• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Money Myths Episode 6 - Basic Incomes
    http://moneymyths.org.uk/episode6.html
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Basic Income would also eliminate the costs derived from poverty, because it is the biggest cause of people going to prisons, mental illness, school failure and family problems.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NEKROMANT: Platit se bude z daní (není definováno kterých, ale je snaha o to aby byly progresivní).
    A to si prave myslim, nemusi byt pravda. I kdyz je to mozne, tak to nemusi byt optimalni, a cele NZP to problematizuje.
    Bylo by dobre se na NZP divat v sirsich souvislostech a nebat se opustit zajete koleje.
    Krome nezamestnanosti, je dneska problem hlavne zadluzovani, a tzv hospodarske krize, spojene prave se zadluzovanim, protoze uvery jsou zpusobem, jakym se vytvareji nove penize. Protoze to jsou penize, ktere se vytvori a pak se splacenim zase znici, jsou to z podstaty bubliny. A staty, lide, firmy si pujcuji, protoze penize nemaji. A banky maji na vytvareni penez monopol.

    Financovani skrze dane ma ten problem, ze proti sobe jakoby stavi ty, kteri pracuji a plati dane, a ti, kteri nepracuji a ziji z penez druhych. Navic hrozi, ze penez muze byt malo, a ze stat si bude muset pujcit, a zase z hlediska tech co plati dane muze vznikat dalsi nevrazivost "ty nezamestani a socky nas zadluzuji a my to budem splacet", a v tech co jsou cistymi prijemci NZP muze vznikat pocit viny.
    I kdyz by se zlepsila situace mnohych, a ozivila se lokalni ekonomika, jisty spolecnsky nesoulad a problem tlaku na statni rozpocet a nedostatku penez a problem zadluzeni, a z toho bohatnouci banky, by tu byl dal.
    Demokracie zpochybnuje, ze zdrojem moci je jen nejaky jeden panovanik nebo vyvolena slechta, ale vsichni lidi jsou zdrojem, nebo ze by jeden clovek nebo skupina lidi byla nadrazenejsi te druhe, vsichni jsou stejne hodnotni, a maji stejne prava, alepon podle ustavy.
    NZP zpochybnuje, ze jen hodne bohaty clovek ma pravo na bezplatny prijem, a rika, ze kazdy ma pravo svuj podil ze spolecnych zdroju. NZP tedy dale rozviji myslenku demokracie.
    Spolecnym zdrojem jsou i penize. Banky maji svou moc diky monopolu na vytvareni penez pomoci dluhu, za ktere si narokuju placeni uroku.
    NZP musi zpochybnit, aby jen par jednotlivcu melo pravo vytvaret penize a jeste na tom vydelavat.
    Zdrojem penez v demokraci muze byt zase jenom kazdy jednotlivec, tim bude mit podil na spolecnem zdroji a i ekonomicke moci, a prestane byt jen zdrojem (levne) pracovni sily.
    To v praxi znamena, ze nove penize je mozne vytvaret pouze v navaznosti na kazdeho jednotlivce, a uvadet do obehu pouze ve forme NZP.
    Pritom NZP v teto podobe je do te miry velkorysy, ze nebude zakazovat banky, ani to, aby pujcovali, ale budou pujcovat jen svoje penize, ponesou skutecne riziko. Jiste i stat se muze dal teoreticky zadluzit, ale nikoliv kvuli NZP.
    Diky NZP muze poustet do obehu nove prostredky, nove zdroje, jako mrak s destem je novym zdrojem vody pro vyprahle reky a rybniky. ALe nemuze to delat libovolne, podle nalady treba predsedy vlady, ale pouze skrze sve obcany, kde kazdy jednotlivy clovek se rozhodne, co udela se svym zdrojem, za co ho utrati, za co ho smeni.
    Kazdy clovek je stejne cenny, a uz proti sobe nebudou stat "pracujici platici dani a jejich nepracujici prijemci"

    Jiste, muze to mit zase jiny hacek - co se stane, kdyz kazdy mesic napr. v cr vyda 100 miliard novych penez. Stejne jako kdyz je hodne mraku a hodne deste, tak to taky neni uplne dobre a hrozi zaplava.
    Myslim si,ze by nebylo nutne, vydavat porad nove penize. A ze by existovala nejaka zpetna vazba a mechanismus zpetne vazby, a treba dane by byla jedna z forem, takze byli zdrojem nzp az sekundarne
    Mozna by vzniklo neco jako pozitivni motivace k placeni dani, "chceme, aby koruna udrzela hodnotu, proto platime dane"
    Ale podstatne je to, ze primarnim zdrojem penez NZP a tim i pro ekonomiku by byl clovek a jeho NZP, s tim, ze jak zacne cirkulovat dostatecne mnozstvi penez v systemu neni treba vytvaret dalsi.
    Priroda funguje, protoze a kdyz v ni vse cirkuluje a objemy, treba masy vody, se pohybuji kolem rovnovazneho stavu.
    Myslim, ze by jsme v tomhle mohly prirodu napodobit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: jsi socka a svoje penize ti nedam, sorry
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Myslím, že tohle je poměrně relevantní k diskuzi - doporučuju počkat alespoň do dvou třetin, pak se to všechno hezky spojí s NZP
    Návrat jednorožců
    https://www.youtube.com/watch?v=8rh7O0qxFs0
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TUILE: Vím že to byl dotaz na chaose. Nechci mu brát slovo, ale napíšu k tomu co si o tom myslím já.
    Nájem by také bylo možné platit třebas denně. Ale NZP neřeší všechny problémy na světě.. Nahradit důchody může i když by nebyl pevný, ale způsobovalo by to problémy. Ale i ten výpočet který navrhuje iniciativa a není tolik proměnný se odvyjí od stavu ekonomiky.. Ceny se také mění.. Ale nějaká stabilita takové ty věci jsou potřeba.. (ČNB tohle asi dost hlídá..).
    Tady se často argumentuje, že by se neměli dávat peníze ale zajistit věci jako socální byty či další služby.. Ale ty se kvůli NZP omezovat nemusí, můžou být paralelně.. O tom jak a koho na základě kolika koupených piv zbavovat svéprávnosti se asi nemá cenu bavit..

    Někteří lidé dnes nemají možnost pracovat legálně. Což by se s NZP mohlo změnit. Osobně si mylsím že by to mělo pozitvní efekt. Určitě by záleželo jak by se změnil výběr daní.. Udajně u DPH je těžší podvádět, ale také se podvádí.. Určitě by to chtělo tak jako tak zlepšit výběr a kontrolu daní..

    Z NZP je asi o něco méně peněz než ze zaměstnání a více volného času.. Takže ty alternativy by to asi podpořilo..
    Co se týká toho piva, tak to není tak hrozný.. pivovary jsou většinou v ČR, láhve se recyklují.. Ta osobní doprava je o dost horší než zásobování.

    Kurz zaplatit můžeš určitě.. Ty znáš někoho kdo se živý pránou? Myslíš že by toho byly schopní všichni ti kteří jsou chudí? Mě to také připadá zajímavé.. Ale přijde mi to jako náročnější proměna (a čert ví, jestli to je možná a není to podvod...) která nejde vyřešit tak, že někomu zaplatíš kurz :)
    Podle mě to ale s NZP nějak nesouvisí.. Pokud by někdo kdo se živí práno dostal NZP a neměl pro něj využití tak by peníze nechal ležet a nevšímal by si jich a nebo by je případně použil na něco co mu připadá užitečné.. Proč nezkoušet víc alternativ najednou.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Jaký je rozdíl mezi pojmem "rovnoměrně distribuovaná chudoba" a "rovnoměrně distribuované bohatství" ? :) To první naznačuje že se všichni budou mít hůře a to druhé možná opak.. nevím..
    NZPčko neřeší tu nesouměřitelnost.. a proto si myslím že třeba komunismus nebo další idee jsou radikálnější než NZP.. Ty tvrdíš že naše společnost není tak bohatá aby nebylo chudých, přestože je bohatší než kdy jindy.. :) Prostě je to spor pravice-levice..
    S tím zacházením je to pravda částečně.. Jde jak o aktuální majetek/moc tak schopnost k němu přijít (příjem).
    A co s existenčním minimem? S tím se dá solidně žit (2200 Kč na měsíc) je podle tebe nad poměry? i z toho existenčního minima 3000 Kč něco bys uměl žít nad poměry, nebo někoho takového znáš? Mě by jen zajímaly ty priority které k tomu vedou...
    Tak jasně že to odsouvají, protože nemají reálnou moc :) Kdžy by tu moc měli, tak by ty změny udělali třeba hned.. Nevím v tomhle nějak nechápu vlastně proč jim to vyčítáš.. :)
    Když bys koukal na videa tak by ses dozvěděl více o NZP a případné racionalizaci práce.. ve videu o tom hezky povídali.. ta automatizace byla jen jedna část toho..
    Otázka je co je to umělé pracovní místo, kolik jich je atd.. Politici často hovoří o tvobře nových pracovních míst.. ale kolik stojí vytvořit nové pracovní místo..
    progrese z mého pohledu není trest za bohatství, ale způsob jak zachovat stabilitu společnosti.. Střední vrstvy chudnou a přestávají mít peníze i na to aby zaplatili provoz sociálního státu... To povede ke krachu, válce nebo nějaké změně.. Žížek tvrdil v tom videu :D (ale v knížce nebo jinde určitě také) že NZP je zoufaklý pokus o to jak zařídit aby kapitalismus pracoval pro lidi.
    Já těm bohatým snad nezávidím. Sousedově koze nic zlého nepřeji.
    Spíš mám soucit s těmi kteří žijí v bídě a chudobě. A demokracie a nesouměřitelnost podle mě je neslučitelná..
    Třebas je ale anarchie/smus lepší jak demokracie :P
    Když nemáte rádi videa, tak vám sem dám odkaz na knížku: http://www.ulozto.cz/xRwXP8f/keller-jan-tri-socialni-svety-pdf
    A třebas ještě tuhle: http://www.ulozto.cz/hledej?q=soumrak+soci%C3%A1ln%C3%ADho+st%C3%A1tu :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    XCHAOS: mam problem (mimo jine) se dvema vecma - kdyby byl ZP kazde ctvrtleti ruzne vysoky podle prijmu do statni pokladny, nemuze nahradit duchody.
    - kdyby dostacvali lide platby denne, nezvladli by si zaplatit najem (usporit si vetsi castku). socialni pripadi neumeji s financema zachazet, jinak by se dost z nich do sracek nedostala.

    a pak dotaz.
    psals, ze by pak lide nedelali praci na cerno, protoze by nemeli duvod (pri soucasnych davkach nesmi pracovat, jinak by o davky prisli). opravdu si myslis, ze by se jim nevypaltilo delat na cerno i s NZP? to sou nezdaneny penize, takze by dostali ZP a jeste k tomu nezdaneny penize za praci na cerno. ja v tom reseni nevidim.

    posledni poznamka.
    chces aby lidem bylo vyplaceno ZP jako odmena za to, ze nezvysuji svoji ekologickou stopu (odmena za to, ze sedi doma a nejezdi autem nebo jaks to psal). Pokud jiam ale das penize, tak zase svoji ekologickou stopu zvednou ne? sebehnou dolu do vecerky a koupi si pivo, ktery sem jelo kamionem pres pul republiky. nebylo by tedy lepsi aby se tito zivili pranou? klidne jim prispeju na nejakej kurz, aby vedeli, jak spravne na to, protoze to by pro nase zivotni prostredi bylo uplne nejlepsi a pro snizeni spotreby taky!
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Krom toho u nás to Anarchisti a podobní alternativní živly také často nepodporují.. Protože to podle nic nic neřeší.. Prostě podle některých to jen prodlužuje utrpení v kapitalismu a oddaluje nějaké zásadnější společenské změny.. :) Prostě je to kritizováno ze všech stran :)
    Pro pravici je to komunistické a pro anarchisty kapitalistické :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TOP_IDECKO: Tak bylo to zvlášť u nás dost malé.. V zahraničí (hodně prý v německy mluvících zemích) se to asi tvářilo asi jako víc mainstremová alternativa.. :)
    Ale nějaké snahy pokračovat v podpoře této myšlenky přetrvávají.. viz ta pozvánka na promítání filmu..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    V Evropské unii se práh chudoby podle Eurostatu stanovuje na úroveň 60 % mediánu příjmů v dané společnosti (medián je středni hodnota, tzn. 50 % příjmů je vyšší a 50 % příjmů nižší). Podle OECD je to 50 % mediánu. V roce 2010 byla hranice chudoby v České republice 112 tis. Kč ročně a žilo pod ní 936,4 tisíc osob
    zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1h_chudoby
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    ja bych dodal jenom malickost. Neco jako NZP uz pred mnoha lety prosazoval Vlastimil Tlusty (ODS) Cele se to tvari tak nejak alternativne, ale myslenku jsem prvne registroval z mainstreamu. Cela vec za jistech okolnosti muze bejt dost kontraproduktivni vuci idealum priznivcu NZP.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Když se to spočte tak to pro ČR vychází na cca 9500 Kč.. Většina lidí z evropské iniciativy se shodla na tom že méně než 6000Kč by bylo zneužití myšlenky.. Ale dá se uvažovat i postupném zavádění.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ještě že máme FAQ :D a můžeme z něho často a pohodlně kopírovat.. :)
    NZP by měl být minimálně na úrovni hranice chudoby podle standardů EU, což odpovídá 60 procentům tzv. národního mediánu ekvivalizovaného čistého příjmu. V zemích, kde má většina obyvatel nízké příjmy, by mělo být na určení výše základního příjmu použito alternativní měřítko (např. spotřební koš), aby byl zajištěn důstojný život, materiální bezpečnost a plná účast občana ve společnosti.
    FAQ - Všeobecný základní příjem
    http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: používá se definice mediánu HDP...
    no tak to je teda perla, která stojí za zapamatování. Medián HDP, to jako medián z HDP od Angoly po Zimbabwe?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TRISSIE: mluvit o NZP v klubu o NZP ti neprijde relevantni.
    Kdo konkretne postrada schopnost definovat co NZP ma byt? Ja bych rekl, ze to jsi treba ty, nebo Benny a spol, takze nejste relevantni v tomto klubu podle tebe, co s tim udelas.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: NZP má být peněžní dávka vyplácená všem občanům, případně rezidentům v pravidelném intervalu.
    Má dosáhnout toho efektu, aby každý měl takový příjem který by byl na úrovni nebo nad úrovní chudoby (používá se definice mediánu HDP...).
    Platit se bude z daní (není definováno kterých, ale je snaha o to aby byly progresivní).
    Je více konceptů NZP a cílem bylo rozpoutat diskusi i nad jiným možnými podobami..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: protože je to zhruba stejně relevantní, jako mluvit o NZP bez schopnosti definovat, co to NZP má být, jakého má konkrétně dosáhnout efektu a Z ČEHO SE BUDE PLATIT.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ok, a proč to píšeš do diskuse o NZP? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: jak nejde? Kurva, a á už chtěl zakládat kampaň na kickstarteru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam