MIKEE: no, pokud počítáš DPH extra, tak daň kterou zaplatí spolumajitel s.r.o. (který tuším nemusí platit soc.poj. - jen zdravotní) je 19% daň z příjmu právnické osoby a 15% daň z příjmu fyzické osoby. což mi tak drastické nepřijde (kolegům jo, já to srovnám s daňovou progresí, které jsem jako živnostník byl vystavený v 90. letech, která byla horší)
tahle argumentace je celkově mimo mísu, protože většina příjmů státu dnes pochází ze spotřebních daní - zejména DPH - které mají jinou logiku, než daně ze mzdy nebo zisku (prostě z příjmu): jednak jsou odolnější vůči daňovým optimalizacím, jednak představují v podstatě formu "vynucené solidarity spotřebitelů" (protože fakticky DPH zaplatí jen spotřebitelé a ne ti, kdo něco dělají)
jako já neříkám, že mám jednoduché odpovědi na všechno, rozhodně. podstatné je, z jakých pozic ten ZP kritizuješ: většina odpůrců po nějaké době trvání debaty připustí, že požadují minimální ozbrojený stát bez jakéhokoliv sociálního systému. (což ale není současný stav! já současný stav pokládám mj. za obtížně kontrolovatelný a zneužitelný - rovnost se přeci jen hlídá snáze, než jiné věci...)