• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Společnost o dvou členech? :) To je vtipný příklad.. Tam když každý bude mít jiný názor tak se nemohou ani demokraticky dohodnout :D Takže právo založené na tom že někdo něco navrhne a většina to odhlasuje v tomto případě není možné... - možná je konsenzus, právo silnějšího a nebo vzájemná láska :D
    Příklad: Slabší (ten co by neměl například pušku) by chtěl třeba mít právo na soukromý majetek a ten druhý silnější ne.. :)
    Nejlepší by bylo když by byly na nějakém hezkém ostrově/zemi to je jedno kde.. kde by bylo dostatek jídla a vody a absence nějakého extrémního počasí se kterým by si neporadili.. Pak by nemusel pracovat ani jeden a když by chtěl tak by mohl :) Ale pokud by to byly dva chlapi tak by se stejně nemohli pohlavně rozmnožit takže ta "společnost" jak jí chápeme (nechci řešit jestli Arnošt věří v nesmrtelnost a boha a Bedřich na reinkrarnaci...) by tak jako tak zanikla.. (pokud by nebyly dobrý ve vědě a nenaklonovali se.. :D).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Ale jen se vést je podle mě lidské právo - jen pro kontrolu, jestli slovo "pravo" chapeme oba stejne. Pro jednoduchost si to predstavme v malem, na spolecnosti ktera ma jen dva cleny, Arnosta a Bedricha. Chapu spravne, ze tvrdis, ze pokud se Bedrichovi nechce pracovat, tak ma "pravo se jenom vezt" a Arnost na _povinnost_ ho zivit a poskytnout mu dokonce vic prostredku, nez kolik je zivotni minimum?
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUBOB: zamestnava se on sam a smenuje dobry pocit.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Je uplne fasa pre ludi, ktori principialne pokryju svoje zivotne naklady v ramci NZP prijmu a akukolvek pracu budu moct povazovat za bonus pomimo.
    No tohle myslím vystihuje dost , co mě se osobně na to ZP konceptu líbí.

    Jinak nevím odhadnout to, co popisuješ níže, že to určitým způsobem bude kolabovat ekonomiku a vůbec systém. To je samozrejmě možné. Ale možná bych tyhle uvahy nebral zas až tak dogmaticky.. vzorce chování se mohou změnit, jak jsem tu zkušel nastínit.

    Pokud nějaký program podobně jako ZP zkusí z práce udělat něco, co využívá vnítrní zdroje člověka.. tu jeho vnitrní energii tvorit, rozhodně mě to bude zajímat taky. Jak jsem psal - mě ZP jako první reakce přišlo, že je to kravina. Některí mě tu pasovali na obhájce/zastánce/propagátora, ale já jen tu myšlenku převaluju, nezavruhuju, povídám o ní.. nedá se ríct, že bych byl nutně propagátor v tomhle směru.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LiveLeak.com - Video resume
    http://www.liveleak.com/view?i=ba7_1396066171

    I just want free money! I do not believe in working! I think I'm way too talented to have a job!

    (Potrefene husy se ozvou za 3... 2... 1... 8) )
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Skor som chcel preukazat to, ze NZP nie je dobre pre vsetkych. Je uplne fasa pre ludi, ktori principialne pokryju svoje zivotne naklady v ramci NZP prijmu a akukolvek pracu budu moct povazovat za bonus pomimo.

    Akonahle chces fungovat stabilne nad NZP hranicou, tak ti NZP skor sposobuje problemy, kedze budes mat x konkurentov, ktori si potrebuju len privyrobit - tj. budu lacnejsi. A taktiez budes mat potencialne kvantum kolegov (pripadne podriadenych), ktori budu skor na urovni brigadnikov. Mozno ak budes extra super odbornik, tak budes stale dobre plateny a ziadany - len to plati aj teraz.

    Proste tvarit sa, ze NZP nebude mat nejaky negativny dopad na urcitu skupinu ludi je naivne.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Preco je to irelevatne - lebo sam hovoris, ze to v EU asi nebude fungovat rovnako. Takze argumentovat tym, ako na taky stimul reaguje podvyzivene spolocenstvo je vcelku scestne. To ze je niekto v EU chudobny (ono uz len v tomto pojme je zasadny rozdiel v ramci EU statov) je diametralna situacia voci tej chudobe aka je realna v krajinach kde tieto experimenty vykonavaju.

    Co tie experimenty akurat tak ukazuju je to, ze extremne chudobny ludia sa budu spravat podobne ako my vo vyspelom svete a budu si zabezpecovat tie potreby, ktore aj my povazujeme za dolezite. (a urcite tam bolo nejake % asocialov tak ako u nas) Je to taky isty proces ako ten co prebiehal tu, len ho zazili mozno nasi prarodicia, alebo praprarodicia. Aj tu sa setrilo na topanky do skoly, aj tu si ludia otrhali od ust aby sa ich deti mali aspon o trosku lepsie. Nase generacie to uz nerobia v takych extremoch, lebo to uz spravili tie predosle.

    Teda proste a jednoducho - nie podla mna NZP nebude ani zdaleka mat taky efekt vo vyspelej a relativne zabezpecenej spolocnosti ako v spolocnosti, kde byt chudobny realne a skutocne znamena ze uplne bezne zomries od hladu.

    Inak nehovoriac o tom, ze principialne vsetky pripady nemali tu samofinancujucu crtu NZP aka ma fungovat u nas. Tj. bola to cista charita voci ktorej nic nemam, ale je to od zakladu iny koncept ako to, ze si spolocnost sama bude financovat NZP pravda.

    GORG
    GORG --- ---
    to co jsem tim ominusovanym prispevkem zkousel popsat je prave, jak zmena prostredi (coz nema s mesty a EU nic primo spolecne) muze mit jiny efekt na lidi. prostredi skutecne vliv ma.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Pokud by reformy dopadly na stredni tridu (coz zas zadny megahit neni.. spis nizsi lepsi to, co si popsal), pak by byly provedeny spatne. Sice tam patri vetsina lidi, ale moc z nich uz vymacknout nemuzes. A proc taky?
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Imho je to srovnatelne. Porovnavas lidi s lidma. Casto se tu hovori o obecnych vlastnostech cloveka. Pak jsou kulturni podminky irelevantni.
    Na prostredi to samozrjeme zavisi, to jo. Ale vsimni si, ze ty treba podobne jako tu dalsi v protiargumentaci prechazis mezi hodnocenim vlastnosti cloveka a ze "lidi uz jsou takovy" a tim, jak na chovani ma vliv kultura a prostredi.
    Nerika to, ze to v EU bude fungovat stejnym efektem, ale na druhou stranu nechapu, proc je to irelevantni. Protoze nejsou jako extrachudi zatim takovy zmrdi jako my? :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    NZP rika dejte lidem penize aby mohli tvorit..

    mas to cele spatne. NZP rika dejte lidem penize. tecka. je to nepodmineny prijem. takze zadne aby.
    nekteri lide budou tvorit bez ohledu na penize. mnozi to tak delaji I ted. nekteri nevytvori zhola nic, at jim das sebevic. mnozi to tak delaji I ted.
    to tvoje aby ... je tam hodne vachrlaty predpoklad.

    Vy rikate lide tvori jen proto aby dostlai odmenu
    ne, to tady nikdo nerika. ani nahodou. to jsi si hodne volne prelozil at nikdo nedostane zadarmo to, co si muze sam zaopatrit

    & vsimni si, zase hovoris o penezich. jenze penez se nenajis. za penize si koupis chleba. ale koupis si ho od toho, kdo ho upekl. kdo nic neupekl, od toho si nekoupis nic.
    elementary :-)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Termin lepsia praca - inu neviem zacal si s tym ty:

    I když by NZP znamenalo zvýšit daně třeba skoro třetinu tak to neznamená že zaměstnanci budou o třetinu chudší..Většina se jim zase vrátí v těch dávkách NZP a budou mít za to o něco více možností se vykašlat na práci a nebo vzít "lepší" práci která je méně placená...

    Ale v podstate si odpovedal - NZP vo vyske takej aby si nemusel pracovat a dokazal vyzit. Problem je ten, ze ak nastavis NZP pre nizkoprijmove skupiny tak aby vyzili, tak to nebude stacit pre skupiny s vyssim standardnom. Takze ak ma niekto standard napr. 2 auta, dom a aspon jednu dovolenku v zahranici do roka (co myslim, nie je ani zdaleka mimo strednej triedy, ktoru zachranujes) - co sa pre neho zmeni?

    Bud znizi svoj standard a NZP bude mat pre neho vyznam. Alebo bude uplne tak isto potrebovat svoju pracovnu poziciu, tj. zmeni sa akurat to, ze ked sa nieco totalne doserie v jeho zivote bude moct z jeho pohladu zivorit na 10000 / mesiac - co je ale vec, ktoru pomaly poriesis nejakou slusnou poistkou. (Btw poistovnictvo ako celok by pravdepodobne pri NZP malo vazne problemy s existeciou)

    Tj. tento lepsie zarabajuci clen strednej triedy bude tak isto ako teraz tvrdo makat aby udrzal svoj zivotny styl. Bude este tazsie hladat dobre platenu pracu - lebo bude xy kandidatov, ktori to mozno budu robit sa 1/3 ved maju NZP. Mas stale pocit, ze bude tento clovek stastny z toho, ze ma NZP? A myslis, ze tu ostane?

    To ze to "ide" je presne na urovni toho, ked ja poviem, ze dnes mozeme kolonizovat Mars. Technicky nato asi aj mame, ale naklady budu neuveritelne a vysledok silne pochybny.

    Inak to video s panom Hohostom je v tak tragickej kvalite, ze to hadam ani nema cenu na nastenke mat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    _BENNY: Co zo svojho - prispieval ti NEKROMANT na vreckove? :))
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Probuh zase Namibia. Tieto super uspesne priklady su uplne mimo a vobec nic nevypovedaju o tom, ako by NZP fungovalo vo vyspelej spolocnosti.

    Vsetky tieto priklady na komunitach tretieho sveta, pripadne extra chudobnych oblastiach su uplne neporovnatelne s nasim prostredim v EU. Uz aj bezdomovec v EU ma radovo lepsie moznosti ako bezny obcan v tych oblastiach.

    Proste tieto priklady su realne na urovni - zoberiem silne podvyziveneho chlapca, ktory jednoducho nedokaze podavat lubovolny vykon, lebo na to energeticky nema. Zacnem ho krmit a o tyzden - dva budem nadsene tlieskat ako vyzera lepsie a dokaze zrazu hrat futbal.

    Dosiahnem takyto efekt na priemerne dieta z EU? Jasne, ze nie lebo to uz vacsinou tie zakladne potreby ma. A ak je to dieta znudene a nic sa mu nechce, tak bude po mojom vykrmeni rovnake, len s par kg navyse.

    Jediny vyspely stat (s prijatelnym spolocenskym zriadenim), ktory ma nejaky plosny prijem pre kazdeho obyvatela je tusim Aliaska. Len tam je to tusim historicky priemer 1000$ rocne - to moc ako NZP nevyzera. (Ale je fakt, ze v Namibii by si z toho zil ako kral tj..)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: copak jsem si na to svoje kapesne prispival ze sveho?
    GORG
    GORG --- ---
    S tématem souvisí (ikdyž nepřímo) koncept svobodného školství. Nebo teda jiný pohled na to, jak motivovat lidi ke vzdělávání.
    Teď je na to pohlíženo tak, že se apriori do toho nikomu nechce, a tedy => 1) škola je povinná (základní vzdělání) ,2) obecně je žák motivován dostáváním známek (hodnocením), jak dobře umí zreprodukovat to, co mu řekli (typicky), případně stipendiem nebo tím, že nebude doma mláceno za špatné známky
    Výsledkem je zcela motivovaný jedinec ochoten popřít své základní potřeby jako je potřeba dostatečného spánku a obecně vytvářet si vlastní time management.
    A zisk...

    NEBO.. (a podobně to láme asi NZP.. to paradigma celkové)

    že může být jiný pohled, který na to kouká úplně jinak, skoro naopak.
    příkladem jsou nové typy základních škol
    sází se na vrozenou potřebu něco dělat, zvědavosti
    různí novodobí duchovní myslitelé často hovoří taky o indiánské formě výchovy, která je do našeho kontextu prakticky teď nezasaditelná, ale prostě to berou úplně naopak. co mě třeba překvapilo, jak Dušek vykládal, že snad už ve 1 až 3 letech děti dostávají už pravé luky, které se dají použít k lovu. (tedy žádné pseudo gumové luky na hraní), a tak obecně k výchově a vzdělávání přistupují ve všem. jakoby pohledem nesrat se do toho. nehlídat. nebát se o jejich budoucnost.
    to je něco velmi vzdáleného, co tu provozujeme my. a nevymřeli .. a sice je bílý muž polapil a skoro úplně vyhladil resp. asimiloval jejich kulturu, tak přesto různě po světě fungují nadále..stále tím stejným způsobem. není to asi vhodné, pokud chcete technologický pokrok a prostě něco vytvářet ve hmotném světě, na druhou stranu jde o trvale udržitelnou společnost, kde si asi lze vzít v něčem inspiraci.. co do teda povahy člověka a výchovy..
    možná je to na polemiku,že indiánsk dítě je vystaveno tímhle divočině a ta motivace je ta o přežití, že ten zájem dítěte vlastně není upřímný (vrozený), jak jsem to tu nastínil, ale polemizovat lze žejo o čemkoliv :) to už je pak na způsobu toho pohledu. To NZP (ač nevím přesně, co si o tom myslet) je myslím pedstavitel toho pohledu, co hledá zdroje uvnitř lidí.. ne ve vnějším světě surovin a technologií, procesů a systémů, ale uvnitř lidí vidí největší zdroj energie.
    Je taky otázka, jestli ho může právě NZP vzkřísit... Jen mě tohle vždycky napadne u toho modelování lidského chování.. svým způsobem totiž může být pravda obojí...
    a) že se někdo rád poveze při lenivosti
    b) že lenivost nebude pro nikoho atraktivní ze své podstaty

    Tam je dost faktorů, který to lidský chování asi brání nějak exaktně analyzovat.. už třeba pro vliv výchovy a životních zkušeností už z minula. Když tenhle metr někdo použije na současného cikána přímo někde z gheta a bude prokazovat, že ho peníze zdarma neosvítí, pravpodobně tím prokáže to, co chce prokázat.
    GORG
    GORG --- ---
    LEON_CHAMEAU: No mě to připomnělo teď předchozí firmu, kde jsem dělal. No firmu.. nadnárodní korporáty. Kdo si máknul, dostal víc práce, nakonec tam mohl být co večer a víkend přesčasy. Prostě když ti to šlo líp resp. rychleji, tak z tebe (ne nutně asi záměrně) vymáčknout víc práce.

    Někde ale dostaneš za extra snahu bonusy a jiné výhody. (největší je asi i podíl na zisku).. tam nic takového nebylo, ale zjevně se vše může lišit ve formě provedení. Co do NZP za čím větší flákání tím víc peněz nedostaneš :) Má to svůj strop definovaný tím řekněmě novým typem "životního minima"
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: To nevím, jak s tím souvisí. Tohle už mi taky říkali - tak se odstěhuj do Íránu, když se ti tam tak líbí (tady nelíbí), když jsem namítal, že se mi nelíbí myšlenka to tam bombardovat nebo ubývání svobod tady. Moje ambince nikdy snad nebyly politické a o zakládání komunit vim kulový jako městskej kluk... nebráním se tomu, ale to není snad tvoje věc, co já budu dělat :)

    Páč tady máme demokracii a téma dne je reforma tohodle společnýho systému.
    Ikdyž možná to odtrhnutí do komunit nezávislých možná nakonec třeba bude jediným řešením
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT:Řekl bych, že je to v příspěvku na kterej reaguju popsaný:"Ked ludia videli, ze za vysledky dostavaju akurat tak nadcasy, a ze flakaci, ktory si vykricia peniaze, ich aj dostanu, tak sa zacali snazit menej."
    Obecně ale jde říct, že tenhle trend je všeobecnej, nad každym, kterej se stará a pracuje, bdí oko finančáku a podobných institucí s vysavačem na prachy zvanym daně, zatimco postavy plácající se životem bez projevů starání se a práce si stát zdařile hýčká (čimž nemyslim odůvodněný případy).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: pak samozrejme nic nebrani tomu takovou komunitu zalozit. dej se do kupy s priznivci NZP (evidentne jich neni malo), & jdete do toho. davejte do spolecneho sudu kazdy 90% svych prijmu, co vyberete si rozdelte rovnym dilem.
    jak rikas, bude to fungovat. tak na co jeste cekate? k cemu plane reci tady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam