• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: To jsem pochopil, ja se ptam jestli o tom vedel ten tvuj sef z nadnarodni korporace. Nebo jestli byl pro to, aby lidi delali min, ale za pomerne min.

    Ad nizsi dane, ja mam za to, ze nelze rict A (mensi dane) bez B (mensi statni vydaje). To B se nedari ani ted kdyz sme v kurevskym schodku, tak jenom jestli neni potreba zapracovat nejdriv tam.

    ...coz mi moc neprijde kompatibilni s NZP.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Ano dvojnásobný plat by s tím měl být přesně tak. Jinak jak tu už zaznělo, by si lidi stejně museli najít ještě druhou práci, aby utáhli náklady.

    Ad proč nejde už teď zrušit dan z příjmu je velká otázka, proč takové lidi lidi nevolí. Strany jako TOP 09 tohle neudělají. Ani Babič.
    Ale například Svobodní by daň z příjmu myslím zrušili rádi.
    Myslím, že je nejprve potřeba lidem vysvětlit, že to chtějí platit menší daně. Zatím spíš převažuje touha nadávat na vyšší daně a ne chtít nižší :) Je to sice podobný sport ale .. nevím myslím, že chybí víra, že to jde. Tak se to pak jeví jako sci-fi.
    GORG
    GORG --- ---
    BLOODRAT: Však jo zaplatím, kolik si řekne, stejně jako dnes. Nevím, kde vidíš problém nebo...
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale šmarja pane.
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..

    A ty máš v okolí na čištění záchodů same nadnárodní korporace či co? Co ti brání v tom najmout na to mě jako živnostníka, aby šel zisk přímo mě? Mluvíš tady o změně, tak prostě jednej a dej mi ten dvojnásobný plat za poloviční práci, ne? Mě nikdo nevykořisťuje, já budu za tvojí koncepci rád...co ti najednou brání tomu do té prkenice sáhnout v momentě kdy stojíš na straně toho co platí, když po státu a zaměstnavatelech obecně to žádáš?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ALMAD: 3) Neni to nahodou tak, ze kdo nedela 8h/den a vydelava malo, plati mensi dane nez clovek co je na full (a nelze ho zemestnat za mene, nez je minimalni mzda, ehm)?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Neni nahodou 8kKc pod soucasnou minimalni mzdou (ktera je IIRC 8,5k)?

    > ad Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce? bez dvojnásobného platu zároven.

    Prosimte...rekl jsi "ne", nebo jsem to nepochopil?

    > Slo by třeba z pozice státu zrušit daň z příjmu (a zdravotní i sociální pojištění možná i případně). Tak by se ten dvojnásobný příjem získat dal, ne?

    No jako jo. Jenom dodatecne otazky:

    1) Proc to nejde uz ted?
    2) ...kdyby se opdpoved na 1) nahodou shodovala s tou moji, z ceho budes platit peci o zdravi a duchody?
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    kdyby se uplatnilo to, co říká Gorg, tak přijdu o práci stejně jako dalších 1500 lidí, protože potom se ta výroba natolik prodraží, že se korporaci vyplatí postavit někde kde to bude levnější, zbrusu novou fabriku.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hej, hej ta predavacka by bola vysmiata ako slnieco - lebo po 4h praci v markete by nastupila na inu 4h sichtu niekde inde. Kedze ona jednoducho nespada do kategorie, ktora moze produkovat 2x tolko, tak dostane 1/2 normalneho platu. Myslim, ze kludne mozeme predpokladat, ze plat predavacky je taky, ze z 1/2 ani nahodou nevyzije, tj. vsetky nizkoprijmove povolania, co nedokazu produkovat 2x tolko budu musiet mat dve prace aby mali to co teraz - ci sa mylim?

    A co napriklad taky ucitelia? Ti urcite tiez nemozu oducit 2x tolko za polovicny cas. Herci v divadlach asi tazko budu hrat 2x tak rychlo (aj ked ta predstava ma nieco doseba :D). A dalsich x zamestnani, ktore potrebuju sucinnost dalsich v ramci svojho procesu (napr. skolnik pre ucitela).

    V momente ked dane povolanie nedokaze produkovat 2x viac, tak moze nastat stav, ze si pracovnici odovzdavaju rozpracovane dielo - nech je to 15m. Pri dvoch 8h smenach sa tym stravi 30m celkovo. Pri styroch 4h smenach to mame 90m celkovo, pricom 2ha a 3tia smena strati 30m realne kedze odovzdava 2x.

    To sa napriklad moze znova tykat nasej predavacky.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No v situaci, kdy si můžeš dovolilt už ted vzít poloviční uvazek (kde je to stále dostatek peněz), tomu asi nic nebrání ani dnes. Ikdyž třeba velice složitě a když máš štěstí, že něco takového najdeš. (jako zaměstnanecký poměr). Není moc v tom poptávka ani nabídka.

    Ale u zaměstnání s platem 8 kkč/ měsíc něco takového stejně nepřichází k úvahu. ad Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce? bez dvojnásobného platu zároven.

    Slo by třeba z pozice státu zrušit daň z příjmu (a zdravotní i sociální pojištění možná i případně). Tak by se ten dvojnásobný příjem získat dal, ne?
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Nevím jestli je tvůj typ práce vhodný typický use case. A nemohla by si to vyřídit během dne a druhý den si vzít volno?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ve výzkumné zprávě Zpátky ze dna: zaostřeno na ženy představujeme komplexní kvalitativní výzkum o ženském bezdomovectví, který jsme realizovali na jaře a v létě 2013.
    http://jakodoma.org/wp-content/uploads/2014/04/zprava_final.pdf
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: tak mi daruj 10 tacu. sice z toho nic nebudes mit, ale zase mi zpusobis usmev a dobrou naladu, coz se jiste odrazi v celospolecenske nalade a ocekavani, tzn. brzo se ti tech 10k vrati. nejak.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: No ja lidi co pracujou 4 hodiny znam, tak premejsilm co za zmenu mysleni je potreba a kde je ten problem.

    GORG: Ja souhlasim, jsou prace kde jsou kratsi uvazky vyhodne pro obe strany. Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce?
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: treba dneska sem jela pracovne do jihlavy. Diky stavu de jednicky sem v aute stravila 4 hodiny, zbyly 4 sem schuzkovala. Kdybych nejake schuzky prehodila nazitra musela bYch si vybrat mezi noci na hotelu bez muze a bez sveho zazemu a mezi variantoz, kde zas spoustu hodin budu trpet za volantem v zacpe.

    GORG: v poho, podpora polovicnich uvazku by me potesila, to jako jo, ala ty penize z polovicniho by mi nestacili, takze ja stejne budu dwlat na cwlej asi dycky. Zvyseni platu vsem je proste ekonomickej nesmysl.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No my si to raději nejdřív vyřešili sami, protože tam zjevně spadla ta debilní kachnička umělohmotná... tohle by šlo do tisíců asi a kdyby to trvalo osm hodin tak určitě ještě dráž. Já tolik za den nevydělám v práci.
    Co si kdo zvolil za práci je jeho věc? Jaké debilní kecy? Asi bych mu stěží nadával ne?
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..


    TUILE: zas by ji ale zářilo z ní přirozneé nadšení, zakonverzovala si bez pocitu, že je robot.. za chvíli má padla. Zaměstnavatel by musel najmout dvakrát víc lidí ale vlastně by i dával lepší služby zřejmě i ... Místo toho jsou snahy o detektetory úsměvu, které pomocí kamery doslova měří usměvy recepčních.. jinak maj padáka asi.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Myslím, že už to mám...Gorg by rád bral dvojnásobek, ale platit ho ostatním se mu z nějakého důvodu příčí.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale? A nejednou je to problém? Vždyť je to tvůj vlastní nápad - řemeslník pracuje čtyři hodiny, další čtyři kouří a leží a pak ti namarkuje osm hodin, za které "by to normálně stihl" a všichni jsou spokojení, ne?
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: ja bych klidne 4 hodiny denne pracovala, kdyby me to uzivilo, ale vetsina prace se proste zrychlit neda. Prodavacka za kasou toho za 4 hodiny proda pulku. Nezaslouzi si za to dvojnasobnej plat respektive kdyby ji ho zamestnavatel dal, zvedne se cena a opet ten plat nestaci... To je furt dokola.
    GORG
    GORG --- ---
    BLOODRAT: Kritizovat umí každý.
    Za 4 hodiny uděláš to, co bys dělal osm, a jsou vysmátý oba.
    Měli jsme tu ucpanej záchod, tak jsme to raději řešili sami než volat řemeslníky, páč myslím, že ty částky mají zajímavé už ted. Víceméně at už instalatéři nebo v jiných profesích, kde dělají rukama.
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Tak taky zvolni.. tady se furt někam spěchá.. zbytek objedeš zítra
    Nebo se tam vrzni teleportem.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Nepotřebuješ doma řemeslníky? Já bych za tebou přijel, pracoval čtyři hodiny, nafakturoval osm, pak vyfotil tvůj obličej a dal ho sem do záhlaví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam