• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JORIM
    JORIM --- ---
    MANFRED: No, já teď koukám na stránky Komise, ale ta evropská občanská iniciativa někam zmizela... Neví někdo, v jakém je to stádiu?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    RAINBOF: kde se na to vezme je podle zastancu NZP zcela irelevantni.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JORIM:
    520 mld to hodí při odbourání přídavků na děti, jinak 600mld.


    Ale tak ono jim je jasný, že to nejde, takže šup s tim na evropskou komisi.
    Ústy českého guru NZP (je to jako vždy komkrétní, propracovaný, podložený výpočty a studiemi:-):
    "Zástupci iniciativy však počítají s tím, že by se tato otázka neřešila na úrovni jednotlivých států. „Je potřeba také transnacionální opatření proti spekulativnímu kapitálu, tyto věci nelze řešit na úrovni států,“ říká Hrubec a mluví o Tobinově dani (tedy dani z finančních transakcí) zavedené od začátku roku 2014 v 11 zemích eurozóny*, omezeních pro firmy, které využívají daňových rájů, a progresivním zdanění jako o možnostech, jak peníze získat a zachovat přitom některé stávající dávky, například pro zdravotně postižené. Zmiňuje i belgický návrh, podle kterého by Evropská komise vyplácela stejnou částku všem obyvatelům EU. Podle některých modifikací návrhu by se částka mohla lišit podle výše nákladů na život v jednotlivých zemích nebo regionech."

    Ta evropská komise teda ale musí vydělávat, když by na tohle měla peníze.....
    *Doporučuju si o tý dani něco přečíst, taky dobrá legrace.
    A jak koukám, furt jim nedocvakává, proč existujou daňový ráje.


    JORIM
    JORIM --- ---
    HITOKIRI: Nezahrnuje důchodce (těm zůstane důchod v současné výši, protože jinak by si pohoršili), děti a studenty.
    HITOKIRI
    HITOKIRI --- ---
    JORIM: 650mld je dost málo, to je cca 10500 na osobu a měsíc? (cca 5mio pracujících)
    JORIM
    JORIM --- ---
    RAINBOF: No, závěr z toho článku je spíš takový, že to nejde, protože 70 % daň je nesmysl.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JORIM: nevidím tam kde na to vezmem.... napadlo mne jaký dopad na menu by to asi melo... když vice jak pul měny bude v daňovém aparátu...
    JORIM
    JORIM --- ---
    V pondělním Respektu Ondřej Schneider počítá, kolik by to stálo. NZP pro všechny (mimo důchodců, kterým by zůstal normální důchod) cca 800 mld. Kč. Pokud by NZP byl jenom pro dospělé v produktivním věku (tj. ani pro studenty), pak nějakých 650 mld. Asi 130 mld. by se ušetřilo na všech možných sociálních dávkách a na platech úředníků na sociálních úřadech. Celkem 520 mld. Kč.
    To by podle Schneidera znamenalo zvýšení sociálního odvodu ze současných 30 % na nějakých 70 - 80 % mzdy. Podle Schneidera by to znamenalo, že spousta lidí by buď přešli do černé ekonomiky (a přestali by platit daně) nebo by přestali pracovat úplně. Nechcete mu tam někdo napsat, že tomu nerozumí?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tak co už jste přišli na to kde/jak na to vezmete nebo jedete pořád dojmologii ?
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Jo sory to je pravda. :) No měl jsem namysli ekvivalent v onom "naplnění základních životních potřeb na důstojné žití". Přeuspořádají se zdroje.. at už novou měnou (v duchu některých dnes existujících lokálních měn) anebo při neexistenci měny jako takové. Chtěl jsem říct, že ano rozpočet a čísla, ale do jaké míry odráží skutečně tu výměnou energií té práce? A některé korporace mají větší profit než jsou rozpočty států. Proto mi přijde, že i ten rozpočet může být nafukovací.
    I teda z mé naivní představy, když vidím, že rozpočet letošní je několikrát vyšší než před několika lety. Za pár let může být rozpočet klidně ty tři biliony. To snad není inflací?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HITOKIRI: a aniz by to melo vliv na HDP :)
    HITOKIRI
    HITOKIRI --- ---
    _BENNY: rekla nam, že pro zajištění daného NZP bysme museli cca ztrojnásobit daňovou zátěž :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HITOKIRI: co nam ta cisla s HDP tedy rekla o celospolecenske problematice v souvislostech, kdyz na HDP sahat nebudeme?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    HITOKIRI: v tom co jsi predlozil je ale jeden nevyrceny predpoklad. ze jakmile HDP rozdistribuujes do NZP, tak ti zustane HDP nadale stejny. to je ovsem hodne silny predpoklad (& podle me veskrze mylny).

    receno jinymi slovy, takovou rosadu udelas jenom jednou :-))
    HITOKIRI
    HITOKIRI --- ---
    _BENNY: špatné přirovnání :-), je to jako když se bavím o projektu a já bych řekl, jen tak pro zajímavost, všichni jak tu jsem dohromady máme příjem X a ten projekt je z těch příjmů Y procent. (a ano, z těch příjmů si každej platíme taky bydlení a jídlo) Je to prostě poukázaní dané celospolečenské problematiky v celospolečenských souvislostech. :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HITOKIRI: Není nutné to chápat jako podporu NZP jen jsou to čísla která dávají do souvislosti NZP s výkonem naší ekonomiky.

    pokud operujes s temito cisly, uz tim holt neco rikas, tomu se nevyhnes. je to jako kdybych ja v ramci debaty "kde vezmeme penize na nas projekt?" zacal "jen tak pro zajimavost" hazet cisla typu kolik vydelava muj soused, kolik jinych sousedu v okoli dosahuje jeho zivotni urovne a jak spatne se maji jini lidi ve srovnani s nim.
    HITOKIRI
    HITOKIRI --- ---
    _BENNY: Mě nejde o nic, nechávám na zastáncích NPZ jak se poperou s tím, co jsem předložil. Není nutné to chápat jako podporu NZP jen jsou to čísla která dávají do souvislosti NZP s výkonem naší ekonomiky.

    Dál jsme teda sklouzli k platům a přerozdělování příjmů mezi pracující, kde mi přijde zajímavé, že jenom 62% HDP tvori mzdy, což mi přijde zajímavé, podobných hodnot dosahují jenom země s velkým nerostným bohatstvím (kde Norsko, Švédsko a Kazachstán)...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SEAMON: jen ho nech. aspon je videt, ze mu jde o klasicke znarodneni vseho aka '48.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    HITOKIRI: Ono myslim, ze elementarny problem je ten, ze realne mozes disponovat akurat tak rozpoctom, ale nikdy realne nebudes disponovat HDP. Preco teda do toho HDP vobec tahat?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: K tomu by som povedal asi tolko - NZP ma ambiciu totalne prestavat strukturu statnych vydavkov. Zasadne menit statnu spravu a urobit n dalsich nespecifikovanych zmien. V tomto smere ide vyrazne dalej ako drviva vacsina politickych navrhov a to pekne daleko do historie. Takze, je myslim porozumitelne, ze k tomu pristuju ludia s velkou davkou opatrnosti.

    Momentalne formulacie NZP su prave na tej urovni vseobecnych politickych kecov, tj. to ze sa ti zdaju zmysluplnejsie je skor podla mna osobna preferencia.

    Mne z tejto diskusie vychadza jedna vec pomerne jasne - ak to niekto mysli zo snahou o NZP naozaj vazne, tak je prenho otazka financovania uplne esencialna. Pokial tu nedokaze dostatocne rozumne "predat", tak moze tvrdit o NZP co len chce a urcite spektrum ludi na to nikdy nepristupi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam