• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale šmarja pane.
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..

    A ty máš v okolí na čištění záchodů same nadnárodní korporace či co? Co ti brání v tom najmout na to mě jako živnostníka, aby šel zisk přímo mě? Mluvíš tady o změně, tak prostě jednej a dej mi ten dvojnásobný plat za poloviční práci, ne? Mě nikdo nevykořisťuje, já budu za tvojí koncepci rád...co ti najednou brání tomu do té prkenice sáhnout v momentě kdy stojíš na straně toho co platí, když po státu a zaměstnavatelech obecně to žádáš?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hej, hej ta predavacka by bola vysmiata ako slnieco - lebo po 4h praci v markete by nastupila na inu 4h sichtu niekde inde. Kedze ona jednoducho nespada do kategorie, ktora moze produkovat 2x tolko, tak dostane 1/2 normalneho platu. Myslim, ze kludne mozeme predpokladat, ze plat predavacky je taky, ze z 1/2 ani nahodou nevyzije, tj. vsetky nizkoprijmove povolania, co nedokazu produkovat 2x tolko budu musiet mat dve prace aby mali to co teraz - ci sa mylim?

    A co napriklad taky ucitelia? Ti urcite tiez nemozu oducit 2x tolko za polovicny cas. Herci v divadlach asi tazko budu hrat 2x tak rychlo (aj ked ta predstava ma nieco doseba :D). A dalsich x zamestnani, ktore potrebuju sucinnost dalsich v ramci svojho procesu (napr. skolnik pre ucitela).

    V momente ked dane povolanie nedokaze produkovat 2x viac, tak moze nastat stav, ze si pracovnici odovzdavaju rozpracovane dielo - nech je to 15m. Pri dvoch 8h smenach sa tym stravi 30m celkovo. Pri styroch 4h smenach to mame 90m celkovo, pricom 2ha a 3tia smena strati 30m realne kedze odovzdava 2x.

    To sa napriklad moze znova tykat nasej predavacky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: tak mi daruj 10 tacu. sice z toho nic nebudes mit, ale zase mi zpusobis usmev a dobrou naladu, coz se jiste odrazi v celospolecenske nalade a ocekavani, tzn. brzo se ti tech 10k vrati. nejak.
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: treba dneska sem jela pracovne do jihlavy. Diky stavu de jednicky sem v aute stravila 4 hodiny, zbyly 4 sem schuzkovala. Kdybych nejake schuzky prehodila nazitra musela bYch si vybrat mezi noci na hotelu bez muze a bez sveho zazemu a mezi variantoz, kde zas spoustu hodin budu trpet za volantem v zacpe.

    GORG: v poho, podpora polovicnich uvazku by me potesila, to jako jo, ala ty penize z polovicniho by mi nestacili, takze ja stejne budu dwlat na cwlej asi dycky. Zvyseni platu vsem je proste ekonomickej nesmysl.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No my si to raději nejdřív vyřešili sami, protože tam zjevně spadla ta debilní kachnička umělohmotná... tohle by šlo do tisíců asi a kdyby to trvalo osm hodin tak určitě ještě dráž. Já tolik za den nevydělám v práci.
    Co si kdo zvolil za práci je jeho věc? Jaké debilní kecy? Asi bych mu stěží nadával ne?
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..


    TUILE: zas by ji ale zářilo z ní přirozneé nadšení, zakonverzovala si bez pocitu, že je robot.. za chvíli má padla. Zaměstnavatel by musel najmout dvakrát víc lidí ale vlastně by i dával lepší služby zřejmě i ... Místo toho jsou snahy o detektetory úsměvu, které pomocí kamery doslova měří usměvy recepčních.. jinak maj padáka asi.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Myslím, že už to mám...Gorg by rád bral dvojnásobek, ale platit ho ostatním se mu z nějakého důvodu příčí.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale? A nejednou je to problém? Vždyť je to tvůj vlastní nápad - řemeslník pracuje čtyři hodiny, další čtyři kouří a leží a pak ti namarkuje osm hodin, za které "by to normálně stihl" a všichni jsou spokojení, ne?
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: ja bych klidne 4 hodiny denne pracovala, kdyby me to uzivilo, ale vetsina prace se proste zrychlit neda. Prodavacka za kasou toho za 4 hodiny proda pulku. Nezaslouzi si za to dvojnasobnej plat respektive kdyby ji ho zamestnavatel dal, zvedne se cena a opet ten plat nestaci... To je furt dokola.
    GORG
    GORG --- ---
    BLOODRAT: Kritizovat umí každý.
    Za 4 hodiny uděláš to, co bys dělal osm, a jsou vysmátý oba.
    Měli jsme tu ucpanej záchod, tak jsme to raději řešili sami než volat řemeslníky, páč myslím, že ty částky mají zajímavé už ted. Víceméně at už instalatéři nebo v jiných profesích, kde dělají rukama.
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Tak taky zvolni.. tady se furt někam spěchá.. zbytek objedeš zítra
    Nebo se tam vrzni teleportem.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Nepotřebuješ doma řemeslníky? Já bych za tebou přijel, pracoval čtyři hodiny, nafakturoval osm, pak vyfotil tvůj obličej a dal ho sem do záhlaví.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Nějaká změna by byla dobrá. Myslím, že je potřeba. Ikdyby to mělo znamenat revoluci. Ale nejsem nadšenec do velkých změn/revolucí, tak tu hovořím o 4h pracovní době resp. NZP, což není velké odchýlení od současného systému.
    Možná to není realizovatelné, ale o něco se pokusit myslím stojí za to. Resp. se nezdá, že to takhle funguje nebo bude dlouho fungovat.
    A ta práce tam, zdá se, hraje důležitou roli. Nějakým způsobem k ní změnit přístup.
    A koncepty 4hod pracovní doby s NZP si fakt můžou podat ruce :-) Obojí cílí právě tu změnu ve vnímání práce.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Tak za sekundu nebo milisekundu asi neuděláš kvadrilionkrát víc než 8 hodin ale ...
    No dejme tomu, že 4h je třeba nějaký optimální stav. Za 2 hod/denně možná uděláš zas moc málo.. nestihneš se dostat do tempa. To není zas taková ápíčovina, jak to možná zní.

    Point je, že 8 hod je stále moc, aby to byl standart, a v dlouhém běhu z toho máš vyčerpanou populaci, která bere práci jako povinnost. Ne jako zábavu. Za 4 hodiny denně může být práce za kasou zábavou. Ne když tam trčím 12 hodin.

    Překvapivě jsem se na tomhle shodl s jedním šéfem v nadnárodní společnosti.. žel ne přímo můj šéf :) Ale on mi těch 4 hodin vlepil do tváře dřív než jsem to stihl vyslovit já. To byl můj člověk. Zjevně si tohle nemyslí jen pomatený hipíci či magoři na nyxu.

    Rozhodně myslím myšlenka stojí za uvahu. Dvojnásobný počet pracovních míst z toho vyplývající je lákavé též.. svrhnout hned vše ze stolu se dá snadno cokoliv.
    TUILE
    TUILE --- ---
    FIONOR: asi budu na helplajne telefonovat dvakrat rychlejc.

    A teda obchodni schuzky budou dost narocny, kdyz mi obchodni partneri budou pracovat jen pul dne, musim zrychlit auro, abych je objela vsechny behem 4 hodin.
    A takovy ty nobstop vyrobni linky budou fungovat nadale jen 12 hodin, ale stihnou vyrobit stejne.

    Super. Me se to libi. Kde na to vezmeme?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Vysvětlete prosím někdo Gorgovi pojem normohodina, dík.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Proto za 4h dostaneš plat, co dřív za 8 hod, protože za 4hod řekněme uděláš dvakrát víc práce než za 8

    no jisteze. & za dve hodiny udelas dvakrat vice prace nez za 4 hodiny, proto bys mel dostat dvakrat tolik penez. chvilku potrva nez kazdemu dojde, ze za hodinu se udela dvakrat tolik prace co za dve hodiny & pritom se da vydelat dvakrat tolik.
    uzasny recept je na svete. nikdo nepracuje ani vterinu & vsichni berou plat blizici se nekonecnu. vsichni jsou bilionari, vsichni jsou si rovni. ze neni co zrat, to je nepodstatny detail :-)

    boze, to je magor :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: No vzhledem k tomu, že je řada lidí, co marně hledá jakoukoliv práci.......tak z toho vyplyva, ze?

    Stávka je stávka :) Nevím.. ale fantazii se meze nekladou. Můžeš taky přestat platit daně hromadně.. ale stát jsem z toho vynechal v minulém postu

    Ja moc nechapu, ceho tim chces dosahnout. OK, nebudem pracovat a nas zamestnavatel zkrachuje. OK, prestanem platit dane a rozlozi se nam stat.

