• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Rad by som reagoval na ten clanok:
    1) Ako som uz v uvode diskusie pisal - Aliaska ma ten prispevok tak maly (voci ich priemernemu platu), ze ten prijem nesplna prakticky ziaden z aspektov NZP (je to cca 1000$ rocne hej).

    2) Co sa tyka Namibie - ja tam vidim jeden zasadny rozdiel. Vacsina populacia bola pred zavedenim NZP neuveritelne chudobna a nevedela sa z tej situacie pohnut. Zdoraznujem VACSINA. Takze ano, kupodivu sa zacali spravat ako standardna vacsinova populacia vo vyspelom svete a zabezpecili si s prijmom zakladne potreby, dalej investovali do vzdelania. A aktivnejsi zacali podnikat.

    Teraz sa pozrime do CR/EU - vacsinova populacia si udrzuje zakladne potreby, snazi sa svoje deti vzdelavat a aktivnejsi podnikaju. A to bez NZP, pretoze zivotny standard je niekde uplne inde ako v Namibii. Dost ina situacia podla mna.

    Neviem co z toho predpokladas, ze efekt bude rovnaky.
    REDTIME
    REDTIME --- ---
    FIONOR: Pokud by bylo zavedeno NZP, tak bych vam to video moc rad prelozil. Bohuzel musim chodit do strasne prace, tak na to nemam cas.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: ty poslys Junipetrus, odkdy ty rozumis nemcine, ze to sem pastujes?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    NEKROMANT: NZP maji uz ted tisice cikanskych rodin, ktere si namrdaly spoustu harantu za ucelem pobirani davek, a k zadne tvorivosti je to nevede. Pokud tedy nepocitame vymysleni dalsi a dalsi kriminality.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Was Menschen tun, wenn Maschinen arbeiten - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=tN5nnAHGvv4
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    NEKROMANT:
    penize jsou jen snadneji smenitelna forma majetku. Driv byly penize ze zlata a mely skutecnou hodnotu podle ceny toho draheho kovu, jenze to bylo neprakticke, tak se zacly tisknout penize (a tehdy se to cele posralo)
    Dalsi argument, jenz me napada je otazka, jak se vyrovnat s podminkami, ze jeden pracovat nechce a druhy nemuze
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    on to totiz neni zadny detail, umet dat si doporadku vydaje se svymi prijmy. ocekava to jiste mentalni kvality, ktere se promitaji i do dalsich zivotnich oblasti. jak se rika, snadno nabyl, snadno pozbyl. ne nahodou jsou ti nejbohatsi lide take nejsporivejsi a ke svemu jmeni neprisli tak, ze by se k nemu proutraceli.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: Podle mě je termín správné návyky hodně fádní. Věřím že hodně lidem by ZP pomohl, nemají problém si to spočítat, žít skromně a nerozhazovat, ale mají problém na straně příjmové. Já se mezi ně také řadím.

    no proste mas taky ty spatne navyky a dat ti kapesny, tak ho nekde profetujes. to je prave ono.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Jak končí hra dostihy a sázky? Tenhle argument proti ZP beru. Prodloužilo by to hru (kapitalistickou :P)a oddálilo cosi jako revoluci ve smyslu kvalitativní změny spíš jen restartu hry a rozdáním starých karet(nebo žetonů a bankovek) jinak zamíchaných...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Je to pravidelný příjem. Né jednorázová částka. Myslím že to je výrazný rozdíl. Podle mě je termín správné návyky hodně fádní. Věřím že hodně lidem by ZP pomohl, nemají problém si to spočítat, žít skromně a nerozhazovat, ale mají problém na straně příjmové. Já se mezi ně také řadím.

    HAWKS: Když nebude z čeho brát tak prostě klesne (ale všechny peníze jsou stejně dluh založený na důvěře ve splácení či možnost vykořisťování či jiného těžení z výhod věřitele..).
    2) Ve filmu byly ankety. Většina lidí si myslí že ostatní přestanou pracovat ale oni sami odpovídali, že pracovat budou :D
    Jak by jste se chovali vy se ZP?
    Také se můžeme kouknout na to co už je v praxi:
    Levá perspektiva » Nepodmíněný základní příjem vede lidi k aktivitě a tvořivosti
    http://levaperspektiva.cz/clanky/nepodmineny-zakladni-prijem-vede-lidi-k-aktivite-a-tvorivosti/

    Není to pouhá utopie? - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=NWZO2nVOF_Q


    Můžeš to chápat jako daň za to, že můžete být zaměstnání a zaměstnání je nedostatkové zboží.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    XCHAOS:
    napada me paralela s tou povidkou z ameriky, kde jinak mirny profesor nechal celou tridu propadnout..
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: A kolik procent lidí je teda podle teda hloupých ? Říkáš, že většina? Docela děsivá představa :-)
    Mně se ty projekty Svobody v práci líbí. Snaží se lidem připomenout to, co už asi zapomněli.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Jo myslel jsem si, že s tím jeho pohledem budeš souhlasit. Uváděl jsem ho hlavně pro tu zmínku o původu kreativity. Že nejde o nic vrozeného. Taky si myslím.
    GORG
    GORG --- ---
    Mně ta debata silně připomíná jiné povídání od Cleese o kreativitě a jejím zdroji

    John Cleese on Creativity - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=AU5x1Ea7NjQ
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Počkej, bavili jsme se tu o tom, že by se nikomu nelíbilo, vydělávat méně peněz. Ty asi píšeš teď o něčem jiném. Málokdo vyloženě touží mít míň, ale zas nutně nemusí mrzet. Mně tehdy třeba přišlo, že bych to s polovinou peněz měl problém utáhnout.. ale asi klamně.
    GORG
    GORG --- ---
    No paradoxně teď jsem vyžíval na měsíc s několikanásobně nižší částkou a jsem spokojenější. Asi méně utrácím, ale nepřijde mi, že bych měl míň.
    Zato s většími přijmy mi někdy ten plat ani nestačil, utrácel prostě víc. Asi potvrzuju tezi, že s rostoucími přijmy a/nebo nedostatkem času tráveným většinu času v práci, roste touha po kompenzaci požitky za peníze. Ať už v jídle, alkoholu nebo jinde.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Já myslel spíš to, jak se zdáš být přesvědčený, o tom "jak to je".

    Jinak jestli ti s tím hledání vyššího smyslu rozumím, mi to připomíná "čarodějný" způsob dělání práce, jak nejlépe dovedu, i pokud mě na ní něco s*re. S tím souhlasím, a snažil se o to v takových situacích. Ale moc nerozumím souvislosti s tím probíraným tématem. Že snaživé lidé toho dosáhnou?

    Napadá mě, že asi spíš koukáš na tu odbrácenou stranu mince .. oblast uvolnění otěží u těch, kteří pracují a pracovat chtějí, je myslím lákavou možností. Tedy nevnímat ZP jen z pohledu "flákačů" ale že ten zisk pro ty pracovité může stát za to, i pokud přinese méně peněz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAWKS: je to jednoduché: v tom případě se prostě nevyberou žádné daně a nebude z čeho zaplatit ten příjem. Takže je tam jednoduchá, samoregulující zpětná vazba: pokud by méně a méně lidí pracovalo, vybralo by se méně a méně na daních, a základní příjem by klesal na tak zanedbatelnou částku, že by lidi stejně pracovat museli. to, že se základního příjmu skutečně půjde "důstojně žít", to závisí na tom, že určitá část občanů, produkující poptávané zboží a služby, bude ochotna víceméně dobrovolně platit daně (překvapivě: já bych neměl problém platit daně, pokud by všechny účty veřejných institucí byly transparentní, a tím se lišily od účtů soukromých).

    Popravdě - já jsem navrhoval místo vyhlášení fixní částky prostě prohlásit, že určité procento státního rozpočtu se bude alokovat formou základního příjmu (za současného zrušení většiny dnešních podmíněných dávek samozřejmě). Vzhledem k tomu, že na daních se nejen každý rok, ale i každý měsíc vybere jiná částka, tak by to znamenalo korigovat výši vypláceného ZP v poměrně krátkých časových intervalech (asi jako se mění dividenda připadající na jednu akcii). Samozřejmě to také předpokládá, že občané budou mít lepší šance stopnout různé nesmyslné extrémně nákladné výdajové kapitoly rozpočtu, které by mohly mít na výši ZP vliv, v referendech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: to, jestli se tvůj koníček stane prací, o tom často rozhoduje to, jestli to děláš přesně podle požadavků někoho jiného, stihneš to dokončit v termínu, apod.

    (já třeba měl nabídky psát články na zakázku, a i jsem měl povolené si pak zveřejnit kopii u sebe na webu... ale jakmile to bylo "povinné", tak jsem prostě nebyl schopen dodržet termín... nemluvě o tom, že kdysi mě bavilo programovat a trávil jsem tím volný čas...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: teď vůbec nechápu, na co jsi odkazoval. a prosímě vysvětli mi, co myslíš slovy "celkový přínos" - pro koho? pro tebe? pro někoho jiného? pro společnost?

    dovedeš ještě zopakovat, co jsou základní teze, které obhajuju, nebo mi hodláš podsunout něco jiného?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam