Why Star Trek’s Future Without Money Is Bogus — Brain Knows Better
http://brainknowsbetter.com/news/2013/4/17/why-star-treks-future-without-money-is-bogus
// Přijde mi, že autor článku ve snaze koncept světa bez peněz rozcupovat na kusy (resp. star trek ekonomie), se klasicky dostal do podivných úvah
Co mě hlavně zaujalo:
1)
S neomenými zdroji a výrobou (replikátory, teleporty, zdroje energie) se prý nic moc se spotřebou neřeší, protože jsme prý jen z ekonomické rovnice odstranily "omezené zdroje", ale že stále zůstavají "neomezené lidské potřeby", kdy se prý člověk na replikátory atd. brzo zvykne, a bude chtít víc a víc a víc.. až se asi všcihni zblázní :-)
Mám pocit, že ekonomie podobně jako konvenční psychologie dost míjí povahu člověka jako takového. Resp. sebejistota, čím člověk je, dost kontrastuje se Sokratovým "Vím, že nic nevím". Podobně bych mohl kontovat, že dle některých pohledů je přirozeným motorem člověka tvořit. Budu to mít minimálně podobně subjektivně podložené.
Čili že člověk je oproti jiným tvorům odsouzen k "nekonečným potřebám", které vlastně v dlouhém běhu nelze vlastně uspokojit, je dost odvážné tvrzení. Spíš intoxikované moderní dobou průmyslové a dnes komeční éry snažících ano tento pohled na svět v hlavách lidí vytvořit. Každý den je to na plakátech, volebních sloganech či v televizi, rádiu. A v neposlední řadě ve slovech lidí kolem nás (fronty na iphony jako extrém, soutěžení kdo má lepší auto,...). Takže jo je to drasticky útočící na nás všechny a svým způsobem asi moderní psychickou poruchou, nebo spíš sociálně-duchovní krizí? Kde se bere jistota, že je to lidská povaha nevím. Už jsme to tu řešili. (V tomhle mě téma zajímáí víc než dělat ekonomické kalkulace, o čemž toho moc nevím)
2)
Absence peněz vytvoří situaci, že každý se budu chtít stát Picardem a jako kapitán velet vesmírné lodi. A kdo bude drhnout zubním kartáčkem rozvody plasmy?
Tenhle argument nějak opomíjí, že kdo chce do Vesmíru, nesmí se bát jít na Akademii, kde skládá normální zkoušky, a celá kariéra v té Flotile tam má klasický vertikální systém karierního/kompetečního postupu.
Za úvahu stojí zmínka, že pokud jsou neomezené zdroje, přesune se placení do služeb (stříhání vlasů, lidští barmani, organické potraviny, pravý alkohol vs břečka syntheol,...). Moc jsem ale nerozuměl tu úvahu, že by to nemohlo fungovat, s přirovnáním ke komunismu, kde musela tedy centrální autorita určovat ceny.
Nevím, copak to nemůže řešit normální volný trh? Nejsou to základní potřeby, a popravdě nevím, jak třeba ve ST je to myšlené, protože jinde se zmiňuje, že mají jakési Federační Kredity. Možná se používají na tyhle služby (kromě obchodování s vnějšími světy)
Možná tohle ve ST nebylo nikdy dostatečně vysvětleno, ale celý ten koncept mi dost připomíná ZP.
Základní potřeby jsou zajištěny (rozhodně se tam nepočítá znásilnění zdarma!)
A zbytek lze normálně obchodovat. Dávat zdarma nebo prodávat.