• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: jo
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Tzn. jakoze dvojnasobna hodinovka?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: to samé co za 8 přibližně nebo něco na půl cesty.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: A co za 4h prace ocekavas za mzdu?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Zákazy bych spíš zakázal. Opravdu moc nevidím cestu v zákazech obecně, takže já bych to nechal na lidech. To znamená zaměstnavatelích a zaměstnancích.
    To je spíš v posunu mysli, co za 4 hod práce očekávám za mzdu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Ad 4h pracovni doba, jako ze bys zakazal delsi praci?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    TRISSIE: je to jeste horsi. oni chteji, aby jim ty holuby do chrtanu nekdo musel cpat, protoze je to jejich lidske pravo.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Hobby taky může mít v sobě nutnost projevit úsilí .. při sportu fyzickou námahu, při zahrádkaření taky tak, u skládání hudby, malování zas určitou koncentraci, snahu.
    Ano motivace výdělkem může to úsilí vynutit, ale nemusí nutně chybět i u hobby.
    Je taky otázka, jestli naše společnost je už tolik odkázána na produktivitě zbytku,takže je to opravdu risk se spolehnout na ty koncepty kolem NZP. Zvolnění doby by mohl být vhodný mezikrok... 4 hodinová pracovní doba.. vedla by ke zlepšení nebo zhoršení?

    Nelze asi popřít, že NZP je velký experiment, kde je těžký odhadnout, co by se přesně dělo. Protože ty pozitivní efekty o vnitřní motivaci jsou jaksi za horizontem události... jestli by jako emergentní vlastnost se z lidí vynořilo to, co proponenti v tom vidí jako výhodu. Má to blízko k utopii.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: kolega SEAMON je až moc korektní.
    Já v sobě nějako nemůžu najít moc soucitu s těmi, kdo při pohledu na pečené holuby zdarma ležící na stole štkají, že by měli mít právo jen otevřít huby a holubi aby tam vletěli sami, že zvednout se a ke stolu dojít je moc práce...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Zeptej se lidí na ulici jakou s tím mají zkušenost.. :) Podle mě to prostě nefunguje. Krom toho často lidé ani o dávky žádat nejdou.. Nechtějí nic po státu ani mu nic nechtějí dát.

    Tak to by potom hadam nechceli ani NZP? Ked ta tak citam, tak mi to pride ako zacarovany kruh - stav to robi zle, lebo ludia co by mohli dostat pomoc si o nu nechcu zaziadat, lebo je to narocne. A hoci su institucie co im maju s tou narocnostou pomoct, tak tam nejdu lebo sa im tato forma nepaci.

    Ok beriem - stat ma na svojej strane co zlepsovat, ale ak sa mam fakt zle a naozaj potrebujem pomoc, tak spravim co je nutne, nie? Lebo takto to posobi dost divne - no ano su moznosti, ale mne sa nepacia, tak je system zly. To prilis na pochopenie na druhej strane nenarazi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Me tu asi nejak chybi ty konkretni pripady.

    Co konkretne byste chteli delat vy, co nemuzete, ale NZP vam to umozni?

    (porad tu slysim nejaky ty jiny umelce co by radi malovali...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEAMON: tak ono i většina lidí, které opravdu živí umění, k tomu přistupuje jako k práci - kolik třeba spisovatelů v rozhovorech řekne, že když píšou knihu, mají denní limit stránek, které musí napsat, zaběhlý režim, kdy píšou - že jinak by neudělali nic...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Tusim sme sa mierne nepochopili - dajme tomu, ze mam hobby pecenie a peciem tortu. Ak ju zvoram, tak to bude hnevat akurat mna, mozno to skusim znova a budem mat 2x take naklady - ale to neva, lebo je to moja zabava a ked si to mozem dovolit, tak no co.

    Ak by som tu tortu piekol pre niekoho - napr. na oslavu, tak ho asi pekne naseriem ked mu poviem:
    a) sa mi nechcelo sorry
    b) som to spalil sorry
    c) robil som to na 3x krat -zaplatis 3x tolko?

    Proste hobby je hra - ked sa hram, tak nepracujem. To ze pre dieta je z nasho pohladu nieco praca a rozvoj, je z jeho pohladu uplne nepodstatne - dieta sa hra, vykonava to len kym ho to bavi.

    Hrat sa na povolania by moc nefungovalo - ma ti lekar po x mesiacoch cakania povedat, ze dnes neoperuje lebo nema naladu? Alebo ti bude stavba 2 mesiace stat, lebo majster ma teraz potrebu skor malovat?

    V zakladnej rovine je praca zavazok (kludne aj voci sebe samemu), ze vykonam (tj. aj dokoncim) nejaku cinnost. To ze ma v polke prestala ta cinnost bavit je z tohto pohladu nepodstatne - aj tak by som ju mal dokoncit a v dobrej kvalite.

    Proste praca moze by aj zabava, ale nikdy nebude len zabava a to je velky rozdiel. Teda podstatne je teda zvolit si tu pracu, ktora pre cloveka moze byt aj zabava - lebo potom musis pretrpiet len tie momenty ked to zabava nie je..

    A teda otazka znie - ti ludia co sa na NZP budu venovat hudba, politike, ci akejkolvek cinnosti - budu pracovat, ci sa hrat? Ako hranie je fajn vec, len zvysok spolocnosti ma z toho tak velke gulove.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Povinně se zabávat? A není to příkladem v dětství instruckce od rodičů "Jdi si hrát", nebo "tady si pěkně hrej", když se tě chtěj třeba jen na chvíli zbavit? :) Ono je to všechno relativní. V tom děství je i hra se skládačkami apod. také prací a rozvojem. A zároveň zábavou. Dítě se úči slova a všechno a je děsně zvědavé. Myslím, že by to nemuselo skončit určitým věkem, kdy už v principu to samé mělo být prací. Tehdy to dítě taky dělalo fulltime :) A bylo to podstatné, ty činnosti, protože jinak by zřejmě se některé části mozku dostatečně nevyvinuly a bylo by zaostalé.

    Tak to k té povinné zábavě. No jinak mi přijde, že "hobby" a "práce" jsou určitá sémantická rozdělení těch činností, ale nutně to asi brát jako dogma. Jsou to přecejen jen kruhy v písku... ty různé škatulky. To rozdělení existuje jen v lidské hlavě. To že si podobné kruhy namalujeme i u zvířat (kdy někdy loví apod. někdy leží a fláká se na dvorku) jsou taky nakonec jen čáranice v písku, mentální koncepty našich domněnek ... možná tak vnímáme hobby, protože už jsme se tak obecně navykli to tak vnímat?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ale ved podstatou hobby je to, ze si ho mozem vykonavat ako chcem, kedy chcem a ak vobec chcem. Praca je zavazok, ktory principialne minimalne aspon jednu z tych veci musi urcovat.

    Vyberte si pracu, ktoru milujete a nikdy nebudete musiet pracovat jediny den v zivote. Konfucius to povedal pekne, ale podstatne je to, ze hovori o praci - hobby je cinnost, ktoru vykonavam pre zabavu, hoci ina osoba to moze vykonavat ako povolanie. Nieco ako povinne sa zabavat neznie vobec zabavne. ;)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: :)) Pekny april.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: Osobně se mi už delší dobu zdálo, že důvod dlouhé pracovní doby je, aby lidi neměli čas nad tím celým přemýšlet - že něco nehraje.

    u tebe to ale zda se nefunguje ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: hobby clovek vykonava ked sa mu chce a pracu vykonava lebo musi.

    Asi v tomhle budu vždycky idealista... možná až utopik. Aby mezi prací a hobby nebylo přílišného rozdílu. Osobně se mi už delší dobu zdálo, že důvod dlouhé pracovní doby je, aby lidi neměli čas nad tím celým přemýšlet - že něco nehraje.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    http://youtu.be/VqlGUwBI850


    DNAjobs.cz - revoluce v náboru!
    http://www.dnajobs.cz/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Ano, exekutorům.. :)
    _BENNY: Byl jsme ještě v zaměstnání.. Kdes byl v 9 hodin ty? :)
    FIONOR: Buď v klidu, jsme relativně v klidu. Jen jsem chtěl využít příznivého dne v kalendáři.. :)
    TRISSIE: Zeptej se lidí na ulici jakou s tím mají zkušenost.. :) Podle mě to prostě nefunguje. Krom toho často lidé ani o dávky žádat nejdou.. Nechtějí nic po státu ani mu nic nechtějí dát (práce na černo).. Dokazovat nároky a komunikovat s úředníky je náročné (jak dokladově, tak psychicky.. těch bariér je řada..). Úředníci se lidem dost nevěnují a neříkají jim na co všechno mají nárok. Často nejsou příliš ochotní a sami jsou špatně placení a přetěžováni (málo času na jednoho "klienta"..)
    Hodně lidí kteří mají na dávky nárok je nepobírají.. Neznalost zákona je velká.. I problémy být na úřadech a k tomu mít nějakou práci či brigádu legálně třeba na DPP... Tihle lidé jsou na tom často blbě a systém jim spíš hází pod nohy další klacky a překážky.. :)
    Možná by mohli fungovat dobře nízkoprahová centra, ale určitě to nestačí..

    SEAMON: Jde o to že NZP otevírá pro diskuzi k tomu že lidí nejsou jen lidské zdroje a spousta "nutné" a užitečné práce je dělána zadarmo.. Trh není prostě dokonalý a právo na přežití (které se vztahuje i na "flákače"* atd..) by podle zastánců NZP nemělo být řízeno trhem...

    * flákač používám protože je tady zmiňován je hlavní "enemy image" :)
    Ale debatuje dobře.. :) jen pokračujte a nenechte se rušit..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FREKIM: Ale nemáš snad v kolem sebe osoby, které se věnují hlavně umění, vědě a filosofování nad nesmrtelností chrousta a žijí více či méně z dávek a kteří ti dávají něco, co ty nemáš a neumíš a žije se ti kvůli nim líp?

    Za seba mozem kludne povedat, ze nie - mam vo svojich kruhoch dost vela ludi, co maju rozne hobby, ktorym sa spravidla venuju vo svojom volnom case. A hoci cast z nich produkuje velmi pekne vysledky, neviem o tom ze by uvazovali o tom, ze sa vzdaju svojho povolania a budu zit z davok. Jednak si uvedomuju, ze neprodukuju az tak unikatne vytvory, ale tiez aj to ze robit nieco ako hobby je uplne ine ako sa tym realne skusat zivit.

    Inak trosku mam pocit, ze cast predstav o NZP vychadza z toho, ze ludia maju napr. hobby - ktore ich momentalne neuzivia, ale potencialne by mohli. Len zakladny rozdiel medzi hobby a realnou pracou je ten,
    ze hobby clovek vykonava ked sa mu chce a pracu vykonava lebo musi. A tato zmena casto pokazi aj to najkrajsie hobby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam