_BENNY: Já bych právě na to zkusil mrknout z pohledu mikrokosmu normálního člověka, který nemá na domácnost rozpočet 1 bilion Kč. Ale třeba jen 30 tisíc. A ten člověk tu pobíhá po zemi, městech a silnicích, lesích a většinu času je v práci. Stát od něj vybere 40 tisíc, nebo lépe v tom původním příkladu 10 tisíc dostane od už skoro socky, middle-low class nebo nižší-střední society, který sice trochu pošlapává chodník, policii v životě neřešil kromě pár případů leda typicky. Stát ale na jeho zisku z práce poměrně dost profituje, a že to všechno je prý jen na udržení chodu systému, takže může být prý rád, že mu vůbec případně odoperují koleno nebo dají slevu na léky. (Když jsem šel naposled s angínou do lékarny s recepisem zaplatil jsem 400 Kc snad, člověk předemnou kupoval nějaké léky za 4000 Kč jsem zaslechl lékárník vyřknout cifru.. uf docela slušný kapky.. pomyslel jsem si, že ten člověk musí být asi milionář.. kde na to bere?)
Já vím, že stát dává tu nějaké miliony na rozvoj české filmografie, támhle armáda atd. Ale skoro se z toho zdá, že je to celý děsně neefektivní moloch. Co by stát mohlo hlavně zajímat jsou silnice, dálnice.. to je to, co fyzicky vidíme. Pak se toho hodně dává na sociální dávky, ale to není většina peněz, tak je ten zbytek opravdu dobře vynaložen?