GORG:
Myšleno tak že ve větší skupině je dost bohatství, aby se mohli postarat . Neztrácí se to morálně ale možnostmi.
To si vlastne len inak povedal - proste sa to "strati" v dave. A to si povedzme je jedna z podstatnych presmis NZP - odkial bude dostato ludi co to tahaju, tak sa moze urcita skupinka veselo viezt. Zostava povedat aka velka skupina sa moze viezt a preco by to ti ostatni mali tahat.
Moralnost takehoto zivota na cudzi ucet je dost pochybna - dajme si vedla seba dva extremy. Mlady zdravy clovek, ktory proste nechce pracovat, lebo ho proste nic nenaplna. Na druhej strane, mlady ale zdravotne postinuty clovek - dajme tomu bez nohy, ktory je defakto invalida, ale chce pracovat a vykonava svoju pracu s radostou. Ale samozreje dostava urcitu pomoc od spolocnosti (protezy atd.)
Bude moralne ok, ze pracujuci invalid bude prispievat na zivot uplne schopneho jedinca, ktory ma jediny problem a to je ten, ze sa nedokaze pre ziadnu cinnost nadchnut (pricom, ale vynos z cinnosti - tj. peniaze velmi rad minie)?
Ale sam priznam - je to extrem, ale ak by to bolo v tomo pripade nemoralne - preco by to malo byt moralne pre dvoch zdravych jedincoch?
Len pre mna tu vznika jedna otazka - ak ma byt NZP pre vsetkych moznost, zit bezstarostnejsie a pracovat podla toho ci sa im chce a nie musia - to v podstate znamena, ze vacsina spolocnosti defakto ma zit na zivotnej urovni NZP (inak budu zavisli na svojom prijme tak ako teraz). Tj. vacsina spolocnosti nebude ani zdaleka tak produktivna ako je teraz, ked pracovat musi na 100% svojich nakladov. Teda logicky - celkove prijmy statu budu nizsie. Tj. ako sa to dokaze financovat? Ak sa zvysia dane - este menej ludi bude lakat pracovat, pripadne sa bude pracovat nacierno, pripadne za alternativnu odmenu.
Predsa ak mam vacsinu prijmu z NZP, tak nebudem x hodin driet na dodatocny prijem ak mi ho zdania 70-80% napr.