitivní diskriminaci. Jen tohle ZP prostě řešit nemá, má garantovat důstojný život (v rámci toho co finance svedou..) všem.


    XCHAOS: Tak mi to napiš do PM nebo někam proč jsem hovado (neříkám že s tím něco svedu) :-)
    A těch 10k, medián jsem si neřekl já nebo nevymyslel ale navrhli to jiní :) A pod 6k zvlášť v kombinaci při osekávání současného systému jsem odpůrce ZP (a rozhodně nejsem takto nastaven sám). ZP není primárně nástroj k tomu jak ušetřit peníze (to volně cituji Martina Shánila garanta sociálního systému ve straně kde je i xChaos - tedy u pirátů )

    HAWKS: To rozhodně nemusí být pravda. Možná to tak máš ty, ale nemá to tak každý. Nezáleží jen na tom, jak snadno člověk peníze získá, ale kolik jich má v rezervě, jestli je možné ten snadný způsob získání peněz zopakovat atd. Lidé s penězi zachází různě bez ohledu na to jak je získali. Nedávno jsem četl text jednoho básníka o tom jak žil v Ostravě. Horníci co tvrdě makali a fárali a pak prachy hned prochlastali a uvádí proč. Znám to třeba i z Kutné hory tam to probíhal obdobně (tvrdá dřina, nízký plat).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: kdo se chce flakat, at se flaka, ale za svy
    _BENNY
    _BENNY --- ---


    Iniciativa za Nepodmíněný základní sex
    http://www.nepodminenysex.cz/
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Slepá skvrna systému | č. 3 | 2013 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2013/3/slepa-skvrna-systemu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Disclaimer: id NEKORMANT (tedy někdo, kdo obhajuje "flákání se") je rozhodně méně nebezpečný, než:

    - někdo, kdo si koupil legendrání VŠ titul na plzeňských právech (lhář je horší než flákač, a u titulu JuDr zvláště - ten zpřístupňuje klíčová místa ve státní správě, já bych třeba nikdy VŠ vzdělání předstírat nemohl)

    - někdo, kdo zaplatil úplatek, aby dosáhl na lukrativní státní zákazku, obvykle předraženou a šitou jemu na míru (tohle je daleko nebepečnější, než nějaká drobná kriminialita - je to horší forma drzosti)

    - někdo, kdo se živí vymáháním pochybných společenských pravidel, které reálně dopadají pouze na náhodně zvolený vzorek populace (v horším případě slouží k cílené šikaně) a ostatní mají pouze zastrašit (jinými slovy: fearmongers a výběrčí výpalného všeho druhu jsou horší, než flákači)

    Existuje tedy velké množství pochybných, společností ale částečně tolerovaných ekonomických aktivit, které jsou z mého hlediska vlastně horší, než nicnedělání - jde většinou o aktivity, zabývající se klamáním a manipulací ostatních.

    Flákání je energeticky relativně málo náročné a neplýtvá neobnovitelnými zdroji a podle mě je potřeba si přiznat, že flákání se je fjůčr a zavést základní příjem - protože snižuje negativní externality a snížená rizika nám ostatním (člověk na ZP např. s menší pravděpodobností způsobí řetězovou dopravní nehodu, než řidič kamionu, který vozí ty samé potraviny zbytečně z jednoho konce Evropy na druhý, tedy i méně vzletů vrtulníků k nehodám, nžší zdravotní pojistné, apod. - náklady na ekonomickou hyperaktivitu nakonec neseme všichni, tak či onak... i ve společnosti která by zrušila daně bychom je nesli ve formě sdíleného rizika...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: skutečnost je ale fakticky taková, že díky Internetu si průměrně gramotný či informaticky zdatný invalida může dnes v rámci homeworkingu vydělat více peněz, než nekvalifikovaná neinvalidní pracovní síla... NEKROMANT sice skjutečně trochu hovado je, ale nikoliv asociální, a z jiných důvodů, než se domníváš ty. a ZP bych mu vyplácel (ale takový, jaký spočítám já - ne takový, o jaký si on řekne)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: byla to samozřejmě nadsázka. Jde ale o to, že tvrdím, že existuje určité procento lidí, pro které vytvořit pracovní místo je v jakémkoliv systému nákladnější, než jim vyplácet nějaký "důchod" (a to ve vyspělém, téměř plně automatizovaném kapitalismu ještě spíše, než v nějakém neefektivním byrokrtickém socialismu). a toto procento postupně narůstá.

    další věc jsou lidi s tím tzv. "basic skill" - evidentně, kdo se v ničem nezdokonaluje, ten pak nic neumí... celkově ale počet pracovních míst v systému totální dělby práce, ve které si vystačíš s "basic skill" (dejme tomu 80% percentil v rámci normálního rozdělení) postupně klesá. souvisí to i s tím, že majetek a tím i veškerá možnost poptávat cokoliv význameného na trhu se hromadí u dejme tomu 10% neschopnějších (a reálná kontrla pak třeba u toho příslovečného 1%, které teoreticky přímo ovládá finanční trhy a kritické největší korporace - nebudu řešit, jestli si to vůbec máme možnost ověřit nebo jestli je to jen teorie předkládaná k věření). s tím, jak narůstá stratifikace společnosti, se tedy dostáváme k tomu, že nějakých dejme-tomu 80% (to procento si dosaď sám - jde o odhad, ne výpočet) nepracuje na uspokojování svých potřeb - ale na vytváření nějaké show (pojmy: simulakrum, apod.) pro těch horních "nejschopnějších" 10% - uspokojují jejich představy o tom, co je smysluplná aktivita, kterou mají být zaměstnáni.

    další věc je ale i ta, že vývoj akciových a finančních trhů je stále více náhodný - je stále více náhodné, jaký podnikatelský záměr dosáhne na peníze investorů a jaký ne. je smutnou skutečností, že pokud se někdo snaží být "self made man", tak dnes uspěje s menší pravděpodobností, než někdo, jehož startupu se podařilo náhodně přilákat peníze investorů (prostě startupů je tolik, že čiré vynásobení pravděpodobnosti, že některé z nich nedělají nesmysl a současně tyto náhodou dostanou peníze, vylučuje firmy, které odstartovaly bez peněz investorů, téměř úplně ze hry). když někdo nadává na granty a dotace od EU, tak nevím, proč já bych neměl nadávat na peníze od investorů: pochopitelně mě nebaví zapojovat se do aktivit, které vydělají peníze někomu, kdo jich už tak má dost (nebaví mi projevovat konsensus). I tak to samozřejmě dělám (jinými prostředky) ale tam aspoň plán toto procento snižovat (např. skrze tlak na kapitálově silné dodavatele).

    tímto se ale zpět dostáváme k otázce toho, jak střední třída (tedy buržoazie - která je podle mě definována už od té francouzské revoluce snahou nějak se vymezit proti aristokratickým elitám, nebo proti elitám obecně) může bojovat s tím, aby byla na trhu práce nucena prodávat svůj basic skill za stále klesající tržní cenu (díky inovacím) - a aby současně nesla náklady na živení toho 10% percentilu nepřizpůsobivých/nepoužitelných. Dnes je střední třída nucena vytvářet iluzi, že tyto lidi nějak zaměstnává, což je podle mě chyba: jestliže je levnější jim ty peníze rovnou dát, než vytvářet pracovní místo, které stejně nikdy nebude doopravdy vydělávat, tak je lepší jít touhle cestou.

    prosazovat ZP znamená lidem zcela cynicky říct, že je sice nechci nechat umřít hlady - ale že je současně taky k ničemu nepotřebuju a nechci, aby mi do ničeho kecali. prosazování ZP pro mě tedy představuje důležitý prvek obajoby mého vlastního sebevědomí a svobody.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT, NEKROMANT: ty jsi normální asociální hovado a podobné kecy (za které se mi fakt otevírá kudla v kapse) značně diskreditují myšlenku NZP (pokud tedy něco takového, jako myšlenka, za NZP je).

    Z tvého pohledu, tedy ideální společnost není ta, která se stará o svoje slabé a nemohoucí členy, ale ta, která podporuje sobectví bez ohledu na ostatní.

    Jak normálně lidem nepřeju nic zlého, tak skoro mám pokušení tobě přát ten oprávněný invalidní důchod, aby sis vyzkoušel, jaké je to být "flákačem" třeba s roztroušenou sklerózou.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    NEKROMANT:
    jednoducha uvaha.
    Prijd za mnou a dam ti tisicovku..za ctrnact ni mi prijd rici co jsi s ni udelal. Nasledne prijd a den ume budes rejt zahradu a dam ti zase tisicovku. A ver mi, ze nad tim, za co utratis tu druhou budes daleko vice premyslet, protoze jeji ziskani te stalo mnohem vice namahy.. A to je to, co mam na mysli pojmem "kryti praci"
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Poprosil bych o přidání této stránky http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz do záhlaví :)
    Tady je FAQ: http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq tady: http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/odkazy odkazy na videa, přednášky, knihy a další místa kde se o ZP debatuje na internetu.

    Také doporučuji zájemcům o přednášky a debaty na živo chodit na semináře pražské školy alternativ :) Jsou debaty i mimo prahu viz web http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/ :)

    Možná by bylo fajn dát do záhlaví odkaz i na petici: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?lang=cs
    Pokud chcete kratší verzi tak můžete použít i http://petice.tk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam