REDGUY: No tak aspoň netvrdím, že to mám podložené objektivní fakty ,) Ty řeči o motivaci prací mi prostě přijdou budavatelské a už ta sebejistota v tom tvrzení, že je to tak, jak tvrdí Maslow nebo kdokoliv... možná na to máte razítko institucí, ale já to beru jako vytržené z kontextu. S člověkem určitě myslím můžeš manipulovat pomocí Maslowovy pyramidy, ale v tom vidím spíš využití zvířeckosti v lidech. Ta vnás je stále ale... člověk má svobodnou vůli oproti zvířatům, to je asi hlavní rozdíl. Rozhodně se od zvírat liší.
Cim se pozice nezamestnaneho na podpore lisi od pozice cloveka ve spolecnosti, kde je zaveden NZP? Automaticky dostava penize na hranici zivotniho minima. V cem je rozdil?
No tak liší se hlavně tím,že NENÍ automatická - každý měsíc o tom rozhoduje explciitně úředník, což je plýtvání zdrojů, času a asi i důstojnosti toho člověka
Jinak je asi menší. Nemám te´d přesnou pedstavu, přídavky na děti asi udělají své, ale jinak 3500 jako takových je menší než je uvažované NZP. Možná k tomu mají ještě přídavky na bydlení... nevím, ta částka mi v tom nepřijde až tolik podstatná jako, že to není automatický nárok. Je tam celá řada podmínek, které můžou být subjektivně hodnoceny.
Co mě ale zaráží je, že tady se neustále ale naprosto nonstop hovoří o flákačích, nemakačenkách, parazitech.. ale když se to hodí, najednou mi ty i jiní přiznáváte, že něco jako NZP je vlastně už dnes, a že vám vlastně vadí to, že by ty peníze dostali k platu i ti pracující. Tedy ne nemakačenkové. Tedy že by si polepšili ti, co se snaží. Což osobně já viděl jako hlavní výhodu NZP.
Mně to přijde paradoxní logical fallacy téhle stránky opozice k tématu -
ti, co dnes pracují by přestali pracovat, protože díky NZP by se pro nezaměstnané nic nezměnilo? :-) Prostě nerozumím, proč je zpochybňováno, že s NZP by naopak motivace pracovat vzrostla, protože by dávalo větší smysl pracovat, protože o to měli víc pěnez. Dnes když nepracuješ tak při nejhorším budeš mít, jak říkáš, od státu dávky, takže proč se snažit. Naopak.. čím si chudší, tím pravděpodobněji ti ty dávky dají. Není to na hlavu? :-)