    Jako napad na revoluci dobry. Pokud je tohle cil (coz mi cim dal castejc prijde ze je), tak IMHO v poradku. Potom bych ale posunul debatu na tema 'jine a lepsi spolecenske zrizeni, jake ma byt a jak ho vyrobit' a zacal nzp rikat timto jmenem ("napad na implementaci revoluce"), misto nejakejch vymluv.


    Připadají ti současné platové relace v různých povoláních odpovídající?

    Odpovidajici cemu? Nabidce a poptavce? IMHO celkem jo. Jediny kde to nesedi jsou ruzne dotovane a statni veci, protoze tam kde si clovek na sebe nemusi vydelat, tam je to imho (subjektivne) nefer, resp. ztraci se jedna z mala prijatelnych kontrol "odpovidajicnosti" a dochazi k ruznym "zajimavym" odchylkam.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Proto za 4h dostaneš plat, co dřív za 8 hod, protože za 4hod řekněme uděláš dvakrát víc práce než za 8.

    A ty myslis, ze to takhle ted nefunguje?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Tady je to pořád dokola...fantazie lidí s růžovými brýlemi, bez kontaktu s realitou, žijícími v informační či sociální bublině.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Hele, ty asi nemáš moc zkušeností s lidmi, viď? Jinak bys něco takového, že lidé budou dělat za dvojnásobek platu půl směny v životě nenapsal.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR:
    1) Když někdo převide společnost ke krachu, pak jde dělat ředitele jinam, kterou taky přivede ke krachu, do toho má zajímavý plat, nenáročnou práci...a dobré kamarády, tak nějak nevadí, že výsledky zaímavé nejsou. Víš kam mířím?

    2) když za stejný čas vyrobím dvojnásobek toho, co kolega, tak si asi zasloužím přidáno

    Proto za 4h dostaneš plat, co dřív za 8 hod, protože za 4hod řekněme uděláš dvakrát víc práce než za 8. Pokud to zní scifi, představ si to u 6h pracovní doby vs 8h. Ve výsledku by se prostě zkrátila pracovní doba ale za stejný plat. Protože uděláš tu samou práci rychleji. Podnik ještě ušetří na administrativních nákladech tvého pobytu tam.

    Možná omezeného sektoru, ale obecně všude spíš vládne nízka jakost. Výsoká poruchovost, občas krysa v chlebu zabalená. Ale mě se zdá, že profese, kde čas hraje větší roli zas ty podniky lidi spíš odírají. (prodavačky např.)
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Jako ze jedinec co hleda praci nema manevrovaci prostor rict "ale jo, ja tu praci beru, ale chci za tyhle penize delat jenom 4h denne"?

    No vzhledem k tomu, že je řada lidí, co marně hledá jakoukoliv práci....

    Stávka je stávka :) Nevím.. ale fantazii se meze nekladou. Můžeš taky přestat platit daně hromadně.. ale stát jsem z toho vynechal v minulém postu


    ALMAD: Připadají ti současné platové relace v různých povoláních odpovídající?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: ANO!
    Pokud jedna žena porodí jedno dítě za devět měsíců, tak devět žen... a když budeš jo spěchat, tak stačí zaměstnat 270 žen a budeš mít dítě do večera!

    Hint: myslíš, že když správně namotivuješ pekaře, že bude péct chleba jen 30 minut místo hodiny?
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: NO v tom jsou dvě stránky věci:

    1) Někdy myslím platy neodpovídají práci. Příklad: dostaneš 100 000 Kč/měsíčně, a přitom si rozhodl o tom postavit drahý zvedací most, přes kterou si postavil i železnici, takže se nikdy zvedat nebude. Viz. nedávný článek o využívání dotací EU v ČR.

    2) Za kratší čas paradoxně může produktivita stoupnout.
    Myslím,že se to statisticky ukázalo u zkrácení pracovní doby po velké průmyslové revoluci na dnešní standart (po-pá, 8 hod denně), a podobně v zemích s průměrnou pracovní dobou 6h s 3x větší produktivitou práce.
    Možná ty statisticky nejsou důkaz, ale myslím že ani není nutně důkaz, že kratší kracovní doba skutečně nemůže zvýšit produktivitu. Ať už v míře změtkovitosti nebo jakkoliv. (přetaženost, nadšení do věci... jsou podstatné faktory)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam