• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Hm, to mi pripomina tie videa co tu boli nedavno - samozrejme, ze som tu 4 hodinovu prednasku celu nepocuval (asi po 10 minutach zaznel blabol o Namibii, takze som to vypol). Ale na zaver bola diskusia a jedna odvazna pani sa spytala tu zakladnu otazku, ktora napadne kazdeho - kde sa nato vezme..

    Po kratkom zosmiesneni sa odbornik rozhovoril a spominal aj dochodky.. Ako sa tam daju najst zdroje. Co bol zaujimavy vypocet - davame na dochodky sumu A. Teraz vysku dochodkov upravime - zaplatime ich ako NZP a... stale minieme aspon sumu A! Ziskali sme? Nic.. Ale ked sa bude dost rychlo rozpravat, tak si to hadam nik nevsimne.

    A to si prave predviedol ty - ak je priemerny dochodok 10k, tak mame skupinu ludi ktora ma menej ako 10k - tej dorovnas na 10k.. Potom mame tych co mali viac - a tym doplatime do tej vysky ako maju teraz - tj. realne minieme este viac ako teraz.
    FESTER
    FESTER --- ---
    jenom kratky dodatek.. jak dopadlo recko se svym NZP... ? :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: ted nemam bohuzel cas cist.. odchod do prace zivit welfare leeches...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: tak samozřejmě, že se to s tím stane, no a co? nám to prostě přijde nespravedlivé vůči lidem, kteří na dnešní "wellfare" nedosáhnou, tak chceme vyplácet ZP plošně všem. pokud nechceš absolutně žádnou veřejně organizovanou solidaritu a věříš jen na zcela soukromou a zcela dobrovolnou charitu, tak budiž - ale ani tam nebudeš mít jistotu, že uboze vypadají žebrák za rohem nedohraje divadlo a peníze obratem nepropije (nebo hůře: že nebude "zdaněn" nějakým organizátorem žebrání v lukrativních lokalitách, který si vybere výpalné)

    pokud aspoň trochu souhlasíš s tím, že stát může mít i sociální funkci (chápu, že to není snadné - já taky v mládí koketoval s libertariánstvím - ale vystřízlivěl jsem, resp. domyslel a někdy i v praxi vyzkoušel důsledky), tak v tom případě je třeba ZP srovnávat s jinými způsoby, jak to dělat. a tady námatkou:

    - vynucování pravidel odnětím svobody má svoje náklady, ve všech kulturách existovaly vrstvy, které se nechaly raději zavřít za drobné zločiny (úmyslně bezvýznamné), aby dosáhly na životní úroveň vězení. jednoduchý trik, že vězeň pozbývá nároku na ZP, (a že náklady státu/společnosti na život ve vězení budou moci vždy dosahovat jen nějakého zlomku ZP) tenhle kalkul postaví na hlavu: kriminalita bude nově spojená s rizikem ztráty ZP po dobu odnětí svobody, což bude silně demotivující

    - dtto náklady na zdravotní péči, ať už jí nesou stát nebo pojišťovny: existuje okruh lidí, kteří prostě dosáhnou na státem přiznávané invalidní důchody, často jsou ale motivování existenčním strachem, apod. ZP tenhle nutkavý strach eliminuje a odlehčí celý systém

    - relativita schopnosti najít úplatnění s různými postiženími, proti historickému stavu: dnes např. vozíčkář schopný kvalifikované práce s počítačem z domova může mít daleko vyšší příjem, než nepostižená, ale současně nekvalifikovaná pracovní síla (intelektuální nedostatečnost je prostě novou formou "zdravotního postižení", dá se říct). současně lidé neschopní dosáhnout kvalifikace ale mají menší šanci zorientovat se v rozkošatělém systému dávek, a spíš se stanou cílem "obchodu s chudobou" (tenhle pojem možná USA nezná, ale v podmínkách ČR, kde existují např. přídavky na bydlení apod. to existuje)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: tohle je trochu složitější: pokud máš pocit, že třeba údržba nemovitosti ve stavu, ve kterém její pronájem vynese víc, než jsou ty náklady na údržbu, je nějak snadná, tak to nejspíš posuzuješ jen podle výše tržních nájmů v centru Prahy: jinde může být situace daleko složitější. a stejně tak i když si majitel domu na všechny práce najme řemeslníky, tak pořád mít to celé zorganizované vyžaduje určité know-how a určitou nějakou vlastní angažovanost (ok, jsou tu správcovské firmy - ale ty by drobným majitelům nemovitostí určitě napařily za své služby pěkné pálky, ty řeší zase spíš činžáky)

    je pravda, že u nás je daň z nemovitosti výrazně nižší, než je běžné ve zbytku EU. budiž.

    je pravda, že spousta lidí (hlavně ve světě, ale s další generací od pádu reálného socialismu to přijde i u nás) dědí fakt velké majetky bezpracně (od toho je tu ovšem dědická daň, která samozřejmě není vůbec tak neetická, jak občas kdosi vykřikoval - neetická je tak max. darovací daň na potraviny...).

    ale celkově výpady proti zisku a dědění apod. jsou poměrně primitivní: je jasné, že součástí odměny za úsilí během života musí být právo ten majetek někomu odkázat, pokud jsou děti či vnoučata hodně oprsklé, nebylo historicky vyjímkou, že majitelé majetky raději věnovali na charitu, apod. - to se táhne až do středověku ke klášterům, apod. extrémní akumulace majetku a jeho následné dědění, jakkoliv může vzbuzovat u někoho nechuť, závist či nenávist, prostě už není spojené s nějakými dědičnými výsadami a monopoly, jako tomu bylo za feudalismu (diskutabilní vyjímkou je dědění autorských práv,které už tím feudalismem mírně zavání)

    já bych popravdě kritiku zisku apod. se ZP radši vůbec nespojoval, protože ZP naopak vidím jako realizaci etických teorií ospravedlňujících ekonomickou nerovnost: v podstatě jde o to, že pokud na tom nejchudší v systému nerovných příjmů budou lépe, než lidé žijící v systému rovných příjmů, tak je nerovnost ospravedlnitelná. víceméně, sociálně tržní hospodářství zejména v Západní Evropě tohle kritérium léta splňovalo - nicméně množství skupin tak či onak neschopných obstát na globálním trhu postupně narůstá a tak místo stále komplikovanějšího systému cílených dávek a podpor je prostě jednodušší (a hlavně levnější) zavést ZP - který ale nemá nic společného s rovností, protože kdokoliv se bude snažit, bude mít samozřejmě příjmy nad rámec ZP.

    je ale fakt, že kritika ZP by mohla stát na tom, že jde vlastně o polofeudální instituci, protože občanství nějaké země se - obvykle - také dědí. samozřejmě je tam milion problémů s tím, jak to reálně provést v reálném světě, s přistěhovalci, apod. nikdo neříká, že to bude snadné - ale základní předpoklad, že je to nějak zásadně špatné, pomýlené, nespravedlivé, apod. je podle mě chybný. je to maximálně spravedlivé a etické, akorát to samozřejmě místo problémů a nákladů, které to odstraní, vytvoří problémy nové,které si předtím nikdo neuměl představit.
    FESTER
    FESTER --- ---
    pro Junipetrus :

    Colorado Welfare Leeches Withdraw Money In Hawaii, St. Thomas, Las Vegas…

    Not sure about you guys, but I’m more than happy to work and pay taxes so people like these poor and misfortunate souls can go on vacation on our dime.

    Colorado welfare recipients withdraw money in Hawaii, St. Thomas, Vegas « Watchdog.org
    Colorado welfare recipients withdraw money in Hawaii, St. Thomas, Vegas « Watchdog.org
    http://watchdog.org/174626/colorado-welfare-recipients-travel-with-taxpayer-money/

    to samy se stane s Jupipetrus tolik chvalenym NZP

    vysledek NZP je zde :
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    One In Three Jobs Will Be Taken By Software Or Robots By 2025, Says Gartner - Slashdot
    http://hardware.slashdot.org/...-three-jobs-will-be-taken-by-software-or-robots-by-2025-says-gartner
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    rika vam neco jmeno Thomas Paine?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Tak systému, že co zastánce to verze NZP už jsem navykl :-)
    S tim doktorem atd. bych to vyřešil jinak, posadil bych mu tam za 10 platu namísto NZP maturanta, ať se s tou papírařinou popere ( u nás už tvoří víc jak půlku obsluh vysokorychlostních košťat u úklidový firmy za 6 ) takže by si polepšil a nebyl by zastánce názoru, že žít na úkor ostaních je príma.
    S kontrolou je to tak, že ze státního se tady kradlo vždy a velice, navíc to nikdy nikomu moc nevadilo, takže jsme ve stavu v jakym jsme a spíš by to chtělo humánnější verzi Kutuzova, kterej zmiňoval potřebu provianťáka po několika měsících zastřelit, protože jinak hrozilo, že rozkrade tolik, že vojsko pojde hlady.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jeste tu o karkulce a robotech prosim
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TUILE: Protoze duchodci berou treba 11k a kdyz jim duchod seberes a das jim nzp 10k, tak si pohorsi.
    Ano, souhlasim. Proto jsem nikde nepsal, ze jim chci sebrat duchody. To jen par trotlu, si opakove vymysli, ze neco chci, kdyz nechci.

    Zavedeni NZP bude formulovano ve smyslu, kazdy ma pravo na NZP. Tedy i duchodce.
    NZP slouzi presne k tem ucelum, ke kterym slouzi tzv "pomoc na stari"
    NZP tedy duchody nahrazuje.
    ALe v pripade, ze duchod je vyssi nez NZP, je nutne doplacet castku do soucasne vysse duchodu.

    Je to tedy jasne?
    Nevim jak to bude technicky formulovano, ale ja bych to videl nejak takto
    Dnes napr. duchod: 11000
    Po zavadeni NZP: NZP 10tisic + 1000duchod = 11000kc

    Vsimne me si, ze dane castky jsou totezne, jelikoz 11000 = 11000.
    Zaver tedy logicky zni: duchodce si po zavedeni NZP nepohorsi
    KAI
    KAI --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    KANG_KEK: http://www.zive.cz/clanky/jimmy-open-source-robot-do-kazde-rodiny/sc-3-a-175396/default.aspx

    Musím říct, že já osobně docela koukám, jak pozvolna žijeme ve sci-fi. Dokonce i warpový pohon už NASA uvádí do konkrétnějších úvah.
    Co se stalo letos ověřenou realitou je částicový pohon. Tedy nepotřebuješ už tahat palivo, postačí solární články a sice to má zatím pár millinewtonů. Na druhou stranu ve vesmíru není tření, takže se pozvolna můžeš slušně zrychlit, zbytek dělá setrvačnost že.
    V USA tomu vědci nejdřív moc nevěřili, když s tím před pár lety přišli Čínani s jejich experimentem to prokazující, ale letos to prokázali vědci i v Americe.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TUILE: Jak jsem napsal NZP je mekka cesta. Je to cesta ke socialni spravedlnosti. Cesta, kdy se do vlastnickych prav zasahovat nemusi. Pak tu jsou i ruzne komunismy, ktere prijdenou na radu, kdy zacne byt hodne lidi nasranych, kdy se vlastnicke pomery meni.
    Pokud zadas respektovani vlastnickych prav, ktere samozrejme garantuje nikdo jiny nez ten zly stat, na kterem vy vubec nejste zavisly, tak ja zadam o respektovani vlastnickych prav vsech obcanu, jejichz prave je dnes poslapavano.

    Jen tak mimochodem:
    Pokud se tvoje babicka nadrela na vilu, a tys ji zdedila, tak ty si se na ni rozhodne nenadrela.
    Predevsim v tomto pripade plati, ze beres zisk za nic, jen protoze, jsi majitel, ze vlastnis kapital. Neberes zisk za svoji praci, ale za to ze neco vlastnis, nekdo ti to musi platit, nekdo na tebe vydelava.
    Vetsina nemovitosti ma nekdo kdo je bud zdedil nebo ziskal v restituci. Vysoke najmy pak zneuzivaji tu situaci, ze na byt si proste jen tak nikdo, i kdyz dre nevydela. Jiste, jsou tu hypoteky, na ktere taktez neni snadno dosahnout, upise se zavazku na 20-30let, s tim ze zaplati za byt dvojnasobek. Tak clovek, ktery nic nezdedil, nedostal v restituce, nebo byt nedostal za komunistu, a chce bydlet, stoji mezi volbou, platit - penize-zisky majitelum bytu nebo bankam, v zasade to vyjde na stejno. Tim ovsem ziska jak bonus skvelou zabavu - spekulovat jestli za 10, 20let budou nizsi najmy nebo hypoteky a co se tedy vic vyplati.
    Neni ten kapitalismus bajecny?
    Ja chci kapitalimus pro vsechny, a to pomerne s velmi nizkymi a regulovanymi zisky.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NZP znamanena, ze kazdy bude dostavat napr. 10000kc

    doufam, ze se ty penize budou tisknout na nejaky jemny papir.
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: Protoze duchodci berou treba 11k a kdyz jim duchod seberes a das jim nzp 10k, tak si pohorsi.
    Pokud jim nechces duchod sebrat, ale jen jim k duchodu ridat nzp, nebudes na to mit penize ( teda ono ani tak, ale to je pro tuto chvili vedlejsi)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: Jak muže hrozit, že o něj přijde, když u vesla jsou lidumilní socani? To bude nějaká dezinformace.
    Bez legrace mám takovej nemilej pocit, že jak prostým rozmnožovacím procesem roste zástup lidí, kteří tvoří v rozpočtu stranu výdaje, stát v touze vejít se do tabulek posílaných chechtáků, vyhledává jedince kteří se před invaliditou živili prací a tak nějak se snaží je prostě uschopnit s nadějí, že se jich zbaví tím, že začnou zase dělat. U osob, u kterých nikdy nebyl zaznamanán náznak práce, tam se nenamáhá, protože by se jen převalili na gauči z ivalidního do sociálního chlívku výdajů.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: se stará i o věci, že by jeden netušil:-) a nějak se na lidi, kterým by NZP nestačilo,pozapomnělo.

    Tak ZP má vícero konceptů kudy jít. Pokud vím, tohle se řešilo, a asi i tady.
    Ty dávky asi nejde paušálně udělat jen skrze ZP. Alespoň ne v těch částkách, které přichází k úvahu.

    Například ZP = zrušení důchodů to si spíš vymysleli odpůrci jako danost, přitom model, o kterém byla řeč napříkad v tu linkovaném videu Peníze 2.0 chtěl důchody zachovat (ač to jistě dělá otázku financování ještě ožehavější)

    Co do těch vyjímek, myslím že se to týká fakt minority lidí, kvůli čemu nepotřebuješ možná ani speciální úřady (co by zpracovávaly razítka od doktora apod., to může řešit ministerstvo financí imho).

    Nepřijde ti, že z té minority lidí děláš něco ohromného a neřešitelného? Přece kvůli pár speciálním případům nebudeme stavět Babylonskou věž? :-)

    ---

    Jinak napadají tě jiné důvody pro speciální sociální dávky než jsou zdravotní důvody?

    ROdiče nestarající se o děti bych do toho netahal.

    TO mi přijde právě úletm že se na všechno a každou anomálii dělá speciální úřad, speciální zákon. A opravdu. Proč by ti nemohl dát razítko doktor, který pošle na ministerstvo financí? Ideálně elektronicky.
    Řešit podvody má policie.
    To je moje představa rozumného světa. Kde nepotřebuješ ani žádnou protuikorupční policii nebo úřady. Ty bych zfleku zrušil včetně Úřadu přo vyšeřování hospodářské kriminality.

    K čemu to je? Stejně si po každých volbách tam politici nasází svoje lidi a úřad pak jde po opozici. (Viz. "Vládneme, nerušit", nebo jak se ten dokument jmenoval)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: zjisti si něco o tom příspěvku na péči a jak funguje a kolik stojí hodina asistence ... pak se jdi divit a chytat za nos, dneska mám mlhu na mozku po intenzivni rehabilitaci, měj na mě trochu ohled... a nečekej že ti budu všechno nosit až pod nos, jak vidím tak už začínáš přicházet o kompetence.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: ptala si se na invalidni duchod a prispevek na peci.
    Ja jsem ti odpovedel oboje.
    Co ti vadi na odpovedi: "Nejsem odbornik na problematiku invalidu, a nevidim duvod, proc by invalidi a odbornici v diskusi nevznesli sve pripominky. Pro me za me, pokud vam to vyhovuje, at klidne existuje dal soucasny zakon."
    Nesouhlasis s tim?
    Co ti prijde nepravdiveho na: "Ja se ti divim. Vzdyt preci sektor pece o stare a nemocne je nejvic financne podhodnocena oblast, kde pusobi mnoho dobrovolniku, kteri nejsou za to vubec financne ohodnoceni tak, aby aspon vyzili.
    Tobe by jako vadilo, ze ty lidi budou dostavat treba 10000kc?
    Myslis, ze to dobrovolnicke praci uskodi?"

    Proc tez neodpovis na otazky, kterou ti pokladam?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam