FIONOR: minus je za to, ze nereagujes zadnym argumentem, a zcela si se vyhnul jadru receneho v mem prispevku.
Vlastne si akorat doplnil, aniz bys sis uvedomil tu ironii, ze banka pocita s tvymi uroky, jako by je uz dostala.
Ano je to tak, o ty uroky totiz hlavne jde, ty nevytvari z niceho, ty cerpa z tebe jako realne penize.
Vlastne ty uroky si musel od nekoho ziskat. Aby banka mela ziska, nekdo jiny musi mit ztratu. Jde o masivini prerozdelovani penez.
Takze jeste jednou:
Kdyz nekdo chce pujcit penize, treba 1000, banka vytvori 1000,pujci je a nazpet chce 1000+uroky.
Ty splatis, banka tech 1000 znici a uroky si pripise jako svuj zisk.
To je proste fakt, bez ohledu na moralni hodnoceni.
Ten zpusob fungovani penez ovsem zpusobuje celou radu ekonomickych a spolecenskych problemu. A bohatnuti bank, v podstate za nic.
Tim nic, myslim, ze neposkytuje zadne skutecne zdroje, nebo odvedenou praci, ci um.
Takhle vytvaret penize by totiz dokazal vytvaret kazdy, kazdy kdo treba ovlada interenetove bankovnictvi.
Pokud nekdo treba vyrobi kolo, vyzaduje to skutecnou praci, ziskani nejakych materialu, a nejaky um.
Ale predstav si, ze nekdo vyrabi kolo, tak ze ho proste namaluje na obrazek, nebo napise slovo kolo, a rika: toto je kolo, ja ti ho poskytuju, a za tuto praci chci zaslouzenou odmenu v podobe uroku", "nebo chci uroky jako odmenu za risiko, ktere podstupuji, kdyz ti pujici toto namalovane slovo na papiru, ze ty ho treba nevratis, a jaho nebudu moci znicit"
Ta zaslouzena odmena spocivat pouze v natukani hodnoty cisla. Kdyz natuka 100x vyssi cislo, ma i storkat vyssi "zaslouzenou" odmenu, jeho "prace" ma v okamziku 100 vyssi hodnotu.
Takze uz vis jaky rozdil mezi spravidlovou odmenu za realne statky nebo pouze virtualni?
A v tom spociva necestnost, nespravedlivost a slendrian.
Ale aby zase nedoslo k nejakemu nedorozumeni.
Penize nejsou nerealne proto,ze se natiskli, nebo maji virtualni povahu v pocitaci. Nerealne jsou proto,ze existuji docasne jako dluh a nevazou se na konkretni nove hodnoty.