• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: To jsem pochopil, ja se ptam jestli o tom vedel ten tvuj sef z nadnarodni korporace. Nebo jestli byl pro to, aby lidi delali min, ale za pomerne min.

    Ad nizsi dane, ja mam za to, ze nelze rict A (mensi dane) bez B (mensi statni vydaje). To B se nedari ani ted kdyz sme v kurevskym schodku, tak jenom jestli neni potreba zapracovat nejdriv tam.

    ...coz mi moc neprijde kompatibilni s NZP.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    RCROW: A nebylo to nahodou tak, ze jsi tam nebyl zamestnanec, ale proste spolupracovnik?

    A ze se ptam...proc jsi to neprodaval bez tech sefu, co te jenom odirali o zisk?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Myslim ze narazi na to, jestli si vyberes toho, kokmu zaplatis dvojnasobek.
    RCROW
    RCROW --- ---
    Dělal jsem na P1 v Realitní kanceláři. Když jsem nějakou nemovitost prodal, tak si šéfové nechali 70% provize a mě dali těch zbývajících 30%. Když jsem neprodal, tak bych klidně mohl umřít hladem, nedostával jsem ani korunu. Je to správné?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Ano dvojnásobný plat by s tím měl být přesně tak. Jinak jak tu už zaznělo, by si lidi stejně museli najít ještě druhou práci, aby utáhli náklady.

    Ad proč nejde už teď zrušit dan z příjmu je velká otázka, proč takové lidi lidi nevolí. Strany jako TOP 09 tohle neudělají. Ani Babič.
    Ale například Svobodní by daň z příjmu myslím zrušili rádi.
    Myslím, že je nejprve potřeba lidem vysvětlit, že to chtějí platit menší daně. Zatím spíš převažuje touha nadávat na vyšší daně a ne chtít nižší :) Je to sice podobný sport ale .. nevím myslím, že chybí víra, že to jde. Tak se to pak jeví jako sci-fi.
    GORG
    GORG --- ---
    BLOODRAT: Však jo zaplatím, kolik si řekne, stejně jako dnes. Nevím, kde vidíš problém nebo...
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale šmarja pane.
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..

    A ty máš v okolí na čištění záchodů same nadnárodní korporace či co? Co ti brání v tom najmout na to mě jako živnostníka, aby šel zisk přímo mě? Mluvíš tady o změně, tak prostě jednej a dej mi ten dvojnásobný plat za poloviční práci, ne? Mě nikdo nevykořisťuje, já budu za tvojí koncepci rád...co ti najednou brání tomu do té prkenice sáhnout v momentě kdy stojíš na straně toho co platí, když po státu a zaměstnavatelech obecně to žádáš?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ALMAD: 3) Neni to nahodou tak, ze kdo nedela 8h/den a vydelava malo, plati mensi dane nez clovek co je na full (a nelze ho zemestnat za mene, nez je minimalni mzda, ehm)?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Neni nahodou 8kKc pod soucasnou minimalni mzdou (ktera je IIRC 8,5k)?

    > ad Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce? bez dvojnásobného platu zároven.

    Prosimte...rekl jsi "ne", nebo jsem to nepochopil?

    > Slo by třeba z pozice státu zrušit daň z příjmu (a zdravotní i sociální pojištění možná i případně). Tak by se ten dvojnásobný příjem získat dal, ne?

    No jako jo. Jenom dodatecne otazky:

    1) Proc to nejde uz ted?
    2) ...kdyby se opdpoved na 1) nahodou shodovala s tou moji, z ceho budes platit peci o zdravi a duchody?
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    kdyby se uplatnilo to, co říká Gorg, tak přijdu o práci stejně jako dalších 1500 lidí, protože potom se ta výroba natolik prodraží, že se korporaci vyplatí postavit někde kde to bude levnější, zbrusu novou fabriku.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hej, hej ta predavacka by bola vysmiata ako slnieco - lebo po 4h praci v markete by nastupila na inu 4h sichtu niekde inde. Kedze ona jednoducho nespada do kategorie, ktora moze produkovat 2x tolko, tak dostane 1/2 normalneho platu. Myslim, ze kludne mozeme predpokladat, ze plat predavacky je taky, ze z 1/2 ani nahodou nevyzije, tj. vsetky nizkoprijmove povolania, co nedokazu produkovat 2x tolko budu musiet mat dve prace aby mali to co teraz - ci sa mylim?

    A co napriklad taky ucitelia? Ti urcite tiez nemozu oducit 2x tolko za polovicny cas. Herci v divadlach asi tazko budu hrat 2x tak rychlo (aj ked ta predstava ma nieco doseba :D). A dalsich x zamestnani, ktore potrebuju sucinnost dalsich v ramci svojho procesu (napr. skolnik pre ucitela).

    V momente ked dane povolanie nedokaze produkovat 2x viac, tak moze nastat stav, ze si pracovnici odovzdavaju rozpracovane dielo - nech je to 15m. Pri dvoch 8h smenach sa tym stravi 30m celkovo. Pri styroch 4h smenach to mame 90m celkovo, pricom 2ha a 3tia smena strati 30m realne kedze odovzdava 2x.

    To sa napriklad moze znova tykat nasej predavacky.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No v situaci, kdy si můžeš dovolilt už ted vzít poloviční uvazek (kde je to stále dostatek peněz), tomu asi nic nebrání ani dnes. Ikdyž třeba velice složitě a když máš štěstí, že něco takového najdeš. (jako zaměstnanecký poměr). Není moc v tom poptávka ani nabídka.

    Ale u zaměstnání s platem 8 kkč/ měsíc něco takového stejně nepřichází k úvahu. ad Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce? bez dvojnásobného platu zároven.

    Slo by třeba z pozice státu zrušit daň z příjmu (a zdravotní i sociální pojištění možná i případně). Tak by se ten dvojnásobný příjem získat dal, ne?
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Nevím jestli je tvůj typ práce vhodný typický use case. A nemohla by si to vyřídit během dne a druhý den si vzít volno?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ve výzkumné zprávě Zpátky ze dna: zaostřeno na ženy představujeme komplexní kvalitativní výzkum o ženském bezdomovectví, který jsme realizovali na jaře a v létě 2013.
    http://jakodoma.org/wp-content/uploads/2014/04/zprava_final.pdf
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: tak mi daruj 10 tacu. sice z toho nic nebudes mit, ale zase mi zpusobis usmev a dobrou naladu, coz se jiste odrazi v celospolecenske nalade a ocekavani, tzn. brzo se ti tech 10k vrati. nejak.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: No ja lidi co pracujou 4 hodiny znam, tak premejsilm co za zmenu mysleni je potreba a kde je ten problem.

    GORG: Ja souhlasim, jsou prace kde jsou kratsi uvazky vyhodne pro obe strany. Akorat by me zajimalo, zminoval se i o ty dvojnasobny hodinovce?
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: treba dneska sem jela pracovne do jihlavy. Diky stavu de jednicky sem v aute stravila 4 hodiny, zbyly 4 sem schuzkovala. Kdybych nejake schuzky prehodila nazitra musela bYch si vybrat mezi noci na hotelu bez muze a bez sveho zazemu a mezi variantoz, kde zas spoustu hodin budu trpet za volantem v zacpe.

    GORG: v poho, podpora polovicnich uvazku by me potesila, to jako jo, ala ty penize z polovicniho by mi nestacili, takze ja stejne budu dwlat na cwlej asi dycky. Zvyseni platu vsem je proste ekonomickej nesmysl.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No my si to raději nejdřív vyřešili sami, protože tam zjevně spadla ta debilní kachnička umělohmotná... tohle by šlo do tisíců asi a kdyby to trvalo osm hodin tak určitě ještě dráž. Já tolik za den nevydělám v práci.
    Co si kdo zvolil za práci je jeho věc? Jaké debilní kecy? Asi bych mu stěží nadával ne?
    Ale pokud to dělá jako zaměstnanec a většinu zisku shrábne zaměstnavetel a on se jen hrabe v ** a nadává , tak to je něco, co bych právě rád změnil. A to je jedno, co děláš. Tyhle škatulky pro typy práce nebo práci obecně jako takové přidělujeme jen my. Najděme lepší škatulky..


    TUILE: zas by ji ale zářilo z ní přirozneé nadšení, zakonverzovala si bez pocitu, že je robot.. za chvíli má padla. Zaměstnavatel by musel najmout dvakrát víc lidí ale vlastně by i dával lepší služby zřejmě i ... Místo toho jsou snahy o detektetory úsměvu, které pomocí kamery doslova měří usměvy recepčních.. jinak maj padáka asi.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Myslím, že už to mám...Gorg by rád bral dvojnásobek, ale platit ho ostatním se mu z nějakého důvodu příčí.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Ale? A nejednou je to problém? Vždyť je to tvůj vlastní nápad - řemeslník pracuje čtyři hodiny, další čtyři kouří a leží a pak ti namarkuje osm hodin, za které "by to normálně stihl" a všichni jsou spokojení, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam