OMNIHASH: jaký přínos pro společnost má člověk, který (za) celý život:
- vydělával prachy na trhu spekulacemi nebo na trhu s bitcoiny nebo na černém trhu (prostituce, psychotropní látky)?
- měl jedno, dvě nebo více dětí, které některé makají a některé makat nebudou, někoho děti vůbec makat nebudou a někoho děti budou makat všechny.
- se jedinkrát usmál na člověka, který byl před sebevraždou a ten úsměv jej od toho odradil a teď maká a odvádí daně
- dělal X hodin denně dobrovolníka (kdekoliv)
- atd.
Přínos jedince pro společnost nelze měřit, a už vůbec ten přínos nelze redukovat pouze na výši odvedených daní. To je pouze přínos do státní pokladny.
OMNIHASH: v ČR, USA, UAE, Kuwajtu, ani v Norsku to nezpůsobuje ZP. Člověk, který nechce pracovat nepracuje už ani teď.
Mluvíš o principu ZP, který je definován s výší, která má zajistit důstojný život. Já jsem mluvil o ZP obecně.
MANFRED: termín "důstojný život" je samozřejmě neurčité zobecnění pro usnadnění komunikace. Jednoduše to v kontextu ZP znamená to, co stačí na pokrytí základních životních potřeb plus něco malinko navíc na seberealizaci. To, že to není přesně definováno je jedno, protože k té přesně vyhovující a utáhnutelné výši se dá dospět empiricky postupným zvyšováním ZP. Nebo se to definuje nějakým výpočtem, na kterém se shodneme.
ZP neřeší opilce a gamblery, stejně tak je neřeší současný sociální systém. Takže ZP tento problém nezpůsobuje a není horší než současný systém, proto to nemůžu brát v potaz jako argument. Tento problém má příčiny jinde a vyřeší se tím, že se zaměříme na jeho příčiny. Sociální systém s tím souvisí velice nepřímo, protože sociální systém může tak akorát zabránit některým příčinám, které ten problém způsobují, ale už hůře je může způsobit.
REDGUY: výše ZP není jasná. Není jasná ani proponentům. Ta částka se jen plácnula, aby si laik mohl udělat představu o jak velké výši cca se tu hovoří, pokud by ZP měl mít zajistit důstojný život. Všichni se na to ptali, takže bylo potřeba nějakou přibližnou výši stanovit a začít používat, ale stále s tím, že se jedná o diskuzi a snahu o provedení analýz z pohledu EU.
Já se ke konkrétním představám samozřejmě dostanu, ale potřeboval jsem nejprve obecně vysvětlit, že ZP samotný není nesmysl a že předmětem sporu je ve skutečnosti způsob financování a jeho výše. Eliminace budoucích rizik diskuze :)