• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Krom toho u nás to Anarchisti a podobní alternativní živly také často nepodporují.. Protože to podle nic nic neřeší.. Prostě podle některých to jen prodlužuje utrpení v kapitalismu a oddaluje nějaké zásadnější společenské změny.. :) Prostě je to kritizováno ze všech stran :)
    Pro pravici je to komunistické a pro anarchisty kapitalistické :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TOP_IDECKO: Tak bylo to zvlášť u nás dost malé.. V zahraničí (hodně prý v německy mluvících zemích) se to asi tvářilo asi jako víc mainstremová alternativa.. :)
    Ale nějaké snahy pokračovat v podpoře této myšlenky přetrvávají.. viz ta pozvánka na promítání filmu..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    V Evropské unii se práh chudoby podle Eurostatu stanovuje na úroveň 60 % mediánu příjmů v dané společnosti (medián je středni hodnota, tzn. 50 % příjmů je vyšší a 50 % příjmů nižší). Podle OECD je to 50 % mediánu. V roce 2010 byla hranice chudoby v České republice 112 tis. Kč ročně a žilo pod ní 936,4 tisíc osob
    zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1h_chudoby
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    ja bych dodal jenom malickost. Neco jako NZP uz pred mnoha lety prosazoval Vlastimil Tlusty (ODS) Cele se to tvari tak nejak alternativne, ale myslenku jsem prvne registroval z mainstreamu. Cela vec za jistech okolnosti muze bejt dost kontraproduktivni vuci idealum priznivcu NZP.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Když se to spočte tak to pro ČR vychází na cca 9500 Kč.. Většina lidí z evropské iniciativy se shodla na tom že méně než 6000Kč by bylo zneužití myšlenky.. Ale dá se uvažovat i postupném zavádění.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ještě že máme FAQ :D a můžeme z něho často a pohodlně kopírovat.. :)
    NZP by měl být minimálně na úrovni hranice chudoby podle standardů EU, což odpovídá 60 procentům tzv. národního mediánu ekvivalizovaného čistého příjmu. V zemích, kde má většina obyvatel nízké příjmy, by mělo být na určení výše základního příjmu použito alternativní měřítko (např. spotřební koš), aby byl zajištěn důstojný život, materiální bezpečnost a plná účast občana ve společnosti.
    FAQ - Všeobecný základní příjem
    http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: používá se definice mediánu HDP...
    no tak to je teda perla, která stojí za zapamatování. Medián HDP, to jako medián z HDP od Angoly po Zimbabwe?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TRISSIE: mluvit o NZP v klubu o NZP ti neprijde relevantni.
    Kdo konkretne postrada schopnost definovat co NZP ma byt? Ja bych rekl, ze to jsi treba ty, nebo Benny a spol, takze nejste relevantni v tomto klubu podle tebe, co s tim udelas.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: NZP má být peněžní dávka vyplácená všem občanům, případně rezidentům v pravidelném intervalu.
    Má dosáhnout toho efektu, aby každý měl takový příjem který by byl na úrovni nebo nad úrovní chudoby (používá se definice mediánu HDP...).
    Platit se bude z daní (není definováno kterých, ale je snaha o to aby byly progresivní).
    Je více konceptů NZP a cílem bylo rozpoutat diskusi i nad jiným možnými podobami..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: protože je to zhruba stejně relevantní, jako mluvit o NZP bez schopnosti definovat, co to NZP má být, jakého má konkrétně dosáhnout efektu a Z ČEHO SE BUDE PLATIT.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ok, a proč to píšeš do diskuse o NZP? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: jak nejde? Kurva, a á už chtěl zakládat kampaň na kickstarteru.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Nevím jak přesne fungují mormoni a jak moc se podílí na kapitalismu.. Ale už dřív jsem na Mormony narazil a přišlo mi to na první pohled sympaticky.. ale moc o tom nevím..
    Podle tebe, to tedy vlastně funguje dobře? Stávající systém.. (když pominu osobní selhání jako pár zkorumpovaných politiků..) z toho systémového hlediska a nastavení pravidel..
    SEAMON: Jen se o tom zmiňoval.. Najdu o tom víc a pošlu sem.
    FIONOR: V tom videu byla zmínka o komunitách v zahraničí, které jsou postavené na dobrovolnosti a peníze tam údajně nemají.. Zjistím víc.. A těch komunit je myslím víc..

    Trošku si to smotal dohromady a podsunul něco.. ale nevadí :)
    1.Rovnoměrná distribuce chudoby by to byla, pokud by si to založili jen chudí sami a nepřispívali by do toho ti kteří mají vysoké přijmi (proto jsem zastánce té progrese atd..)
    2.jednou bude líp - to nechápu jak s NZPsouvisí.. podle mě za současných poddmínek aplikace NZP byla fajn... HDP tak jak je velké teď snad nikdy dřív nebylo..
    3. dělný lid a stroje jsou častá realita.., hanba bohatým jak souvisí s NZP? Že se jim vezme více na daní? Proto bychom si bohatých měli vážit že mohou víc přispívat.. Samozřejmě bychom se měli ptát jakým způsobem bohatství nabývají ..
    Velká sociální kontrola je právě v těch komunitách.. Díky tomu tam ale nejsou lidé ohrožený tím co se v naší většinové společnosti nazývá sociopatologické jevy.. Prostě jde o to, že se ti lidé více znají a víc o sobě vědí protože jsou spolu více v kontaktu.. Není to tak anonymní. Právě že to práčkaství a totalitní sledování dělá jen jedna nějaká autorita nahoře v hiearchii.. v těch komunitách ví každý o každém a není potřeba to práskačství a ta kontrola je. ale zase se ti členové víc podílí na těch společných pravidlech.. Tak záleží jaká komunita atp..

    "Vlastně, když tohle píšu, napadá mě, že NZP pokročilo od komunismu jen o malý krůček dál - namísto znárodnění a společného vlastnictví výrobních prostředků znárodňuje práci (čti peníze, které jsou její reprezentací)a dělá z ní společné vlastnictví - a ze společné pastviny přece krev neteče."
    Jasně a Bismar s jeho sociálním státem byl komunista.. :)
    Všechno státní a co souvisí s daněmi je komunistické.. :) A už si vstoupil do strany svobodných občanů a loboval za to aby neměl antimonopolní úřad monopol a byl zprivatizovaný? :D
    Komunismus je podle mě mnohem ambicioznější idea než NZP.. NZP se snaží odstranit chudobu v rámci globální kapitalismu, který produkuje nesouměřitelnost.. :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TRISSIE: jo, nektery lidi byli taky presvedceni, ze letadla preci litat nemohou, a ze vlaky jsou nesmysl, protoze lidi pri rychlostech nad 50km ztraci vedomi, a nebo transplatace srdce, to byla taky silena myslenka.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a já chci terraformovat Mars!
    Je naprosto nerelevantní, že technologicky nejde, ale kdo je proti okamžité terraformaci Marsu, je sobec, co na to nechce dát svoje peníze!
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Zjisteni: je dulezite rozlisovat mezi skeptiky NZP a odpurce NZP.
    Proto nepodlehejme klamu,ze tu je skupina lidi, ktera chce NZP a druha, ktera ho nechce, a ze je to nejake jednotna skupina.
    Zda se mi, ze by spoustu lidi pro NZP byla, dokonce s ni sympatizuje, uvedomuji si problem nezamestanosti, rostouci automatizace, nerovnomernost rozlozeni zdroju, sympatizuji s myslenkou, ze lidi by nepracovali proto, ze musi, ale ze chteji, ze mohou volit atd., ale jsou navenek proti nebo si to mysli a to z jedineho proste duvodu - ze nevidi neznaji zpusob jako to financovat.
    A pak tu jsou odporci, a ti jsou proti, ze zcela jinych duvodu, casto velmi sobeckych a ideologickych, jako treba "kdo nepracuje at neji"a sobeckych "kdo by delal spinou praci, kdo by mi cistil zachody" nebo "nebudu preci nekomu platit jeho zakladni prijem".
    Proto rozslisujme ideu NZP a problem financovani, coz je neodelitelne slozky, ovsem nejsou totozne.
    Pak bude jasne, ze optimisti se skeptiky maji vice spolecneho nez skeptici s odpurci, a spolecne muzem spojit sily v hledani reseni zpusobu financovani
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ať žije automatizace :D - přišlo mi že to tu chtělo trošku odlehčit..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: To bylo moudre...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: protoze jsi komunista.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ja bych si taky pral prerozdelovat cele HDP. Jak se to dela?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam