• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Jak si přišel na těch 276 miliard? Já to počítal ročně vzhledem k počtu nezaměstnaných. Těch je něco málo přes půl milionu. To jsou desítky miliard max ročně. To mi výchazí na 3500/měsíčně, což je max. hodnota současného dnešního ŽM (které podle ne/docházení na pracák může klesnout i na 2200Kč dle šoučasné legislativy)

    3500 x 12 měsíců x 565 313 = 23 743 146 000 Kč

    Nebo jsem něco přehlédl? Hovoříme tu o životním minimu.
    KAI
    KAI --- ---
    URZA: jen par poznamek, kdyz uz jsem ten predlouhy clanek prelouskala :]

    free money helps - ja bych treba nemela vubec nic proti "free money". jenze NZP ma byt o vytvoreni dlouhodobe sobestacnyho zivotaschopnyho celostatniho systemu, kde lidi vydelavaji vzajemne sami na sebe, coz je rozdil treba od pripadu, kdy se cela Kanada sklada danema na jednu delfini vesnicku. takze jedine ze bychom objevili nejakeho bohateho strycka sponzora, ktery by chtel v CR provest experiment, anebo bysme nekde nasli Hrnecku var a Oslicku otres se :]

    For the first time in history we are rich enough to finance a robust basic income. - kdo, ti holandani? :] tech hrubych propoctu pro CR uz tady probehlo tolik, jenze tebe to nebavi cist, takze to ani nebudu hledat. ve zkratce - ty nejpozitivnejsi vychazi tak, ze bychom si mohli dovolit takovou pidi midi variantu NZP, ze ktere by beztak nikdo nevyzil a tudiz by to nenaplnilo tu oblibenou ustavu, dle ktere ma kazdy pravo na dustojny zivot.

    Switzerland may be the first country to introduce a basic income. - prej to tam s podporou myslenky zas tak slavny neni, moc bych na to nesazela.

    NZP debatam trikrat zdar!
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Životní minimum totiž není automatické, jak si psal. To by stálo 23 miliard - _MESICNE_. Rocne 276 miliard, cili CTVRTINU celyho rozpoctu CR. Tak a ted prosim vysvetli, ktere vydaje rozpoctu bys skrtnul, abys to dal dohromady...

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Teď si zas odporuješ. - ale kdeze. Ona totiz vyse podpory v nezamestnanosti se meni v zavislosti na dobe nezamestnanosti. Takze, slo by prosim odpovedet na moje otazky? Aspon na tu zakladni "kde na to vzit"?
    GORG
    GORG --- ---
    Ad rozpočet.. psal jsem tu přesně jak vyřešit alespoň nepodmíněné životním minimum. I to se tu setkalo víceméně se skepsí a pocitem přílišné štědrosti. Životní minimum totiž není automatické, jak si psal. To by stálo 23 miliard (nevím kolik to stojí dnes to podmíněné, možná by to ani nebylo o moc dražší redukcí byrokacie). Napsal jsem, jak je získat. Opět výhrady a zas výhrady.

    Jako evidentně máme na sociální politiku jiný názor, vyjasnili jsme jak koukáme na motivací, a asi se shodneme, že se v tomhle neshodneme. Nevidím důvod, to dál řešit.
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Dnes kdyz nepracujes, mas nic nebo malo. S NZP kdyz nepracujes, mas vic.

    vs

    Cim se pozice nezamestnaneho na podpore lisi od pozice cloveka ve spolecnosti, kde je zaveden NZP? Automaticky dostava penize na hranici zivotniho minima. V cem je rozdil?

    Teď si zas odporuješ.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Ty řeči o motivaci prací mi prostě přijdou budavatelské - coze? Jake reci o motivaci praci? Rec je o motivaci K praci.

    Jinak je asi menší. Nemám te´d přesnou pedstavu, přídavky na děti asi udělají své, ale jinak 3500 jako takových je menší než je uvažované NZP - no, tak to zjevne nemas predstavu jak podpora v nezamestnanosti funguje.

    s NZP by naopak motivace pracovat vzrostla, protože by dávalo větší smysl pracovat, protože o to měli víc pěnez - WTF? Dnes kdyz nepracujes, mas nic nebo malo. S NZP kdyz nepracujes, mas vic. Proc by podle tebe ROSTLA motivace pracovat, kdyz by KLESL rozdil mezi prijmem bez prace a s praci?

    A btw, prosim,, bud tak laskav a odpovez otazku kterou uz jsem tady kladl ostatni: odkud by se na NZP braly prostredky?
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: No tak aspoň netvrdím, že to mám podložené objektivní fakty ,) Ty řeči o motivaci prací mi prostě přijdou budavatelské a už ta sebejistota v tom tvrzení, že je to tak, jak tvrdí Maslow nebo kdokoliv... možná na to máte razítko institucí, ale já to beru jako vytržené z kontextu. S člověkem určitě myslím můžeš manipulovat pomocí Maslowovy pyramidy, ale v tom vidím spíš využití zvířeckosti v lidech. Ta vnás je stále ale... člověk má svobodnou vůli oproti zvířatům, to je asi hlavní rozdíl. Rozhodně se od zvírat liší.


    Cim se pozice nezamestnaneho na podpore lisi od pozice cloveka ve spolecnosti, kde je zaveden NZP? Automaticky dostava penize na hranici zivotniho minima. V cem je rozdil?

    No tak liší se hlavně tím,že NENÍ automatická - každý měsíc o tom rozhoduje explciitně úředník, což je plýtvání zdrojů, času a asi i důstojnosti toho člověka
    Jinak je asi menší. Nemám te´d přesnou pedstavu, přídavky na děti asi udělají své, ale jinak 3500 jako takových je menší než je uvažované NZP. Možná k tomu mají ještě přídavky na bydlení... nevím, ta částka mi v tom nepřijde až tolik podstatná jako, že to není automatický nárok. Je tam celá řada podmínek, které můžou být subjektivně hodnoceny.

    Co mě ale zaráží je, že tady se neustále ale naprosto nonstop hovoří o flákačích, nemakačenkách, parazitech.. ale když se to hodí, najednou mi ty i jiní přiznáváte, že něco jako NZP je vlastně už dnes, a že vám vlastně vadí to, že by ty peníze dostali k platu i ti pracující. Tedy ne nemakačenkové. Tedy že by si polepšili ti, co se snaží. Což osobně já viděl jako hlavní výhodu NZP.

    Mně to přijde paradoxní logical fallacy téhle stránky opozice k tématu - ti, co dnes pracují by přestali pracovat, protože díky NZP by se pro nezaměstnané nic nezměnilo? :-) Prostě nerozumím, proč je zpochybňováno, že s NZP by naopak motivace pracovat vzrostla, protože by dávalo větší smysl pracovat, protože o to měli víc pěnez. Dnes když nepracuješ tak při nejhorším budeš mít, jak říkáš, od státu dávky, takže proč se snažit. Naopak.. čím si chudší, tím pravděpodobněji ti ty dávky dají. Není to na hlavu? :-)

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Já osobně ten svůj pohled mám podložený jen těmi idejemi - ehm... idejemi? Chapu spravne ze tvuj pohled neni podlozen fakty, ale tim jak si predstavujes ze to je? To vysvetluje mnohe 8)

    Jinak teda nemyslím, že by tu někdo byl v situaci, jako kdyby bylo zavedené NZP. - ne? Cim se pozice nezamestnaneho na podpore lisi od pozice cloveka ve spolecnosti, kde je zaveden NZP? Automaticky dostava penize na hranici zivotniho minima. V cem je rozdil?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    REDGUY: část nezaměstnaných na podpoře opravdu pracuje. Ono pokud máš dům, za domem zahradu, k tomu slepice a prase, a vše má fungovat, makáš furt.
    No a jen tihle, co makají, byť ne za peníze, ale za plody ze zahrádky a taky že se to má, patří k těm zaměstnavatelným i po delším čase bez zaměstnaneckého poměru (bez ohledu na to, zda z toho byly odvázáni, že v 5 ráno krmí/vypouští slepice, nebo ne).
    Výše zmíněné dojmologie není, spadá pod sociální práci, například.
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: No spíš zpochybňuju, že víte, jak to je :-) Já osobně ten svůj pohled mám podložený jen těmi idejemi

    Jinak teda nemyslím, že by tu někdo byl v situaci, jako kdyby bylo zavedené NZP. To by už nebylo potřeba NZP zavádět, ne? ,) Jo aha.. tobě vadí, že by NZP týkalo i těch, co pracují? :) Ti nejchudší teď už nějaké peníze dostávají ano.Musí snažit být dostatečně chudí, aby na ni měli nárok.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Prostě že úroveň motivace je z vašeho pohledu podle mě spíš taková budovatelsky-řeznická :) Nedodložená. - no tak doloz ze to je jinak. Ukaz napriklad, ze vetsina nezamestnanych na podpore (cili lide v podobne situaci jako kdybys zavedl NZP) se venuje produktivni a uzitecne praci "jen tak", prestoze nemusi. Oh, wait...
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Myslel jsem to tak, že ty témata splýváte. Není možné zaměňovat (animální) potřebu přežití s pracovním trhem a hovořit u toho o motivaci "hovádka boží".

    Jako jde, a přežití v civlizaci s vyděláváním peněz tady souvisí (strach z nedostatku peněz je strachem ze smrti), ale implikovat z toho téma lidské motivace jako takové, tomu prostě nevěřím, a přijde mi jako zcela arbitrárně hozené.

    To je ad., že by uvolnění otěžení způsobilo kalaps civlizace, protože by většina seděla u televize. Prostě že úroveň motivace je z vašeho pohledu podle mě spíš taková budovatelsky-řeznická :) Nedodložená. Zdráhám se komukoliv věřit s tématem motoru lidské činnosti.. Freud za zdroj považoval libido, jiní zas něco jiného, potenciálně některé věci můžou být skrtý projev libida.. a lidé co rozumí řeči peněz na to přišli.. tím motorem jsou peníze a soutěž, sociální darwinismus.. no ta jistota je prostě zarážející. že se to tak jeví, neznamená, že to tak je :-) společnost, která zavírá blázny do "vězení", autisty nechápe taky, taková společnost má myslím k pochopení člověka ještě daleko co do klasické newtonovské vědy. Takže tvrdit, že jste to tu ve všech směrech argumentačně převálcovali...? Snad leda s tím rozpočtem upozorňujete na problematické místo celé věci.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Vy tu ale střídáte témata jak ponožky - a proc ne? Bohuzel, zastanci NZP nedokazou rozumne odpovedet ani na jedno tema. Nikdo poradne nevysvetlil, odkud na NZP brat penize, nikdo nevysvetlil, co by pak k praci motivovali ty lidi, pro ktere je vrchol blaha civet na bednu... proste idea NZP je rozbita na vice urovnich nez jen jedne. (xchaosi, co mi to jen pripomina 8)) )
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Co se týče trhu práce.. ok, to jsem teď neřešil. Za co dostaneš peníze nebo je pro ostatní "užitečné", je trochu jiné téma. To že mi za programování někdo platí.. ok, supr. Pro mě nikdy nebylo motivací, že z toho budu mít peníze.. teda až pak. Vy tu ale střídáte témata jak ponožky :) Jednou o motivaci sprostého člověka, jindy o trhu práce.. jindy o ekonomice.. jindy o psychologii..

    Já jen, když čtu ty budavatelský řeči o povaze člověka, tak žasnu nad tou jistotou, co je lidskou motivací k "práci". Nechcete to nechat filozofům, teologům a duchovním, na který můžete nadávat aspoň nadávat, jak ty jejich obory ubírají z rozpočtu? :)

    Ona ta marketingová psychologie není myslím ještě žádný svatý grál... z mého pohledu psychologové tápou nad člověkem.. a drží se spíš primitivního behavioralismu, což je ta typická kauzalita. Je použitelná snadno pro manipulaci, ale pro pochopení člověka?... Nemyslím.

    Jakože uznávám, že řeči o rozpočtu nemůžou být při zavádění asi tak jen snílkovské a "ono to nějak bude, lidi jsou láska", ale slyšet ty cynicky materialistické pohledy na tom poli ideí mzslím, že si tím berete hodně velké sousto
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Deti jsou irelevantni, hrajou si proto ze je to bavi. A samozrejme ze existujou lidi, ktery jejich prace bavi. A spoustu z nich to bavi tak, ze by tu praci delali i zadarmo. Spousta lidi dokonce za moznost nejakou praci plati a rika tomu konicek.

    Ale to bohuzel neplati univerzalne. Ne kazdy ma schopnosti delat praci ktera by ho bavila. Ne kazde zabavne prace je tolik aby ji mohl delat kazdy kdo chce. A v neposledni rade, spousta lidi ma preference toho co je bavi nastavene tak, ze na prvnim miste je neco, co se ani nahodou za praci vydavat neda.


    GORG: Máme oproti nim vlastní vědomí, hypotalamus - rekl bych ze "hypotalamus" znamena neco jineho nez si myslis.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Bla blabla.. hlavně že rozumíte lidské duši. Tak se tu plácejte po zádech, já na tyhle budovatelský kydy fakt nemám čas.
    GORG
    GORG --- ---
    Já tedy prací pro peníze pak motivaci k programování ztrácel. už od první chvíle. Pracoval jsem při vejšce a vedlo mě to k tomu, že jsem vejšky nechal... nejistej, jestli vůbec chci v oboru IT pracovat. Takovým způsobem demotivovalo reálné zaměstnnání v korporaci.
    Jakože možná je to potřeba nebo bylo potřeba k přežití.. ale motivuje? Spíš stresuje.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: kdo kde dava rovnitko mezi cloveka & zvire, ty debile :-)
    to ze clovek musi jist stejne jako zvire zrat jeste nedela z cloveka zvire nebo ze zvirete cloveka.
    boze, to je zas erupce intelligence ...

    nicmene, muzes me usvedcit z omylu & misto pozivani jidla muzes programovat v pascalu. po 6 mesicich uznam, ze jsem se mylil.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam